Δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του e-Justice

Δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του e-Justice

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ψηφιακή εποχή έχουν εισέλθει εδώ και ένα χρόνο, από τον Απρίλιο του 2016, τα διοικητικά δικαστήρια. To Oλοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για τη Διοικητική Δικαιοσύνη (ΟΣΔΔΥΔΔ), το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του e-Justice, έχει εγκατασταθεί στις ιστοσελίδες του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και στα διοικητικά δικαστήρια. Μέσω αυτού, οι δικηγόροι μπορούν να παρακολουθούν από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή την πορεία των υποθέσεων, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους διοικητικούς δικαστές να έχουν πρόσβαση σε όλα τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Επίσης μέσω του συστήματος είναι δυνατή η εξαγωγή στατιστικών στοιχείων για τη λειτουργία της Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το E-Justice αποτελεί τα τελευταία χρόνια «σημαία» όλων των υπουργών Δικαιοσύνης –πρόσφατα μάλιστα, και ο νυν υπουργός Σταύρος Κοντονής επισκέφθηκε το ΣτΕ και παρακολούθησε επίδειξη της λειτουργίας του συστήματος–, το υπουργείο αρνείται να δώσει στοιχεία για την πορεία της λειτουργίας του.

Το σύστημα παρακολούθησης της ροής των δικογραφιών λειτουργεί με τη χρήση κωδικού και σε αυτό μπορούν να έχουν πρόσβαση οι διάδικοι, ο πληρεξούσιος δικηγόρος, ή τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και οι διοικητικοί δικαστές. Η διαδικασία είναι απλή.

Με την κατάθεση του δικογράφου στο πρωτόκολλο της γραμματείας του δικαστηρίου, είτε σε μεταγενέστερο στάδιο στη γραμματεία των τμημάτων, οι έχοντες έννομο συμφέρον δίνουν το email  τους και μέσω αυτού τους παρέχεται κωδικός πρόσβασης στην υπηρεσία.

Παράλληλα κάθε υπόθεση φέρει έναν μοναδικό αριθμό, τον «Εθνικό Αριθμό Υπόθεσης», ο οποίος ταυτοποιεί την πορεία της εξέλιξής της, ανεξαρτήτως του δικαστηρίου που κάθε φορά έχει την αρμοδιότητα «ενέργειας» επ’ αυτής, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής μεταφοράς των φακέλων της δικογραφίας από δικαστήριο σε δικαστήριο. Η εφαρμογή εδώ και αρκετό καιρό έχει «ανέβει» στις ιστοσελίδες των ανωτάτων δικαστηρίων αλλά και των διοικητικών δικαστηρίων, ωστόσο η πρόσβαση στους ενδιαφερομένους δεν είναι πάντα δυνατή. Η «Κ» επικοινώνησε με πολλούς δικηγόρους οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι συχνά το σύστημα «πέφτει» ή υπολειτουργεί, ενώ συνεχώς προστίθενται και αφαιρούνται εφαρμογές με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η χρήση του. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται και στην εφαρμογή (σ.σ.: επίσης στο πλαίσιο του e-Justice) μέσω της οποίας οι δικηγόροι μπορούν να έχουν πρόσβαση στη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων.

Αντίστοιχες εφαρμογές για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της ροής των υποθέσεων λειτουργούν και σε κάποια ποινικά δικαστήρια της χώρας, ωστόσο η λειτουργία τους είναι ανεξάρτητη του  e-Justice. O «Ισοκράτης», η τράπεζα νομικών πληροφοριών του ΔΣΑ, βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και 19 χρόνια και μέσω αυτής οι δικηγόροι έχουν πρόσβαση στη νομολογία και στη ροή των υποθέσεων στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο Αθήνας και Πειραιά. Μάλιστα ο «Ισοκράτης» λειτουργεί με ψηφιακή υπογραφή και οι δικηγόροι έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται μέσω sms για τη δημοσίευση αποφάσεων, να καταθέτουν ηλεκτρονικά τα δικόγραφα στο Πρωτοδικείο Αθήνας και να εκδίδουν γραμμάτια εισφορών και ενσήμων.

Δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας των υποθέσεων παρέχεται και στην ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου, ενώ στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης οι δικηγόροι ενημερώνονται μέσω email για την εξέλιξη των υποθέσεων.

Το e-παράβολο

Μετ’ εμποδίων έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του έτους και το e-παράβολο. Η χρήση του προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των δικηγόρων, που επισημαίνουν σειρά δυσλειτουργιών. Μεγαλύτερη όλων, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι το ότι για την έκδοσή του απαιτείται αριθμός λογαριασμού και επειδή δεν είναι πάντα εύκολη η πρόσβαση του πελάτη σε αυτόν, δίνουν τον δικό τους λογαριασμό και εν συνεχεία αφού εκδώσουν απόδειξη, ο πελάτης τούς επιστρέφει τα χρήματα. Στην επαρχία η διαδικασία είναι απλούστερη, καθώς οι δικηγόροι προτιμούν… απλώς να μεταβαίνουν στην εφορία για την έκδοσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή