Το σήμα της Ολυμπιακής, κομμάτι μιας αστικής μυθολογίας

Το σήμα της Ολυμπιακής, κομμάτι μιας αστικής μυθολογίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνοντας από Γλυφάδα προς Αθήνα και οδηγώντας στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, αναζητώ πάντα το σήμα της Ολυμπιακής. Είναι μια αυθόρμητη αντίδραση, όχι μόνο γιατί ο αυτός ο μεγάλος κύκλος σηματοδοτεί τη μεγάλη λεωφόρο αλλά γιατί, κυρίως, αυτός ο κύκλος συνδέεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τη ζωή μας. Υπάρχει ένα συναισθηματικό κανάλι, αυτό που επενδύει την αστική ζωή με λογότυπους αιωνίας νεότητος. Πολλές φορές που περνούσα με το αυτοκίνητο έστρεφα το βλέμμα για να βεβαιωθώ ότι ήταν πάντα εκεί, έστω και σκουριασμένο και θαμπό. Αλλά, να, που τώρα αποκαθίσταται, λουστράρεται και φωτίζεται.

«Το σήμα της Ολυμπιακής αποτελεί ένα τοπόσημο όχι μόνο για την πόλη μας αλλά και για ολόκληρη την Αθήνα, καθώς αποτελεί από το 1966 έως και σήμερα σημείο αναφοράς για τους πολίτες ολόκληρης της Αθήνας», λέει ο Γιάννης Κωνσταντάτος, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την αποκατάσταση αυτού του αστικού εμβλήματος. Μισός αιώνας παρουσίας σε μία λεωφόρο που τη δεκαετία του ’60 (με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Ελληνικό) ήταν από μόνη της αξιοθέατο και προκαλούσε θαυμασμό. Ακούγεται περίεργο για τα σημερινά δεδομένα ότι η Βουλιαγμένης εκπροσωπούσε την πρόοδο του τεχνικού πολιτισμού στην Αθήνα πριν από 50 χρόνια. «Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου μια διαλυμένη και παρηκμασμένη πόλη», λέει ο Γιάννης Κωνσταντάτος. «Ανάμεσα στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για αναγέννηση της πόλης, που ήδη υλοποιούνται, ήταν και η ανακαίνιση του σήματος της Ολυμπιακής, γιατί πρώτα από όλα ο ίδιος ο πολίτης ήθελα να το βλέπει καθαρό και φωτεινό. Ως Ελληνας, όμως, ένιωθα την ανάγκη να τονίσω την ιστορικότητα του εθνικού αερομεταφορέα που μας ταξίδευε σε όλες τις ηπείρους και τις χώρες του κόσμου».

Αυτός ο τεράστιος κύκλος αποτέλεσε γρήγορα σύνορο προς τα νότια προάστια της Αθήνας, ορόσημο μιας ανοιχτοσύνης και σύμβολο ελευθερίας με τον τρόπο που οι αερομεταφορές εξήπταν τη φαντασία πριν από μερικές δεκαετίες. «Από την ημέρα που βάλαμε τις σκαλωσιές, λάβαμε 3.000 περίπου μηνύματα ανθρώπων που επιδοκιμάζουν αυτή μας την κίνηση», λέει ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης. «Ολοι έχουν να αναφέρουν μια προσωπική ιστορία με αναφορά στο σήμα της Ολυμπιακής. Η γενιά των σαραντάρηδων, στην οποία ανήκω και εγώ, έχει να διηγηθεί πολλά γεγονότα και περιστατικά με αναφορά στο σήμα της Ολυμπιακής. Τότε που δεν είχαμε κινητά και Facebook και δίναμε ραντεβού τα Σαββατοκύριακα στο “σήμα”. Σε ένα μήνα περίπου θα έχει τελειώσει η ανακαίνιση του σήματος της Ολυμπιακής, θυμίζοντας μνήμες μιας παλαιότερης εποχής. Μιας εποχής στα θετικά στοιχεία της οποίας θα πρέπει να ξαναγυρίσει η Ελλάδα».

Πριν από λίγες ημέρες έγινε δοκιμαστικός φωτισμός του σήματος. Από εκείνη τη δοκιμή προέρχεται και η φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή