Υποχώρησε το ΕΜΠ μετά τις απειλές παράταξης φοιτητών

Υποχώρησε το ΕΜΠ μετά τις απειλές παράταξης φοιτητών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηγεσία του ΕΜΠ ανακάλεσε δική της προηγούμενη απόφαση, υποκύπτοντας στις απειλές μιας φοιτητικής παράταξης. Συγκεκριμένα, η ηγεσία του εμβληματικού ιδρύματος ακύρωσε την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Νικόλαου Πέππα, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Οστιν των ΗΠΑ, ο οποίος έχει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις στον τομέα του, ενώ είναι και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ειδικότερα, για την περασμένη Πέμπτη είχε προγραμματιστεί από το ΕΜΠ τελετή για να αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ ο διαπρεπής καθηγητής Νικόλαος Πέππας. Ωστόσο, η τελετή ακυρώθηκε καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι αριστερής φοιτητικής παράταξης διαμαρτυρήθηκαν στον πρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Γκόλια –δήλωσαν ότι θα κάνουν και παράσταση διαμαρτυρίας στην εκδήλωση– επικαλούμενοι πολιτικούς λόγους κατά του καθηγητή. Επίσης, στο ΕΜΠ έχει κυκλοφορήσει επιστολή με ανάλογους ισχυρισμούς κατά του κ. Πέππα. Ωστόσο, καθηγητές του ΕΜΠ που μίλησαν χθες στην «Κ» ανέφεραν ότι οι ισχυρισμοί είναι χωρίς τεκμηρίωση και ότι η επιστολή είχε ανακριβή στοιχεία.

Την πρόσκληση στον κ. Πέππα έκανε η Σχολή Χημικών Μηχανικών και το ΕΜΠ μέσω του πρύτανη Ιωάννη Γκόλια. Η «Κ» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον κ. Γκόλια ζητώντας του μια επίσημη απάντηση για την αναβολή της επιτιμοποίησης του κ. Πέππα παρότι η προετοιμασία της εκδήλωσης είχε προχωρήσει. Ωστόσο, ο κ. Γκόλιας δήλωσε ότι βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα και ότι θα είναι διαθέσιμος μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, στα μέσα της εβδομάδας. Από την πλευρά του, ο κ. Πέππας δηλώνει απογοητευμένος και εύλογα είναι συναισθηματικά φορτισμένος και πολύ πικραμένος.

Οσο για το βιογραφικό του, ο κ. Πέππας σπούδασε χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, όπου έλαβε το πτυχίο του το 1971, και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT) από όπου έλαβε το διδακτορικό του το 1973 υπό την καθοδήγηση του πρωτοπόρου στη βιομηχανική Eντουαρντ Μέριλ. Στη συνέχεια, υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Αρτηριοσκλήρυνσης του MIT υπό την επίβλεψη παγκοσμίου φήμης καθηγητών όπως ο Κλερκ Κόλτον και ο Κένεθ Σμιθ. Ο κ. Πέππας θεωρείται από τους κυρίαρχους επιστήμονες της φαρμακολογίας. Σταχυολογώντας από το πλούσιο βιογραφικό του, είναι εφευρέτης 37 ευρεσιτεχνιών στις ΗΠΑ, ενώ οι έρευνές του χρηματοδοτούνται από δημόσιους ερευνητικούς φορείς από το 1980. Hταν επιβλέπων διδακτορικός καθηγητής σε 98 φοιτητές, από τους οποίους οι 56 έχουν γίνει καθηγητές πανεπιστημίου. Συνεισέφερε στο να τεθούν οι βασικές αρχές και ο ορθολογικός σχεδιασμός των συστημάτων φαρμακολογίας τις περασμένες δεκαετίες. Καθηγητές του ΕΜΠ ζητούν να επαναπρογραμματιστεί η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Νικόλαου Πέππα και επικρίνουν την ηγεσία του ιδρύματος, θυμίζοντας ότι μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων που έχουν τιμήσει τον κ. Πέππα περιλαμβάνεται η Ακαδημία Αθηνών, ενώ είναι επίτιμος διδάκτορας στο Παν. Αθηνών (αναγορεύθηκε το 2000) και στο Παν. Πατρών (το 2015).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή