Σε Ελληνες επενδυτές η πλειονότητα των ομολογιών του ΟΠΑΠ

Σε Ελληνες επενδυτές η πλειονότητα των ομολογιών του ΟΠΑΠ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποταμιευτές μπορεί να μην εμπιστεύονται τα κρατικά ομόλογα και τις τράπεζες, εμπιστεύονται όμως τις ομολογίες του ΟΠΑΠ. Αυτό δείχνει η πορεία έκδοσης των 200.000 κοινών ομολογιών του Οργανισμού, η οποία έκλεισε την περασμένη Παρασκευή με επιτυχία πέραν κάθε προσδοκίας.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους αναδόχους της έκδοσης, η έκδοση των ομολογιών είχε ανέλπιστα μεγάλη επιτυχία, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε ο φόβος της μη κάλυψης. Γι’ αυτό άλλωστε ο Οργανισμός έβαλε στόχο την έκδοση ομολογιών αξίας μεταξύ 100 και 200 εκατ. ευρώ και τον όρο της ακύρωσης της έκδοσης, εφόσον δεν επιτυγχάνονταν το όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Τελικά συγκεντρώθηκαν πάνω από 420 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 160 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, τα 120 εκατ. ευρώ από τη Eurobank και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ από τους λοιπούς αναδόχους (Τράπεζα Πειραιώς, ΙBG, Euroxx). Εικάζεται ότι σχεδόν το σύνολο της ζήτησης προήλθε από εγχώριους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Δεν αποκλείεται κάποιοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια), ν’ απέκτησαν ομολογίες ΟΠΑΠ, αλλά εικάζεται ότι αυτοί θα είναι λίγοι. «Οσοι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται για ελληνικούς τίτλους, μπορούν κάλλιστα να κατευθυνθούν είτε στα υψηλότερης απόδοσης κρατικά ομόλογα είτε στα εταιρικά ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν εκδοθεί σε ξένες αγορές και επιπλέον προσφέρουν ακόμη υψηλότερες αποδόσεις από εκείνη του ΟΠΑΠ», ανέφερε χθες καλά πληροφορημένη πηγή. Ο ίδιος, παρατηρούσε ακόμη, ότι πολλά κεφάλαια προήλθαν εκτός τραπεζικού συστήματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι το επενδυτικό κοινό έδειξε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον ΟΠΑΠ παρά στις ελληνικές τράπεζες. «Προφανώς το φάντασμα του bail in πλανάται ακόμη», σημείωνε με έμφαση, αφού όπως φαίνεται βγήκαν χρήματα στην επιφάνεια εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Η τελική κατανομή των 200.000 ομολογιών ΟΠΑΠ, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, θα ανακοινωθεί σήμερα. Για αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. με το λάκτισμα στη συνεδρίαση να δίνει η διοίκηση του ΟΠΑΠ, σηματοδοτώντας έτσι και την έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Για τον ΟΠΑΠ η έκδοση οδηγεί σε μείωση του κόστους δανεισμού, κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με τη διοίκησή του, το μέσο κόστος τραπεζικού δανεισμού στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε διαμορφωθεί σε 4,86%. Η νέα έκδοση σημαίνει τη μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ ετησίως ή κατά 10 εκατ. ευρώ στην πενταετία.

Ετσι, τον δρόμο που άνοιξε ο ΟΠΑΠ, τώρα αναμένεται ν’ ακολουθήσουν και άλλες καλές επιχειρήσεις της χώρας που «διψάνε» για χαμηλού κόστους κεφάλαια. Μεταξύ αυτών φημολογούνται η Sunlight του ομίλου Πάνου Γερμανού και ο όμιλος Μυτιληναίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ με τα κεφάλαια που άντλησε θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των πληροφοριακών του υποδομών (72 εκατ. ευρώ), την ανάπτυξη των επίγειων δικτύων των πρακτορείων και των καταστημάτων Play (45 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα 83 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή