Με άδεια χέρια στο Λονδίνο οι τραπεζίτες

Με άδεια χέρια στο Λονδίνο οι τραπεζίτες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «άδειες βαλίτσες» θα βρεθούν σήμερα στο Λονδίνο οι εγχώριες τράπεζες, συμμετέχοντας στο μεγάλο ετήσιο πανευρωπαϊκό τραπεζικό συνέδριο που διοργανώνει η Morgan Stanley. Χωρίς να έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα του 2016, χωρίς να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και με ένα ιδιαίτερα αρνητικό ξεκίνημα τόσο στο μέτωπο των καταθέσεων όσο και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα στελέχη των τραπεζών θα βρεθούν σε μια μάλλον άβολη θέση.

Το συνέδριο της Morgan Stanley για τον τραπεζικό κλάδο ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 24 Μαρτίου με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων τραπεζών και εκπροσώπων θεσμικών και άλλων επενδυτών από όλο το κόσμο. Στο συνέδριο μετέχουν και οι 4 συστημικές τράπεζες –Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank– έχοντας προγραμματίσει δεκάδες ραντεβού με επενδυτές. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στην «Κ» ότι πρόκειται για μια αρκετά ιδιόμορφη συγκυρία, με τις τράπεζες να μην έχουν πολλά δεδομένα να παρουσιάσουν για την πορεία των μεγεθών τους και την ορατότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να παραμένει πολύ περιορισμένη. Σημειώνουν ότι παρ’ όλα αυτά υπάρχει ενδιαφέρον και έχουν προγραμματιστεί πολλά ραντεβού, τα οποία ωστόσο είναι από επενδυτές που προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται πάλι με την Ελλάδα και όχι γιατί θέλουν να επενδύσουν σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα σχέδια των τραπεζών για τη μείωσή τους θα είναι από τα δύσκολα θέματα, καθώς από την πρώτη στιγμή οι ξένοι αναλυτές είχαν αμφισβητήσει τη δυνατότητα των τραπεζών να πετύχουν τη μείωση των «κόκκινων» κατά 40 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα τριών, και κάτι, ετών. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, καθώς κατά το πρώτο τρίμηνο, όχι μόνο δεν καταγράφεται μείωση των «κόκκινων» δανείων αλλά αντίθετα σημαντική αύξηση. Δεδομένου ότι πολλά κρίσιμα ζητήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος εκκρεμούν (εξωδικαστικός, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νομική κάλυψη στελεχών), μαζί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το πρώτο εξάμηνο θεωρείται εν πολλοίς «χαμένο» και κατ’ επέκταση η επίτευξη των στόχων μείωσης για το 2017 περίπου αδύνατη.

Aποτελέσματα

Στο παρά ένα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών για τη χρήση του 2016, καθώς η καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση της διάταξης για τον αναβαλλόμενο φόρο και τη φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών από διαγραφές ή πωλήσεις «κόκκινων» δανείων ανέτρεψε και εδώ τον προγραμματισμό των τραπεζών. Η Eurobank ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τις επιδόσεις για το 2016 την Τετάρτη 29 Μαρτίου, ενώ την Πέμπτη 30 Μαρτίου θα ανακοινώσουν τις επιδόσεις τους η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank. Η Πειραιώς δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, ωστόσο θα είναι τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου. Οι τράπεζες το 2016 θα πετύχουν την επιστροφή σε κερδοφορία έπειτα από πολλές ζημιογόνες χρήσεις, βελτίωση που θα επιτευχθεί λόγω της σταθεροποίησης στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επέτρεψε τη μείωση των προβλέψεων. Στο εννεάμηνο του 2016, οι τράπεζες διενήργησαν προβλέψεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ, έναντι 9,8 δισ. ευρώ που είχαν πραγματοποιήσει στο αντίστοιχο διάστημα του 2015. Το σύνολο των καθαρών εσόδων ανήλθε στα 3,3 δισ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη σε 268 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών -7,5 δισ. στο εννεάμηνο του 2015).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή