Η documenta μεταμορφώνει την πρωτεύουσα

Η documenta μεταμορφώνει την πρωτεύουσα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πομπή αλόγων θα ξεκινήσει η documenta 14 στην Αθήνα «καλπάζοντας» επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στις 9 Απριλίου, για να τιμήσει τους ιππείς που θα ξεκινήσουν κυριολεκτικά ένα ταξίδι 3.000 χλμ. από την ελληνική πρωτεύουσα στο Κάσελ της Γερμανίας. Από το κέντρο της Αθήνας η documenta θα «απλωθεί» σε περισσότερους από 40 κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και θα φτάσει μέχρι το παραλιακό μέτωπο του Πειραιά, όπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή παρουσίαση των φορέων με τους οποίους συνεργάζεται η διεθνής διοργάνωση.

«Η μετάβαση του Ερμή», όπως ονομάζεται το ταξίδι με τα άλογα της documenta, αντλεί έμπνευση από τη διαδρομή Μπουένος Αϊρες – Νέα Υόρκη που έκανε ο Ελβετοαργεντινός ιππέας Αϊμέ Τσίφλι (Tschiffely’s Ride) την περίοδο 1925-28 και αυτή η λεπτομέρεια που μοιράστηκαν μαζί μας οι διοργανωτές είναι αναγκαία για την «αποκωδικοποίηση» της δράσης. «Δεν ψάχναμε τετραγωνικά», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης, Ανταμ Σίμτσικ, στους δημοσιογράφους, «αλλά προσπαθήσαμε να καταλάβουμε την ιστορία των χώρων». Το περιεχόμενο της documenta 14 στην Αθήνα, υπογράμμισε, επηρεάστηκε και διαμορφώθηκε από τους χώρους στους οποίους παρουσιάζεται. Παρόμοια «εργαλεία» φαίνεται πως θα χρειαστεί το κοινό για να συνδέσει τα έργα των καλλιτεχνών με τους χώρους που πρόκειται να παρουσιαστούν, όπως το «ηχητικό γκράφιτι» με ήχους βατραχιών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο –που εδράζεται στο λεγόμενο Βατραχονήσι– ή τα 54 πρόβατα βαμμένα με λουλάκι που συμβολίζουν τις χώρες της Αφρικής και θα δούμε σε έναν από τους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκτός από το ΕΜΣΤ, όπου θα αναπτυχθεί ο εικαστικός κορμός του προγράμματος της documenta με το ερώτημα «Τι (είδους πολίτες) μπορεί ακόμη να παράγει αυτό το εργοστάσιο;», η έκθεση θα συνεργαστεί επίσης με το Μέγαρο Μουσικής όπου θα γίνει η συναυλία των εγκαινίων (8.4) με τη «Συμφωνία των θρήνων» του Χένρικ Γκουρέτσκι, με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών όπου θα παρουσιαστεί η αρχιτεκτονική κολεκτίβα από τη Χιλή Ciubad Abierta, το Μουσείο Μπενάκη –κρατήστε την κεντητή σκηνή που θα εκθέσει η Λιβανέζα Μουρίνα αλ Σολ στο Ισλαμικής Τέχνης–, το Ωδείο Αθηνών, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, στο οποίο η documenta έχει ξεκινήσει μια σειρά επισκευών με στόχο τη μετέπειτα αποκατάστασή του.

Η έκθεση θα ενεργοποιήσει επίσης πλατείες και ανοιχτούς μνημειακούς χώρους της Αθήνας με Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. Μια παλιά ταβέρνα στην οδό Αρχιμήδους θα γίνει ο καμβάς του Ινδού Νίκχιλ Τσόπρα, ενώ καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν σε χώρους στις πλατείες Αμερικής και Βικτωρίας, στην οδό Πολυτεχνείου και στη Στοά του Βιβλίου. Εκδηλώσεις θα δούμε στον Λόφο του Φιλοππάπου, στο Λύκειο του Αριστοτέλη, στον ναό του Ολυμπίου Διός, ενώ το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Πεδίον του Αρεως και το Α΄ Νεκροταφείο θα αποτελέσουν μέρος της περφόρμανς «Εκστρατεία ψιθύρων» του Αμερικανού Pope L.

Ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές που ανακοινώθηκαν χθες ξεχωρίζουν ο χορογράφος Κώστας Τσιούκας, ο εικαστικός Απόστολος Γεωργίου, η περφόρμερ Γεωργία Σαγρή και ο Ελληνοαφρικανός ράπερ Νέγρος του Μοριά που θα δώσει συναυλία στον Πειραιά. «Η documenta μάς έμαθε να δικτυωνόμαστε και να συνεργαζόμαστε. Είναι ένα δώρο», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή