Λοστοί και μαχαίρια στον καταυλισμό της Σούδας

Λοστοί και μαχαίρια στον καταυλισμό της Σούδας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόνον ώρες μετά την ομιλία εκπροσώπων της Παγχιακής Επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο για τις συνέπειες στις ζωές των κατοίκων των νησιών του εγκλωβισμού μεταναστών για μήνες, η αστυνομική διεύθυνση της Χίου μάζεψε λοστούς, μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα από τον καταυλισμό της Σούδας στο νησί.

Πρόκειται για τον άτυπο καταυλισμό του νησιού όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες υπό τη διοίκηση του δήμου, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δημιουργηθεί αντίπαλες ομάδες διαφορετικών εθνικοτήτων. Η σύγκρουση ανάμεσα κυρίως σε Αφγανούς και Αλγερινούς έχει πυροδοτήσει πολλές φορές επεισόδια στον καταυλισμό που βρίσκεται στις παρυφές της πόλης. Ανάλογες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα κέντρα υποδοχής μεταναστών σε Λέσβο (Μόρια) και Σάμο (Βαθύ).

«Η Ελλάδα και ειδικά τα νησιά της έχουν συνδράμει τα θύματα πολέμου όσο κανείς άλλος. Αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι εμείς εναντιωνόμαστε στις πολιτικές και όχι στους ανθρώπους. Δυστυχώς οι τοπικές κοινωνίες έχουν μείνει μόνες τους. Αυτό που καθημερινά βιώνουμε είναι τραγικό. Μέσα στους καταυλισμούς επικρατεί βία, σωματεμπορία και διακίνηση ναρκωτικών», ανέφεραν τα μέλη της Παγχιακής Επιτροπής μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο. Χθες το πρωί η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση στον καταυλισμό ερευνώντας στις σκηνές για αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συμπλοκή. Παράλληλα, πραγματοποίησε 7 συλλήψεις και 6 προσαγωγές νεαρών ατόμων. Συνολικά στα τρία νησιά συνελήφθησαν 16 άτομα, 8 άτομα για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, 5 άτομα για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, 1 άτομο για παραβίαση των περιοριστικών όρων διαμονής, 1 άτομο για ψευδή δήλωση στοιχείων και 1 άτομο για κατοχή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Στο πλαίσιο των ερευνών, επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 14 ναρκωτικά δισκία, 14 μεταλλικές και 5 ξύλινες ράβδοι, 13 μαχαίρια και 1 πριόνι χειρός, 7 κατσαβίδια, 3 αυτοσχέδιες συσκευασίες με μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης (χασίς), 3 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, μεταλλική λεπίδα, γεωργικά εργαλεία και διάφορα άλλα αιχμηρά αντικείμενα.

Το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι για μήνες στα νησιά δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Στην κατεύθυνση αυτή έχει προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση σχέδιο δημιουργίας ενός κέντρου υποδοχής στη Χίο, όπου τα αιτήματα ασύλου θα διεκπεραιώνονται επί τόπου σε διάστημα 28 ημερών. Εντός του κέντρου, μάλιστα, σχεδιάζεται να εξετάζονται άμεσα και οι προσφυγές σε β΄ βαθμό από εξειδικευμένο προσωπικό (χειριστές) από την Ολλανδία και τη Σουηδία που θα λειτουργεί υπό τη διοίκηση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου). Στην πρόταση συμπεριλαμβάνεται πρόβλεψη απευθείας μετεγκατάστασης από τα νησιά στα άλλα κράτη-μέλη όσων πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά και η άμεση επαναπροώθηση των υπολοίπων στην Τουρκία ή στη χώρα προέλευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή