Τα ρομπότ βρίσκουν δουλειά σε τράπεζες μέχρι και πιτσαρίες

Τα ρομπότ βρίσκουν δουλειά σε τράπεζες μέχρι και πιτσαρίες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αυτοματοποίηση στην αγορά εργασίας και στις οικονομικές δραστηριότητες δεν γνωρίζει ούτε σύνορα ούτε προκαταλήψεις. Ρομπότ μπορούν να παραδίδουν πίτσες στην πόρτα σας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της αλυσίδας Domino’s Pizza, και ρομπότ μπορούν να αναλάβουν τις επενδύσεις σας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της BlackRock, που είναι και ο μεγαλύτερος όμιλος διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο. Ας ξεκινήσουμε, λoιπόν, από την περίπτωση της Domino’s Pizza, η οποία θα δοκιμάσει ένα σύστημα παράδοσης των προϊόντων της στη Γερμανία και στην Ολλανδία, με χρήση ρομποτικής τεχνολογίας της εταιρείας Starship Technologies.

Νέα μέθοδος

H Starship Technologies εδρεύει στο Λονδίνο και δημιουργήθηκε το 2014 από δύο πρώην συνιδρυτές της εταιρείας Skype, τον Αχτι Χέινλα και τον Τζάνους Φρίις. Ασχολείται με την κατασκευή τροχήλατων αυτοκινούμενων ρομπότ, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παράδοση προϊόντων. Τα εν λόγω «οχήματα» μπορούν να εξυπηρετούν την πελατεία της αλυσίδας Domino’s Pizza, αρκεί όσοι κάνουν την παραγγελία να διαμένουν σε ακτίνα περίπου 1.600 μέτρων από το εκάστοτε εστιατόριο. Το πείραμα θα διεξαχθεί σε επιλεγμένες πόλεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας, ενώ τα τροχήλατα ρομπότ θα λειτουργούν με μπαταρία και θα κινούνται στα πεζοδρόμια. Η μέγιστη ταχύτητα την οποία θα αναπτύσσουν θα φθάνει τα 6,5 χλμ. την ώρα, με φορτίο έως και 20 λίβρες/ 9 κιλά. Το φορτίο, το οποίο θα είναι κλεισμένο σε ειδική μονωμένη θήκη, θα το ξεκλειδώνουν με κωδικό οι πελάτες. Το εκάστοτε τροχήλατο ρομπότ θα μπορεί να μεταφέρει έως και οκτώ πίτσες, μαζί με αναψυκτικά και γλυκά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Domino’s Pizza Εnterprises, η μεγαλύτερη εταιρεία φραντσάιζ με τις πιτσαρίες Domino’s Pizza, δραστηριοποιείται σε όλον τον κόσμο, από την Ευρώπη και την Ασία μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Εκεί είχε από πέρυσι ξεκινήσει τις δοκιμές με αυτόνομα οχήματα για την παράδοση πίτσας, ενώ από πέρυσι τον Νοέμβριο είχε χρησιμοποιήσει στη Νέα Ζηλανδία και τα μικρού μεγέθους μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). «Mε τα υφιστάμενα σχέδια ανάπτυξης των δραστηριοτήτων μας μέσα στην επόμενη δεκαετία δεν θα έχουμε επαρκή αριθμό οδηγών με δίτροχα για τις παραδόσεις των παραγγελιών μας», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Domino’s Pizza Enteprises, Ντον Μέιτζ. «Οπότε θα πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε τον στόλο μας με εναλλακτικά οχήματα».

Eπενδύσεις

Ενα αντίστοιχο μοντέλο προσαρμοσμένο στις δραστηριότητές του θα ακολουθήσει και ο επενδυτικός οίκος της BlackRock, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times. Το μεγαλόπνοο σχέδιό της συνίσταται στο να συνενώσει μεγάλο αριθμό αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία διαχειρίζονται φυσικά πρόσωπα, και να τα υπαγάγει σε προγράμματα διαχείρισης, τα οποία λειτουργούν με αλγορίθμους και με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι η BlakRock επιλέγει φθηνότερους τρόπους για τη διαχείριση των επενδύσεών της.

Τα αμοιβαία κεφάλαια, που θα υπαχθούν στα εν λόγω μοντέλα διαχείρισης, έχουν αξία σχεδόν 30 δισ. δολαρίων και θα λάβουν την επωνυμία BlackRock Advantage Funds. «Ο εκδημοκρατισμός της πληροφορίας έχει κάνει πολύ δυσκολότερη τη διαχείριση με τον παραδοσιακό τρόπο», επισημαίνει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λόρενς Ντ. Φινκ. «Σήμερα καλούμαστε να μετασχηματίσουμε όλο το οικοσύστημα των επενδύσεων – κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να βασιστούμε περισσότερο στην επεξεργασία ποικίλων δεδομένων, στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς και στη χρήση νέων μοντέλων που θα εντάξουμε στην παραδοσιακή στρατηγική επενδύσεων». Υπό το πρίσμα της αυτοματοποίησης, επτά από τα 53 στελέχη της BlackRock, που ασχολούνταν με την επιλογή μετοχών, θα αποχωρήσουν από τα αντίστοιχα αμοιβαία κεφάλαια, όπου δραστηριοποιούνταν. Τέλος, ορισμένοι από τους διαχειριστές κεφαλαίων θα διατηρήσουν τη θέση τους, αλλά θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο, ενώ 36 υπάλληλοι, οι οποίοι απασχολούνταν στο πλαίσιο των αμοιβαίων κεφαλαίων, θα φύγουν από την BlackRock.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή