Πρωτοφανής απόφαση για Πανελλαδικές – Αλαλούμ από τις αποφάσεις του Υπ. Παιδείας

Πρωτοφανής απόφαση για Πανελλαδικές – Αλαλούμ από τις αποφάσεις του Υπ. Παιδείας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την πίεση των αντιδράσεων μερίδας υποψηφίων και (δη) των γονέων τους, το υπουργείο Παιδείας καταφέρει πλήγμα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προκαλώντας αλαλούμ. Χθες, ο γενικός γραμματέας Γιάννης Παντής ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί στους υποψηφίους να εξεταστούν σε επιπλέον μαθήματα εάν το επιθυμούν. Το… δώρο είναι άνευ αντικρίσματος, αφού οι υποψήφιοι εδώ και δύο χρόνια έχουν αποφασίσει –και άρα προετοιμαστεί μέσα στη διετία– σε πόσα μαθήματα θα εξεταστούν. Μάλιστα, το μέγεθος της αβελτηρίας του υπουργείου καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ούτε οι αντιδρώντες γονείς ικανοποιούνται, επιτροπή των οποίων κάνει λόγο για πολιτικό τερτίπι και εμπαιγμό και καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει.

Ειδικότερα, με βάση τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου ότι θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα εάν επιθυμούν να διεκδικήσουν θέση στις σχολές μόνον ενός επιστημονικού πεδίου (π.χ. ή ανθρωπιστικές ή υγείας ή οικονομικά ή παιδαγωγικά ή θετικές σπουδές). Εάν θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις σε σχολές και από δεύτερο πεδίο (π.χ. ιατρικές και πολυτεχνεία) οι 18χρονοι πρέπει να εξεταστούν σε πέμπτο μάθημα. Χθες ο κ. Παντής, σε πρωινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, είπε ότι «είναι αίτημα εύλογο, σωστό να ανοίξουμε τη διαδικασία για δυνατότητα δήλωσης από τους υποψηφίους πέμπτου μαθήματος. Από Δευτέρα το υπουργείο θα δει το αίτημα και θα το κάνει», προσθέτοντας ότι «αυτό ζητούν οι γονείς».

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο δίνει ένα… τυράκι στους υποψηφίους για να κάμψει τις αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, έως τώρα μερίδα υποψηφίων διαμαρτύρεται για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις περιζήτητες σχολές. Ενδεικτικά, στις επτά ιατρικές σχολές κόπηκαν συνολικά 220 θέσεις (-21%). Πολλοί υποψήφιοι επειδή στοχεύουν μόνον στις ιατρικές δήλωσαν τον Φεβρουάριο να εξεταστούν μόνο σε 4 μαθήματα για να έχουν λιγότερο φόρτο και να περισσότερο χρόνο προετοιμασίας. Χαρακτηριστικά, πέρυσι μόνο το 25% των υποψηφίων εξετάστηκε σε πέμπτο μάθημα. Ωστόσο, με το φετινό «ψαλίδι» σε περιζήτητες θέσεις που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, οι πιθανότητες εισαγωγής περιορίζονται. Ετσι, το υπουργείο, επειδή όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δεν σχεδιάζει να αναιρέσει την περικοπή θέσεων, εκτιμά ότι με το άνοιγμα της διαδικασίας για το 5ο μάθημα βοηθάει τους υποψηφίους να αυξήσουν τις πιθανότητες εισαγωγής.

Ωστόσο, εκτός από πρωτοφανής, η απόφαση είναι και «άδωρη», αφού θεωρείται αδύνατον ένας υποψήφιος να προετοιμαστεί επαρκώς σε ένα επιπλέον μάθημα μέσα σε μόλις δύο μήνες έως τις εξετάσεις. Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι για να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους, εκτός από τις ιατρικές, και στις πολυτεχνικές σχολές πρέπει να εξεταστούν στα Μαθηματικά. Μάλιστα, οι δηλώσεις Παντή προκάλεσαν την οργή γονέων. «Στην ουσία, η κίνηση που προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας είναι ένα πολιτικό τερτίπι και ένας τεράστιος εμπαιγμός στις δεκάδες χιλιάδων μαθητών», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας. Πάντως κ. Παντής, μιλώντας αργά το απόγευμα στην «Κ», διευκρίνισε ότι το θέμα είναι υπό εξέταση και δεν υπάρχει οριστική απόφαση, αρνούμενος ότι η υπαναχώρηση οφείλεται στις αρνητικές επιπτώσεις της πρωινής εξαγγελίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή