Στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου

Στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μετάβαση των υπουργών Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες και έναν ευρύ κύκλο επικοινωνιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή εξελίσσονται όλες τις προηγούμενες ημέρες «σε κάθε δυνατό συνδυασμό», η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει το «ναυάγιο» στο Eurogroup της Μάλτας, την προσεχή Παρασκευή. Οι κ. Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου ταξιδεύουν σήμερα για τη βελγική πρωτεύουσα, όπου θα συναντηθούν με εκπροσώπους των θεσμών σε μία προσπάθεια να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση.

Η κυβερνητική ηγεσία, ενόψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου και του κινδύνου απώλειας όχι μόνο μιας ακόμα ημερομηνίας, αλλά συνολικότερα του οδικού χάρτη που έχει θέσει ως αφήγημα, κατέφυγε για άλλη μια φορά στη λεγόμενη «πολιτική διαπραγμάτευση». Η διάρκεια των «σε κάθε δυνατό συνδυασμό» διαβουλεύσεων, πάντως, δείχνει ότι ούτε σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα ήταν εύκολα. Στην κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, προσπαθούσαν και χθες να διατηρήσουν ψήγματα αισιοδοξίας για το τελικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα»» Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για ενστάσεις που έχουν εγερθεί σε σχέση με την τεχνική συμφωνία. «Γνώμη μας είναι ότι υπάρχει πολιτικού χαρακτήρα ένσταση», ανέφερε στέλεχος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο σκοντάφτει σε ζητήματα που βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ», καθώς, όπως έσπευσε να προσθέσει, και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί «είναι έξαλλοι».

Η Αθήνα επιμένει ότι υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup και ότι καταβάλλεται προσπάθεια να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα. Με δεδομένη τη στροφή του ενδιαφέροντος της Αθήνας στην εξασφάλιση συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων για το χρέος, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, ενδεχομένως η εμπλοκή να συνδέεται και με τον χρόνο λήψης αποφάσεων του ΔΝΤ, αναφορικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επίσκεψη Τουσκ

Στη συγκυρία αυτή, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η άφιξη αύριο στην Αθήνα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Την Αθήνα θα επισκεφθεί την Παρασκευή και ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Στο εσωτερικό μέτωπο, με τη διαμόρφωση αφηγήματος για συντονισμένη προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, η κυβερνητική ηγεσία επιχειρεί τη συσπείρωση των βουλευτών και του κόμματος. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το περασμένο Σάββατο δεν ήταν ανέφελη και υπήρξαν φωνές, κυρίως από την πλευρά των «53+», ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποχωρεί διαρκώς και ότι η παραμονή στην εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι, ωστόσο, αυτή η κεντρική γραμμή, αντίθετα η διατήρηση της εξουσίας προκρίνεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία της χώρας από επάνοδο εκείνων που την οδήγησαν εδώ.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε να συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή. Στο ερώτημα «πώς θα τοποθετηθεί το Σώμα επί της συμφωνίας αν αυτή δεν έχει κλείσει;», η απάντηση κομματικών στελεχών είναι ότι τα θέματα στα οποία η κυβέρνηση θα υποχωρήσει και επί των οποίων θα γίνει η κεντρική συζήτηση, θα είναι γνωστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή