«Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έγινε»

«Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έγινε»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. «Είμαι πολύ μπερδεμένος, ανήσυχος και σοκαρισμένος. Ακόμα δεν το πιστεύω αυτό που έγινε, σκέφτομαι ότι είναι απλώς η πράξη ενός τρελού και όχι τρομοκρατική ενέργεια». Ο Λαρς Μπέργκελ τις τελευταίες τρεις ημέρες εκτελεί χρέη οδηγού και ξεναγού μας στη Στοκχόλμη. Μόλις χθες το πρωί συζητούσαμε πόσο ασφαλής χώρα είναι η Σουηδία, ότι κατά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο δεν περάσαμε καν από έλεγχο διαβατηρίων. Αυτή η αίσθηση ασφάλειας το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Απριλίου δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα. «Εσπασε η φούσκα της ασφάλειας μέσα στην οποία ζούσαμε όλοι. Οταν περάσει το πρώτο σοκ και όλοι συνειδητοποιήσουν ότι η Σουηδία δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο», λέει προβληματισμένος ο Λαρς.

Εχουν περάσει ήδη δύο ώρες από την ώρα που στον ουρανό της πόλης άρχισε να πετάει το αεροπλάνο της αστυνομίας. Οταν το πρωτοακούσαμε, ήμασταν στο πάρκο έξω από τη Βασιλική Βιβλιοθήκη. Οι περαστικοί έστρεψαν το βλέμμα στον ουρανό με απορία, γρήγορα όμως άρχισαν να ψάχνουν ανήσυχοι τη διπλανή λεωφόρο από όπου ακούγονταν να στριγκλίζουν οι σειρήνες της πυροσβεστικής. Σύντομα τρία οχήματα πέρασαν με μεγάλη ταχύτητα ακολουθούμενα από ένα ασθενοφόρο, γεννώντας σε όλους τις πρώτες υποψίες ότι κάτι σοβαρό είχε συμβεί.

Λίγη ώρα αργότερα, έξω από το Μουσείο Νούρντισκα, αρχίζουν να διαδίδονται οι πρώτες πληροφορίες για την επίθεση. Στον δρόμο οι περαστικοί σταματούν για να διαβάσουν τις ειδήσεις στα ενημερωτικά σάιτ και τις διαδικτυακές εκδόσεις των εφημερίδων. Στο καφέ έξω από το Μουσείο, όλοι οι θαμώνες έχουν γυρίσει την πλάτη στην ειδυλλιακή θέα στη θάλασσα και παρακολουθούν τα έκτακτα δελτία. Οι τίτλοι στο κάτω μέρος της οθόνης είναι αποκαρδιωτικοί: «Τρεις επιβεβαιωμένοι νεκροί», «Κλειστό το μετρό και οι σταθμοί των τρένων», «Εκκενώθηκε το Κοινοβούλιο». Τα κινητά τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά. Ολοι ψάχνουν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους. Μία σερβιτόρα γράφει κάτι σε μια κόλλα λευκό χαρτί και το κολλά στην τζαμαρία της εισόδου. Πλησιάζω και διαβάζω: «Από σεβασμό σταματήσαμε να σερβίρουμε μέχρι νεωτέρας».

Αποφασίζουμε να κινηθούμε προς το κέντρο, στην περιοχή του Κοινοβουλίου και του Παλατιού. Στους δρόμους έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του στρατού και εκατοντάδες αστυνομικοί. «Δεν είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε στρατό στους δρόμους», μας λέει η Ελίζε Σούλστρομ, που έχει εγκλωβιστεί στην περιοχή λόγω της αναστολής λειτουργίας του μετρό. Ο Μάρκους Αντερσεν προσπαθεί να ξεπεράσει τη θλίψη και το σοκ των πρώτων λεπτών, παραδέχεται ότι είχε σκεφτεί πως θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο χτύπημα και στη χώρα του, παρ’ όλα αυτά με διαβεβαιώνει ότι «αισθάνομαι ασφαλής, οι θεσμοί λειτουργούν, η κυβέρνηση και η αστυνομία κινητοποιήθηκαν αμέσως και κάνουν τη δουλειά τους».

Η αλήθεια είναι ότι, παρά το αρχικό σοκ και την ανησυχία για την τύχη των οικείων τους, οι Σουηδοί κινούνται στους δρόμους αποπνέοντας μια αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας. Μόνο τρία νεαρά κορίτσια από τη Φινλανδία δείχνουν πανικόβλητα. Εχουν έρθει για ημερήσια εκδρομή στην ειρηνική και φιλόξενη Στοκχόλμη και τώρα αισθάνονται ότι βρέθηκαν σε εμπόλεμη ζώνη: «Σε μία ώρα πρέπει να είμαστε στο λιμάνι, για να προλάβουμε το τελευταίο πλοίο για τη Φινλανδία. Δεν υπάρχει μετρό ούτε ταξί, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», μας λέει η Αννα και απομακρύνονται και οι τρεις τρέχοντας.

Ο Λαρς μιλάει με τον φίλο του τον Πάτρικ, που εργάζεται ως σεφ σε ένα εστιατόριο του κέντρου. Ολα τα φαγάδικα έχουν γεμίσει, γιατί όσοι έχουν εγκλωβιστεί ελλείψει μεταφορικού μέσου βρίσκουν καταφύγιο στα εστιατόρια και τα καφέ. Ευτυχώς, δεν υπάρχει πανικός. «Απόψε θα κοιμηθούμε όλοι με τη θλίψη να βαραίνει την καρδιά μας», ακούω τον Πάτρικ να λέει, «αύριο όμως θα ξημερώσει μια άλλη μέρα».

Χθες το πρωί, η σουηδική αστυνομία ανακοίνωνε ότι συνέλαβε άνδρα ο οποίος «πιθανότατα» είναι ο οδηγός του φορτηγού και δράστης της επίθεσης που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε 15. Σύμφωνα με σουηδικό ειδησεογραφικό δίκτυο, πρόκειται για 39χρονο από το Ουζμπεκιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή