Γαλλία: «Εχει πλάκα, αλλά η καμπάνια του μοιάζει να έχει ξεφύγει»

Γαλλία: «Εχει πλάκα, αλλά η καμπάνια του μοιάζει να έχει ξεφύγει»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν εγγραφείς στο newsletter του «Εμπρός!» του Εμανουέλ Μακρόν, το πρώτο email που θα λάβεις σε καλεί να εξουσιοδοτήσεις, σε περίπτωση που είσαι μακριά, τον αντιπρόσωπο που θα ήθελες να ψηφίσει εκ μέρους σου. Εν προκειμένω, οι Γάλλοι υπήκοοι που ζουν ή θα βρίσκονται, κατά την εκλογική διαδικασία, εκτός χώρας μπορούν να ψηφίσουν με δύο τρόπους: είτε υποβάλλοντας αίτηση στο οικείο γαλλικό προξενείο, έως τις 31/12 του έτους προ των εκλογών, είτε ορίζοντας, προ της αναχωρήσεώς τους από τη Γαλλία, με μιαν απλή εξουσιοδότηση από την αστυνομία, αντιπρόσωπο που θα ψηφίσει εκ μέρους τους, διαδικασία που μπορεί να διεκπεραιωθεί ακόμη και αύριο, παραμονή των εκλογών.

Για πρώτη φορά φέτος, κόμματα, σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης, προσφέρουν αντιπροσώπους, με online αίτηση, ακολουθούμενη από μιαν απλή επικύρωση στο οικείο προξενείο. Το σχετικό email, το οποίο έχει στη διάθεσή της η «Κ», προτρέπει τον παραλήπτη να επιλέξει τον αντιπρόσωπο που του προτείνει το «Εμπρός!», εξασφαλίζοντας έτσι ότι η ψήφος δεν θα πάει… αλλού. Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία αντικατοπτρίζεται, εξάλλου, και στη νευρικότητα ή στην… ορμητικότητα των προεδρικών υποψηφίων που έχουν, αν όχι τις ίδιες, τουλάχιστον παρόμοιες πιθανότητες να περάσουν στον δεύτερο γύρο: Μαρίν Λεπέν, Εμανουέλ Μακρόν, Φρανσουά Φιγιόν και, μετά τη συγκριτικά σοβαρότερη παρουσία του στο debate των «11», Ζαν-Λικ Μελανσόν. Μέλος της αθηναϊκής γαλλικής κοινότητας, μάλιστα, σημειώνει, με νόημα, στην «Κ» πως το γεγονός και μόνον ότι ο Μελανσόν εισέρχεται στο προσκήνιο και απασχολεί τον δημόσιο διάλογο, δείχνει το γήπεδο στο οποίο διεξάγεται η προεκλογική μάχη στη χώρα.

Κι ενώ η Μαρίν Λεπέν παραμένει πρώτη στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, καίτοι η δαμόκλειος σπάθη του Ευρωκοινοβουλίου επικρέμαται ακόμη, ο… σχεδόν πρώτος Μακρόν δεν σταματάει τις γκάφες. «Δεν είναι ωραία εικόνα για υποψήφιο πρόεδρο να ομολογεί δημοσίως ότι δεν καταλαβαίνει τίποτε απ’ όσα λέει για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι κάποιος άλλος έχει γράψει τον λόγο του», σημειώνουν στην «Κ» Γάλλοι υπήκοοι που ζουν στην Αθήνα, αναφερόμενοι στην γκάφα του κεντρώου υποψηφίου στον νομό Ιζέρ, όπου ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν καταλαβαίνει μία φράση που μόλις διάβασε. Αυτό ακριβώς προκαλεί προβληματισμό: «Μια με την αποικιοκρατία, μια αποδίδοντας ρήσεις σε άλλους από αυτούς που πραγματικά τα είπαν, πώς να είσαι σίγουρος για την ψήφο σου;» υπογραμμίζουν.

Και σε ολόγραμμα

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν αποφάσισε να παίξει το τελευταίο του χαρτί, βλέποντας τα δημοσκοπικά ποσοστά του να ανεβαίνουν, χρησιμοποιώντας μέχρι και το… ολόγραμμά του. Ετσι, η ομιλία του την περασμένη Τρίτη στην Ντιζόν μεταδόθηκε ταυτόχρονα σε άλλες έξι πόλεις ανά τη γαλλική επικράτεια, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τον Μελανσόν ωσεί παρόντα. «Εχει πλάκα, αλλά η προεκλογική καμπάνια του Μελανσόν μοιάζει να έχει ξεφύγει», λένε Γάλλοι της Αθήνας. «Και όχι μόνον αυτό· κάνει βόλτα με ποταμόπλοιο στον Σηκουάνα με τα ηχεία να παίζουν στη διαπασών το “Bella Ciao”», προσθέτουν.

Δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, μερίδα της γαλλικής κοινότητας της Αθήνας στέκεται αμήχανη απέναντι όχι μόνον στην επομένη των εκλογών, αλλά κυρίως μέχρι εκείνη τη μέρα, καθώς, όπως λένε, «όσο περισσότερο ενημερωνόμαστε τόσο περισσότερο απογοητευόμαστε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή