Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας από τον Τσίπρα

Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας από τον Τσίπρα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτοβουλία των κινήσεων όσον αφορά την ατζέντα της επικαιρότητας το αμέσως προσεχές διάστημα εξελίσσεται σε υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα του πρωθυπουργικού επιτελείου. Με την Αθήνα να έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είναι αποφασισμένη να κλείσει τη διαπραγμάτευση και να ψηφίσει τα συνακόλουθα μέτρα, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να προσδώσουν στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων, μετά την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, έναν σχεδόν διαδικαστικό χαρακτήρα. Παράλληλα, με επίκεντρο τον κ. Αλέξη Τσίπρα, σχεδιάζεται μια σειρά από πρωτοβουλίες και κινήσεις με στόχο να μη μονοπωλήσουν την επικαιρότητα το αμέσως επόμενο διάστημα τα θέματα που σχετίζονται με τις εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση, αλλά να υπάρχει και θετική για την κυβέρνηση ατζέντα.

Ανησυχία

Βεβαίως, η ανησυχία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δεν έχει εκλείψει και δεν πρόκειται να εκλείψει μέχρι να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία. Η κυβέρνηση βιάζεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να προχωρήσει το συντομότερο στην ψήφιση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και εκείνων που απομένουν να συμφωνηθούν, καθώς όσο παρατείνεται ο χρόνος των διαβουλεύσεων τόσο μεγαλώνει η φθορά που προκαλείται. Ωστόσο, το ακριβές πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης θα προσδιορισθεί μετά την έναρξη των διαβουλεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια, όταν στο τραπέζι τεθούν όλα τα ζητήματα.

Παράλληλα, παραμένει η αγωνία για την έκβαση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο, όσον αφορά το ζήτημα του χρέους. Η προσδοκία να εξασφαλισθεί κάτι απτό και συγκεκριμένο άμεσα δείχνει να απομακρύνεται, ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι πιθανότατα το χρονοδιάγραμμα της 22ας Μαΐου δεν θα τηρηθεί, όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα. Η κυβέρνηση, έναντι της ισχυρής πιθανότητας μιας γενικόλογης δέσμευσης για το χρέος με υπόσχεση μεταγενέστερης εξειδίκευσης, οχυρώνεται πίσω από τη θέση ότι τα μέτρα που θα ψηφιστούν άμεσα για την περίοδο μετά το 2019 και 2020 δεν θα εφαρμοσθούν εάν δεν αρχίσουν να υλοποιούνται αμέσως μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος.

Παραμένει γεγονός, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει τώρα χωρίς, πιθανότατα, να εξασφαλίσει ουσιαστική δέσμευση για οτιδήποτε, ενώ η «ρήτρα» μη εφαρμογής αποτελεί επί του παρόντος μια μονομερή διακήρυξη προθέσεων.

Οι αλλαγές στο ευρωπαϊκό πεδίο, ως αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων, διαμορφώνουν ένα μεταβλητό περιβάλλον και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που η κυβέρνηση επιθυμεί όλα να τελειώσουν σύντομα. Η ανάδειξη του Εμανουέλ Μακρόν ως φαβορί για τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου στη Γαλλία, μετά τον προχθεσινό πρώτο γύρο των εκλογών, προκάλεσε πρόσκαιρη αμηχανία στην κυβέρνηση, δεδομένης της κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ημέρες νωρίτερα, να ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Μελανσόν. Ο κ. Τσίπρας έσπευσε χθες να επικοινωνήσει με τον κ. Μακρόν και να εκδηλώσει την υποστήριξή του ενόψει του δεύτερου γύρου. Προσβλέποντας σε διατήρηση μιας καλής σχέσης με το Παρίσι, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι και με την εκλογή Μακρόν θα υπάρξει συνέχεια στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο κ. Μακρόν διαβεβαίωσε ότι εφόσον εκλεγεί, θα δουλέψουν από κοινού για να κάνουν την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γενιάς τους.

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, συνεργάτες του κ. Τσίπρα προαναγγέλλουν σειρά πρωτοβουλιών του και συναντήσεων με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για την εξειδίκευση αναπτυξιακών προγραμμάτων για κάθε περιοχή, συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, πρωτοβουλίες για προσέλκυση επενδύσεων αλλά και σειρά επισκέψεων του κ. Τσίπρα σε υπουργεία, για να δοθεί το μήνυμα της στροφής στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή