ΕΛΛΑΔΑ

Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Ενας νοσηλευτής συνήθως αντιστοιχεί σε 40 ασθενείς. Ταυτόχρονα, 1.500 νοσηλευτές είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες και σε γραφεία βουλευτών...

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Λιγοστό, κουρασμένο και «γηρασμένο» είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Τουλάχιστον μία στις τρεις οργανικές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία των νοσοκομείων είναι κενή, ένας νοσηλευτής συνήθως αντιστοιχεί σε 40 ασθενείς, 1.500 νοσηλευτές είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες και σε γραφεία βουλευτών, το 15% του νοσηλευτικού προσωπικού αντιμετωπίζει διαπιστωμένα προβλήματα υγείας, ενώ εάν αύριο χορηγούνταν στο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων όλα τα ρεπό που τους οφείλονται, το ΕΣΥ θα κατέρρεε, αφού για περίπου ένα χρόνο θα έπρεπε να παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες με 5.000 νοσηλευτές λιγότερους.

Τις σοβαρές ελλείψεις στις νοσηλευτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ αναδεικνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, που περιγράφει μια κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τη βιωσιμότητα του δημόσιων συστήματος υγείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σε 44.819 οργανικές θέσεις των νοσηλευτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων υπηρετούν 29.004, εκ των οποίων 819 Π.Ε., 15.366 Τ.Ε., 9756 Δ.Ε. και 3.063 Υ.Ε. Σε γενικές γραμμές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ το 35% των οργανικών θέσεων στις νοσηλευτικές υπηρεσίες είναι κενές. Περίπου 1.000 υπάλληλοι νοσηλευτικής υπηρεσίας απουσιάζουν σε άδειες μητρότητας (τοκετού - λοχείας) ή ανατροφής παιδιού. Ενώ 1.500 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό που εμφανίζονται ως υπηρετούντες στα νοσοκομεία, είναι αποσπασμένοι σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, σε γραφεία βουλευτών και στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Χωρίς ρεπό

Το προσωπικό βρίσκεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, αφού λόγω των μεγάλων ελλείψεων δεν τηρείται το θεσμικό πλαίσιο για το ωράριο που ορίζει δύο ρεπό την εβδομάδα, μία νυκτερινή βάρδια την εβδομάδα, 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών και χορήγηση κανονικής άδειας 25-30 ημερών κατ’ έτος. «Εργάζονται πολλές φορές ένα μήνα σερί χωρίς ρεπό, ειδικά το καλοκαίρι και τις εορτές για να δοθεί άδεια ή ρεπό σε ελάχιστους νοσηλευτές. Εργάζονται πάνω από 10 νύχτες τον μήνα και όλες τις αργίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ είναι γηρασμένο και ο μέσος χρόνος υπηρεσίας του είναι τα 25 έτη. Το 15% των υπαλλήλων νοσηλευτικής υπηρεσίας διαθέτει πιστοποιητικά υγειονομικών επιτροπών με προβλήματα υγείας για απαλλαγή από βαριές εργασίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν λαμβάνονται υπόψη λόγω των ελλείψεων προσωπικού. «Τραυματιοφορείς ηλικιωμένοι 60-65 ετών, ή με πιστοποιητικά αναπηρίας άνω του 67% κουβαλάνε καρότσια και φορεία (...). Νοσηλευτές με 80% αναπηρία ή 30 χρόνια προϋπηρεσίας και προβλήματα υγείας δεν απαλλάσσονται από το κυκλικό ωράριο. Νοσηλεύτριες/τες με μονογονεϊκές οικογένειες δουλεύουν αρκετές νύχτες, ακόμα και εάν δεν έχουν κάποιον να φροντίσει το παιδί τους», επισημαίνεται από την ΠΟΕΔΗΝ. Τα συνολικά ρεπό και άδειες που οφείλουν τα νοσοκομεία στους υπαλλήλους της νοσηλευτικής υπηρεσίας ανέρχονται, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σε 800.000 τα οποία στην πλειονότητά τους οφείλονται από το 2013. «Εάν χορηγηθούν εντός ενός έτους τα χρωστούμενα ρεπό και οι άδειες, το προσωπικό των νοσηλευτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων θα μειωθεί κατά 5.000 για ένα ολόκληρο έτος».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ