Το ΤΧΣ αντιμέτωπο με νέα προσωρινή αναστολή εργασιών

Το ΤΧΣ αντιμέτωπο με νέα προσωρινή αναστολή εργασιών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ενδεχόμενο  (μιας ακόμη) προσωρινής αναστολής εργασιών βρίσκεται αντιμέτωπο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς ακόμα δεν έχει οριστεί ο νέος εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργεί η εκτελεστική επιτροπή.

Μετά την παραίτηση του κ. Φραγγέτη, που εκπροσωπούσε την ΤτΕ στην τριμελή εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου, έχει απομείνει με μόνο ένα μέλος, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ερικ Τουρέ και δεν μπορεί να λειτουργεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ έχει προτείνει από την προηγούμενη ημέρα τον νέο εκπρόσωπό της, τον κ. Παναγιώτη Δουμάνογλου, ωστόσο, για την ολοκλήρωση της τοποθέτησής του στο Ταμείο απαιτείται η δημοσίευση σχετικού ΦΕΚ, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. Εικάζεται ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες και αμέσως μετά η εκτελεστική θα μπορεί να λειτουργεί κανονικά, ωστόσο μέχρι τότε δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις.

Η εκτελεστική επιτροπή είναι αρμόδια για την προπαρασκευή του έργου του ΤΧΣ, την εφαρμογή των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων και την εκτέλεση των πράξεων που απαιτούνται για τη διοίκηση και λειτουργία του Ταμείου. Πρακτικά, δίχως την εκτελεστική επιτροπή το ΤΧΣ δεν θα είναι σε θέση να λάβει την παραμικρή απόφαση για οποιαδήποτε θέμα, ούτε καν να εξυπηρετήσει βασικές λειτουργικές δαπάνες. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ βρέθηκε ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο αντιμέτωπο με το φάσμα διακοπής λειτουργίας του, καθώς είχαν συμπληρωθεί 3 μήνες από την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου και δεδομένου ότι δεν είχε επιλεγεί νέος, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί η εκτελεστική επιτροπή. Προκειμένου να μη διακοπεί η λειτουργία του ΤΧΣ, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε τροπολογία με την οποία παρέτεινε το χρονικό διάστημα λειτουργίας του ΤΧΣ χωρίς τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου στην εκτελεστική επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του νέου επικεφαλής του Ταμείου, κατά πληροφορίες η σχετική λίστα με τους 3 υποψηφίους βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών και το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει η επιλογή και να τερματιστεί η μεγάλη αυτή εκκρεμότητα. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ βρίσκεται ακέφαλο ουσιαστικά από το καλοκαίρι του 2016, ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες εξεύρεσης διευθύνοντος συμβούλου δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο της προσέλκυσης στελεχών, η κυβέρνηση συμφώνησε στην αύξηση του εύρους αμοιβής του διευθύνοντος συμβούλου στα 180.000 έως 270.000 ευρώ. Το 2014 η σχετική αμοιβή ήταν 214.000 ευρώ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε προχωρήσει το 2015 στη μείωσή της στα 109.000 ευρώ, θεωρώντας ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή