Η ευρωπαϊκή κόπωση

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η γραφικότητα έχει αναδειχθεί σε ιδεολογία είναι λογικό να σε απασχολούν οι απανταχού γραφικοί. Αυτούς καταλαβαίνεις, αυτούς αναγνωρίζεις, με αυτούς συνδιαλέγεσαι. Η κυβέρνησή μας είχε υποστηρίξει Μελανσόν, με αποτέλεσμα από χθες το βράδυ η τηλεόραση της ιδιοκτησίας της με πρωταγωνίστρια την ανταποκρίτριά της στο Παρίσι να ασχολείται με τον γραφικότερο εκ των υποψηφίων. Γραφικός, διότι ώς την τελευταία στιγμή δεν αναγνώριζε το αποτέλεσμα. Γραφικός, διότι είχε πιστέψει ότι θα βρίσκεται στον β΄ γύρο. Γραφικός διότι, επειδή σαν θυμωμένο παιδί που δεν τον παίζουν, φρόντισε να απομονωθεί από το δημοκρατικό τόξο και να αφήσει τον δρόμο ανοιχτό για τις επιδόσεις της κυρίας Λεπέν. Θα έλεγα πως είναι «δικός» μας, ωραίος σαν Ελληνας, αν ο ίδιος δεν είχε δηλώσει πως είναι Γάλλος και δεν είναι σαν τον Τσίπρα, να κάθεται να τον ταπεινώνουν επί δεκαεπτά ώρες. Και μιας που μιλάμε για γραφικούς, να θυμίσω ότι ο κ. Ντιπόν Αϊνιάν, ο οποίος δεν συμπλήρωσε το απαιτούμενο 5% για να του επιστραφούν τα έξοδα της εκστρατείας του, είχε κάνει επιτυχέστατο πέρασμα από το Σύνταγμα στη σκηνή των «Αγανακτισμένων».

Πρώτη φορά στην 5η Δημοκρατία που η Δεξιά είναι απούσα από τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών. Δεν είναι η πρώτη φορά, όμως, που το Εθνικό Μέτωπο είναι παρόν. Με μία διαφορά: Για τον πατέρα της κυρίας Λεπέν η συμμετοχή ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να ελπίζει. Ηταν έτοιμος να συνταξιοδοτηθεί, όπως και ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος στη δεύτερη θητεία του συμπεριφέρθηκε ως συνταξιούχος πρόεδρος. Δεν είναι η περίπτωση με τη Μαρίν Λεπέν, η οποία, στην ομιλία της προχθές έφτασε να αναφέρει ακόμη και τον Ντε Γκωλ, κάτι αδιανόητο για τον πατέρα της. Ας μη γελιόμαστε. Ο αντιευρωπαϊκός εθνικολαϊκισμός της έχει δυναμική και, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος για την εκλογή της, ακόμη και ένα καλό ποσοστό στον β΄ γύρο θα επηρεάσει την πολιτική πορεία της Ευρώπης. Η κ. Λεπέν δεν είναι γραφική σαν τον Μελανσόν και ξέρει ότι μπορεί να ωφεληθεί από την απογοήτευση των δικών του ψηφοφόρων περισσότερο από ό,τι από την απογοήτευση των καθαρόαιμων δεξιών που ψήφισαν Φιγιόν.

Πρώτη φορά στην 5η Δημοκρατία που στον α΄ γύρο δεν ήταν παρών ο απερχόμενος πρόεδρος, με αποτέλεσμα να μη θιγεί, ως είθισται, στον προεκλογικό αγώνα ο απολογισμός της πενταετίας. Είναι βέβαιο πως η Λεπέν θα προσπαθήσει να χρεώσει στον β΄ γύρο τη θητεία του Μακρόν στο υπουργείο Οικονομικών επί Ολάντ.

Στις 7 Μαΐου πρόεδρος θα εκλεγεί ο Μακρόν. Αξιοποίησε τη μετατόπιση της παραδοσιακής διχοτομίας ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά στη νέα, ανάμεσα στους ευρωπαϊστές και στους αντιευρωπαϊστές. Μένει να δούμε ποια είναι η θέση του στα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα. Μένει να δούμε αν έχει το σθένος και την ικανότητα να αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή κόπωση.

Αν η ευρωπαϊκή κόπωση δεν θεραπευθεί, η Λεπέν θα είναι εκεί για να την αναλάβει. Κοινώς, ο Μακρόν θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει τη δημοτικότητά του και να τη μετατρέψει σε πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή