ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Τα μέτρα βγάζουν τη χώρα από το μνημόνιο

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες να υπερασπιστεί τη συμφωνία, παραπέμποντας στα αντίμετρα, τα οποία, όπως είπε, «δεν είναι της πλάκας».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αν εξακολουθεί να ισχύει μια παλαιότερη διαπίστωση συνεργάτη του κ. Αλέξη Τσίπρα ότι ο πρωθυπουργός «εκτίθεται» με συνεντεύξεις κάθε φορά που αισθάνεται το περιβάλλον για την κυβέρνησή του να βαραίνει, τότε το κλίμα στις τάξεις της κυβέρνησης, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Σε ακόμα μία κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης και με μόνη βεβαιότητα την πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες ακόμα ένα δυσμενές πακέτο μέτρων, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε χθες να κάνει restart. Να τραβήξει μια νοητή διαχωριστική γραμμή σε ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και να διατυπώσει το αφήγημα της επόμενης μέρας. «Τα μέτρα είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε (ΑΝΤ1).

Ο πρωθυπουργός ομαδοποίησε τις επιμέρους θετικές αναγνώσεις που κατά καιρούς έχει υιοθετήσει η κυβερνητική ηγεσία για τα πεπραγμένα της σε έναν απολογισμό μέχρι τώρα, θέλοντας να σηματοδοτήσει την είσοδο σε διαφορετική πορεία και, προφανώς, να πείσει με το αφήγημά του πρωτίστως τους βουλευτές του, οι οποίοι σύντομα θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της ψήφισης μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη των μνημονίων. Τα μέτρα που προβάλλονται ως «εισιτήριο εξόδου από την επιτροπεία» παρατείνουν τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων και δανειστών για την περίοδο από το 2019 και μετά.

Προκειμένου να δικαιολογήσει τον νέο συμβιβασμό και τη μετακύλιση από τη θέση «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» καθώς και τις παλαιότερες δηλώσεις ότι δεν είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο η νομοθέτηση μέτρων δύο χρόνια πριν από την έναρξη ισχύος τους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η δήλωση έλεγε ότι υπό αίρεση μέτρα δεν επιτρέπει το Σύνταγμα. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοσθούν χωρίς αίρεση». Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η ψήφιση των μέτρων θα γίνει πριν να υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, επανέλαβε, ωστόσο, την κυβερνητική θέση ότι εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος, τότε δεν θα υλοποιηθούν και τα μέτρα που αφορούν την περίοδο 2019-2020. Και έσπευσε να υπερασπιστεί τη συμφωνία, παραπέμποντας στα αντίμετρα, τα οποία, όπως είπε, «δεν είναι της πλάκας», αλλά αφορούν μείωση φορολογικών συντελεστών, παροχές για επίδομα ενοικίου, παιδικούς σταθμούς.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Ο κ. Τσίπρας, στην κριτική που ασκείται ότι η υπεραπόδοση των στόχων, όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ήρθε με αποστράγγιση της οικονομίας από ρευστότητα, απάντησε περίπου ότι δεν έχει αυξηθεί επί ημερών του η φορολογία από την κυβέρνησή του, ότι υπάρχει μεν υπερφορολόγηση αλλά προϋπήρχε και ότι το επιπλέον του στόχου ήρθε από την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, του λαθρεμπορίου. Οσον αφορά τις κατασχέσεις της εφορίας, αυτές δεν βαρύνουν την κυβέρνηση αλλά την ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που ήρθε «ως μνημονιακή δέσμευση και υποχρέωση».

Ενόψει μια επώδυνης για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνίας για τη ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα κυβερνητικά επιτεύγματα συνολικά στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και εάν δεν αποτελούσαν επιλογές της κυβέρνησής του, αυτή κατάφερε καλύτερες συμφωνίες από τους προκατόχους της.

Για τις δημοσκοπικές επιδόσεις της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πολιτική απονομιμοποίηση μιας κυβέρνησης δεν εκπέμπεται από τις δημοσκοπήσεις αλλά από την κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε αρκετές φορές τη θέση ότι με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των πολιτών να υλοποιήσει τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, την οποία και έθεσε ουσιαστικά στην κρίση τους. Ενώ σε σχέση με το περίφημο «go back madame Merkel», απάντησε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πολιτικά σωστό το σύνθημα, αλλά ότι σε προσωπικό επίπεδο αναγνωρίζει στη Γερμανίδα καγκελάριο μια πολιτικό με συναίσθηση ευθύνης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ