ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαίρεση» Ξεκαλάκη και Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η κ. Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο., τη συγκρότηση Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΠΑΣΟΚ

Λύση του γόρδιου δεσμού με αποφασιστική πυγμή ή παρατεταμένος «ανταρτοπόλεμος» από άλλα χαρακώματα; Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σαφώς επιδιώκει με τις χθεσινές αποφάσεις της το πρώτο: να θέσει τέρμα σε αυτό που η ηγετική ομάδα της Χαρ. Τρικούπη προσδιόρισε, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο, ως κρούσμα αμφισβήτησής της, φαινόμενο εσωστρέφειας και προσπάθεια υπονόμευσης του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «δείχνοντας» ως εμπνευστές τους τον γραμματέα της Κ.Ε. Στέφανο Ξεκαλάκη και τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη. Η κ. Γεννηματά, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ, χθες, δηλώνοντας ότι «η εσωστρέφεια δεν θα συνεχιστεί» και απευθύνοντας σαφείς αιχμές για προσωπικές στρατηγικές με ενδιαφέρον αποκλειστικά τη διατήρηση προσωπικών ρόλων, ανακοίνωσε ουσιαστικά την καθαίρεση του γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος και τη διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, «το συντομότερο δυνατόν». Η κ. Γεννηματά ανακοίνωσε, επίσης, τη συγκρότηση Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, ο συντονιστής της οποίας αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του γραμματέα του κόμματος, τις αρμοδιότητες, δηλαδή, του κ. Ξεκαλάκη. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου - 2 Ιουλίου, όπως είχε συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Από το επιτελείο της κ. Γεννηματά υπογράμμιζαν, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κ.Ο., ότι η πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενεκρίθη ομόφωνα και αυτό θα αξιοποιηθεί ως «απάντηση» σε οποιαδήποτε φωνή ή προσπάθεια να λάβουν άλλη τροπή οι εξελίξεις προσεχώς. «Το πλέον προωθημένο όργανο του κόμματος, η Κ.Ο., έδωσε το στίγμα, και αυτό δεν αμφισβητείται», ήταν το σχετικό σχόλιο. Αναφορικά με την ένταση με την οποία κινήθηκε η κ. Γεννηματά, συνεργάτες της ανέφεραν ότι οι κινήσεις της υπαγορεύθηκαν από όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Κ.Ε., όπου, σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ είχαν συμφωνηθεί όλα, την τελευταία στιγμή επιχειρήθηκε να «τιναχθεί στον αέρα ό,τι είχε δρομολογηθεί σε σχέση με τη ΔΗΣΥ», όπως τονίζουν.

Αναφορικά με τον χρόνο πραγματοποίησης του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, προσδιορίζεται «κάποια στιγμή το φθινόπωρο» και, σε κάθε περίπτωση, μετά το συνέδριο της ΔΗΣΥ. «Δεν υπάρχει περιθώριο για εσωστρέφεια», αναφέρουν συνομιλητές της κ. Γεννηματά, απαντώντας στην κριτική του εσωκομματικού μετώπου, που ζητεί, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ξεκαλάκης, να συγκληθούν άμεσα τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος και να προχωρήσουν οι διαδικασίες με βάση τα προβλεπόμενα από το καταστατικό. «Ο κόσμος θέλει απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που αναδεικνύονται καθημερινά και όχι “μαλλιοτράβηγμα”», είναι η απάντηση κύκλων της ηγετικής ομάδας, που, επιπλέον, επικαλούνται και τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων στη ΔΗΣΥ για μια ομαλή και συντεταγμένη πορεία στο συνέδριο στα τέλη Ιουνίου, η οποία θα απειληθεί από μια παρατεταμένη εσωκομματική διελκυστίνδα στο ΠΑΣΟΚ.

Δηλώνοντας, στο πνεύμα αυτό, ότι «δεν πρόκειται να ασχοληθούμε περισσότερο και να απαντήσουμε σε νέες δηλώσεις και κινήσεις», το περιβάλλον της προέδρου του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να περάσει το μήνυμα ότι θεωρεί το ζήτημα λήξαν και την κρίση στους κόλπους του κόμματος, για την ώρα, παρελθούσα.

Ωστόσο, θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα εάν αυτή η «γραμμή» μπορεί να επικρατήσει. Στις αιχμές Ξεκαλάκη για κινήσεις που δεν είναι σύμφωνες με το καταστατικό του κόμματος, έρχεται να προστεθεί κριτική συνομιλητών του για τις χθεσινές εξελίξεις, ότι ουσιαστικά ενοχοποιείται η πολιτική διαφωνία και στοχοποιούνται οι εκφραστές της. Κατά κάποιον τρόπο, μάλιστα, προαναγγέλλεται η μεταφορά της διαφωνίας σε άλλο επίπεδο. «Θα δούμε πώς θα αντιδράσουν οι νομαρχιακές επιτροπές και τα μέλη της Κ.Ε. Είναι θέμα αξιοπρέπειας κάθε στελέχους», υπογραμμίζεται με νόημα. Ο ίδιος ο κ. Ξεκαλάκης οριοθέτησε στη δήλωσή του ένα πλαίσιο που, ενόψει του συνεδρίου, όποτε και αν αυτό πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει πεδίο δοκιμασίας των εσωκομματικών ισορροπιών. «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λειτουργήσει με διορισμένους», ανέφερε, απαντώντας στην καθαίρεσή του, και τάχθηκε υπέρ ενός συνεδρίου όπου «όλοι, μα όλοι, οι σύνεδροι θα είναι εκλεγμένοι από την κοινωνική βάση της παράταξης».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ