Ψηφιακό αρχείο απεικονιστικών εξετάσεων από ΟΤΕ

Ψηφιακό αρχείο απεικονιστικών εξετάσεων από ΟΤΕ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρωτοποριακή λύση στο πρόβλημα εφεδρικής αποθήκευσης και μακροχρόνιας πρόσβασης για τις απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, τομογραφίες, κ.λπ.) στα ελληνικά νοσοκομεία, δίνει το νέο κέντρο δεδομένων που υλοποίησε ο όμιλος ΟΤΕ, για το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Το νέο κέντρο δημιουργήθηκε σε κτίριο που παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και διασυνδέεται μέσω οπτικών ινών με 31 νοσοκομεία, σε 8 περιφέρειες της χώρας. Η αρχική φάση υλοποίησης απορρόφησε 8 εκατ. ευρώ και δημιούργησε μια υποδομή Η/Υ και δίσκων χωρητικότητας 4 Petabytes, ικανή δηλαδή για την αποθήκευση 2 εκατ. ταινιών υψηλής ευκρίνειας.

Το data center σήμερα καλύπτει κυρίως τα μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας, καθώς για τα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου θα υπάρξει β΄ φάση του έργου που θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, το κέντρο δεδομένων αξιοποιεί εξειδικευμένο σύστημα αρχειοθέτησης απεικονιστικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας (HARMONI). Σε αυτό έχει πρόσβαση μόνο το εξουσιοδοτημένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσω τοπικών συστημάτων Αρχειοθέτησης & Επεξεργασίας Ιατρικών Εικόνων (Picture Archiving and Communication System), εξασφαλίζοντας τη διαχρονική ασφάλεια του περιεχομένου. Mε τον τρόπο αυτό λύνεται το πρόβλημα της αρχειοθέτησης των απεικονιστικών εξετάσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στην πράξη μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία αρχειοθέτηση και έπειτα από καιρό οι απεικονιστικές εξετάσεις ασθενών χάνονταν στα υπόγεια των δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τους συντελεστές του έργου, σήμερα έχουν αποθηκευτεί στους Η/Υ της Κρήτης 700.000 απεικονιστικές εξετάσεις και κάθε μέρα προστίθενται 2.000 νέες. Oι εξετάσεις αποθηκεύονται αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση του ιατρού ή του χειριστή του μηχανήματος που εξετάζει τον ασθενή. Ο μεγάλος όμως όγκος εξετάσεων θα προέλθει από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην εφαρμογή. Συνολικά μένουν να συνδεθούν άλλα 90 δημόσια νοσοκομεία. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται η β΄ φάση του έργου που θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 6 εκατ. ευρώ τη νέα προγραμματική περίοδο. Η πρώτη φάση που τέθηκε σε λειτουργία απορρόφησε 8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή