Φράουλες: Πώς ξέρουμε ότι είναι βιολογικές;

Φράουλες: Πώς ξέρουμε ότι είναι βιολογικές;

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλησίασα τον συγκεκριμένο πάγκο στη λαϊκή -ναι, για συμβατική λαϊκή μιλάω-, γιατί οι φράουλες που πουλούσε ήταν πραγματικά οι καλύτερες. Μυρωδάτες, κατακόκκινες και… πιο ακριβές. Την ώρα που ετοιμαζόμουν να γεμίσω τη χαρτοσακούλα, άκουσα τον παραγωγό να διαλαλεί την πραμάτεια του. «Ελάτε, ελάτε, να πάρετε βιολογικές φράουλες». Κοίταξα το καρτελάκι που υπήρχε μέσα στα γνωστά κουπάκια που χρησιμοποιούνται για τις φράουλες και διαπίστωσα ότι επρόκειτο για φράουλες «ολοκληρωμένης καλλιέργειας». «Το ίδιο είναι», μου απάντησε ο παραγωγός, όταν του επεσήμανα ότι διαφημίζει ως βιολογικές φράουλες που δεν είναι. Δεν έχει πολλή σημασία ο διάλογος που ακολούθησε, ούτε ίσως το γεγονός ότι δεν αγόρασα φράουλες. Εχει σημασία να μην πληρώνουμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, να μη μας κοροϊδεύουν τελικά.

Κατ’ αρχάς, προϊόντα ολοκληρωμένης καλλιέργειας σημαίνει προϊόντα στην παραγωγή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, αλλά σε συγκεκριμένες εποχές και δόσεις με την παρακολούθηση γεωπόνου. Σημαίνει, επίσης, ότι έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι για υπολείμματα. Ομως, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για βιολογικά προϊόντα, στην παραγωγή των οποίων απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων.

Τα βιολογικά προϊόντα, εφόσον πωλούνται στη συμβατική λαϊκή αγορά, επιβάλλεται από τη νομοθεσία να πωλούνται συσκευασμένα. Αν, ωστόσο, δεν θέλετε να μείνετε στο γράμμα του νόμου και δείτε να πωλούνται βιολογικά προϊόντα, μπορείτε να ζητήσετε, πριν αγοράσετε, το πιστοποιητικό παραγωγής και εμπορίας βιολογικών προϊόντων που ο παραγωγός πρέπει να διαθέτει. Δεν είναι μίζερο και είναι δικαίωμά σας. Διακινδυνεύετε, βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση να έχει κάποιες ποσότητες βιολογικές και υπό την ετικέτα αυτών να πουλά και μεγάλες ποσότητες συμβατικού προϊόντος. Επίσης, κάθε άλλη επισήμανση, όπως «μόνο με κοπριά» ή «ντομάτες χωρίς ξύλα», δεν εξασφαλίζει καθόλου την ποιότητα του προϊόντος, εκτός αν γνωρίζετε τους παραγωγούς και έχετε εμπιστοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε οπωσδήποτε να ψωνίσετε βιολογικά, προτιμήστε τις βιολογικές λαϊκές. Λειτουργούν ώρες βολικές για εργαζομένους σε πολλές περιοχές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή