ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τρίπτυχο, το συνέδριο και το ΠΑΣΟΚ

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΠΑΣΟΚ

Εξωστρέφεια, εξωστρέφεια, εξωστρέφεια είναι το... τρίπτυχο που περιγράφει τον σχεδιασμό για τις επόμενες κινήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με πρώτο σταθμό το συνέδριο, στα τέλη Ιουνίου. Στη Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξούν το συνέδριο να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας πορείας που θα οδηγήσει στο ζητούμενο της ανασυγκρότησης του πολιτικού χώρου του κέντρου, με τρόπο που θα απαντά και στις αγωνίες και αναζητήσεις των πολιτών που θεωρούν ότι πολιτικά βρίσκονται κοντά στον χώρο αυτό. Για την ώρα, από το επιτελείο της κ. Φώφης Γεννηματά διαμηνύουν ότι τα ζητήματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ και το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, περνούν σε δεύτερη μοίρα. Ασφαλώς μια ομάδα στελεχών αρχίζει την προεργασία για το συνέδριο, ωστόσο δεν θεωρείται εφικτή η πραγματοποίησή του πριν από τις αρχές του φθινοπώρου. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά το συνέδριο της ΔΗΣΥ, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, η οποία θα αποτυπωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με μια σειρά από εκδηλώσεις. Κατ’ αρχήν, η ίδια η κ. Γεννηματά πρόκειται να πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιφέρεια, με πρώτους σταθμούς την Ημαθία, τη Φθιώτιδα, τη Λάρισα αλλά και την Ιθάκη. Παράλληλα, αναμένεται να οργανωθούν εκδηλώσεις και εντός του Λεκανοπεδίου.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, κλιμάκια στελεχών της ΔΗΣΥ θα βρεθούν σε κάθε γωνιά της χώρας για την ενεργοποίηση ευρέος διαλόγου για τις πολιτικές θέσεις της Συμπαράταξης, για τα επόμενα βήματα μετασχηματισμού σε ενιαίο φορέα, για το σχέδιο «Ελλάδα», που αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Παράλληλα, προγραμματίζονται θεματικές ημερίδες για τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την πρωτογενή παραγωγή, προκειμένου και εκεί να ακουστούν απόψεις και να συνδιαμορφωθούν θέσεις.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωση του προγράμματος «Ελλάδα», καθώς θεωρούν ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ουσιαστική έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Ετσι, τα Σαββατοκύριακα 10 - 11 Ιουνίου και 17 - 18 Ιουνίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν αναπτυξιακές περιφερειακές ημερίδες στις έδρες των 12 περιφερειών σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά τι διαφορετικός είναι ο σχεδιασμός για την Αττική, όπου πιθανότατα θα γίνουν δύο διαφορετικές εκδηλώσεις, με ξεχωριστή εκείνη του Πειραιά, δεδομένων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μεγαλύτερου λιμένος της χώρας, όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Είναι σαφής η επιδίωξη της ηγετικής ομάδας της ΔΗΣΥ να σηματοδοτηθεί η φυγή προς τα εμπρός και να μην ανακυκλώνεται η εσωστρέφεια που εμφανίσθηκε στο ΠΑΣΟΚ με τη μορφή αμφισβήτησης των επιλογών της ηγεσίας του κόμματος. Από την πλευρά των υπολοίπων φορέων που εκπροσωπούνται στη ΔΗΣΥ και ιδιαίτερα από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, εκδηλώθηκε ανησυχία για το ενδεχόμενο η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει προβλήματα συνολικά στο εγχείρημα. Από το περιβάλλον της κ. Γεννηματά δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο και ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να παραταθεί και να επεκταθεί αυτή η εσωκομματική αντιπαράθεση. Την ίδια στιγμή, στην πορεία προς το συνέδριο της ΔΗΣΥ, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σταθερά επαναφέρει το θέμα υιοθέτησης νέου σήματος αλλά και καθορισμού ενός σαφούς οδικού χάρτη για την πραγματοποίηση του συνεδρίου μετασχηματισμού της ΔΗΣΥ σε ενιαίο πολιτικό φορέα εντός του τρέχοντος έτους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ