Ανάλυση: O Κασιδιάρης, οι «τυφλές» κάμερες και τα κλειδωμένα θεωρεία

Ανάλυση: O Κασιδιάρης, οι «τυφλές» κάμερες και τα κλειδωμένα θεωρεία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σοβαρά, «παράπλευρα» του επεισοδίου με πρωταγωνιστή τον χρυσαυγίτη Κασιδιάρη, περιστατικά, τα οποία εγείρουν ερωτήματα αναφορικά με τον θεσμικό τρόπο λειτουργίας του Ναού της Δημοκρατίας, καταγράφηκαν σήμερα.

Το πρώτο αφορά την τηλεοπτική καταγραφή του εν λόγω περιστατικού και το δεύτερο, την ελευθερία κινήσεων των εκπροσώπων του Τύπου στους εσωτερικούς του Κοινοβουλίου χώρους – προορισμένους για την εργασία τους.

Ως προς την τηλεοπτική κάλυψη: Η «ζωντανή» αναμετάδοση της συνεδρίασης δεν «έδειξε» την επίθεση του βουλευτή του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου στον κ. Ν. Δένδια, καθώς υπάρχει σχετική «εντολή», προκειμένου να μην κάνουν τον γύρο του κόσμου τηλεοπτικά ασχήμιες που δυσφημούν τη Βουλή των Ελλήνων. Οι τηλεθεατές που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση είδαν ότι ο «σκηνοθέτης» άλλαξε κάμερα: και ενώ για δευτερόλεπτα έβλεπαν σε «κοντινό πλάνο» τα έδρανα της ΧΑ και τον εν λόγω βουλευτή με έκδηλες απειλητικές διαθέσεις, πριν εκδηλωθεί η επίθεση αντίκρισαν γενικό πλάνο της Ολομέλειας χωρίς να είναι ορατή η άκρα δεξιά της αίθουσας. Αν αυτό, όμως, είναι αιτιολογημένο, απολύτως αδικαιολόγητος είναι ο μετέπειτα ισχυρισμός των υπευθύνων της Βουλής, πως από ουδεμία κάμερα του Καναλιού δεν έχει καταγραφεί (ώστε να υπάρχει «αποδεικτικό» οπτικό υλικό). Πηγή της σημερινής πολιτικής διεύθυνσης του Κοινοβουλίου, σε παρατήρηση δημοσιογράφου είπε πως σύμφωνα με ενημέρωση των υπευθύνων του καναλιού δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα βιντεοσκόπησης από άλλες κάμερες. Ο εν λόγω ισχυρισμός καταρρίπτεται πανηγυρικά, εκτός των άλλων και εκ του γνωστού εδώ και χρόνια αποτελέσματος: Σε βιντεοσκοπημένες συνεδριάσεις της Ολομέλειας ή των Επιτροπών, μεταδίδονται καταγεγραμμένα πλάνα από σχεδόν όλες τις κάμερες που βρίσκονται στις αίθουσες. Το γεγονός αυτό εγείρει εύλογα ερωτήματα: ποιός ειδικά σήμερα είτε δεν «έγραψε» είτε «έσβησε» το τηλεοπτικό υλικό;

Ως προς τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων: Στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πέραν των δύο αιθουσών όπου βρίσκονται τα γραφεία τους, στο ισόγειο του Μεγάρου, έχουν διατεθεί για την κάλυψη των συνεδριάσεων και ορισμένα από τα θεωρεία που βρίσκονται περιμετρικά της αίθουσας της Ολομέλειας. Οταν σήμερα ορισμένοι εκ των δημοσιογράφων, προκειμένου να έχουν άμεση και «ζωντανή» εικόνα των πρωτοφανών που διαδραματίζονταν επιχείρησαν να μεταβούν από τα γραφεία τους στα δημοσιογραφικά θεωρεία, αστυνομικός τους απαγόρευσε την είσοδο. Οι δε πόρτες ήταν κλειδωμένες. «Εχω εντολή από τον αξιωματικό υπηρεσίας», απάντησε όταν δημοσιογράφος ρώτησε την αστυνομικό γιατί τους απαγορεύει την είσοδο. Η προαναφερθείσα «πηγή» της πολιτικής διεύθυνσης εκ των υστέρων, υποστήριζε ότι εντολή τέτοια δεν υπήρχε. Η κατόπιν αυτού επιπρόσθετη ερώτηση αν θα διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να αναζητηθούν πειθαρχικές ευθύνες για τον προαναφερθέντα αποκλεισμό των εκπροσώπων του Τύπου, απαντήθηκε την απλή επισήμανση ότι «θα γίνουν συστάσεις στον αξιωματικό». Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, άλλα θεωρεία –τα οποία προορίζονται για τους κατά καιρούς επισκέπτες της Βουλής, ήταν ανοιχτά. Σε ένα εξ αυτών, μάλιστα, «φιλοξενούνταν» μαθητές δημοτικού σχολείου. Εκείνα, παρακολούθησαν όλα όσα συνέβησαν.

Πρόκειται, προφανώς, για δύο περιστατικά τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία του Τύπου και της ενημέρωσης, και καθώς συνέβησαν μάλιστα εντός της Βουλής των Ελλήνων, έχουν αναμφισβήτητα εξαιρετικά μεγάλη σημασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή