Προς εκκένωση το Ελληνικό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παλιά αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ο 40χρονος Αφγανός Μασούντ Καχάρ μετρούσε χθες τις ώρες μέχρι την αποχώρησή του. Θεωρούσε ότι σήμερα αυτός και οι εναπομείναντες πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονταν στη Θήβα, στο πλαίσιο κάποιου σχεδίου εκκένωσης. Αλλωστε χθες ήταν και η τελευταία ημέρα δράσης ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον άτυπο καταυλισμό.

«Δεν θέλω να πάω σε κέντρο φιλοξενίας στη Θήβα, αλλά σε κάποιο διαμέρισμα όπως συμβαίνει με τις οικογένειες. Μπορεί να ταξίδεψα μόνος, αλλά αυτό δεν με κάνει εγκληματία», είπε στην «Κ» ο Καχάρ μιλώντας, όπως τόνισε, εξ ονόματος και άλλων αντρών που βρίσκονται εκεί χωρίς γυναίκες και παιδιά.

Την περασμένη Τετάρτη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημερώθηκαν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι χθες θα έπρεπε να τερματίσουν τη δράση τους στο Ελληνικό, όπως αναφέρει στην «Κ» η συντονίστρια της οργάνωσης στο παλιό αεροδρόμιο, Βικτόρια Κρίστενσεν Λόπεζ. Προτού αποχωρήσει η ομάδα της, που απαρτίζεται από ψυχολόγους, μαίες και διερμηνείς – διαμεσολαβητές, έγινε προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα τηλέφωνα ασθενών για να μη διακοπεί η παροχή ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση εκκένωσης του καταυλισμού. «Δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα πού θα πάνε. Κάποιοι από τους πρόσφυγες πιστεύουν ότι θα μεταφερθούν στη Θήβα. Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η έλλειψη πληροφόρησης», λέει η Λόπεζ. Ηδη μέσα στο Σαββατοκύριακο, φοβούμενοι πιθανή εκκένωση και μεταφορά τους εκτός Αθηνών, κάποιοι αποχώρησαν από το Ελληνικό.

«Είναι αγχωμένοι»

Ορισμένοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε διαμερίσματα που μισθώνονται από πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς ήταν αυτοί που έφυγαν μόνοι τους τις τελευταίες ημέρες, ούτε εάν ή πού βρήκαν στέγη – όπως εξηγείται άλλωστε από αρμοδίους, το Ελληνικό είναι ανοιχτή δομή, οπότε μπορεί ο καθένας να το εγκαταλείψει ελεύθερα. Την αγωνία όσων έμειναν στο Ελληνικό διαπίστωσε και η Μόνικα Κόστα Ρίμπα, υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες εκεί. «Είναι αγχωμένοι για το τι θα συμβεί. Ολοι συμφωνούμε ότι το Ελληνικό πρέπει να κλείσει, αλλά είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η στέγαση αυτών των ανθρώπων».

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρουν ότι ατύπως από την Παρασκευή βρίσκεται στο Ελληνικό ειδικό κλιμάκιο, το οποίο από σήμερα θα ξεκινήσει τη διαδικασία ενημέρωσης όσων διαμένουν εκεί. Αποδίδουν τις φήμες περί άμεσης μεταφοράς των προσφύγων σε καταυλισμό στη Θήβα σε «συνεχή παραπληροφόρηση από μη θεσμικούς φορείς» και λένε ότι η σίτιση και περίθαλψη των προσφύγων δεν θα σταματήσει. Σε σχετική ερώτηση της «Κ» δεν διευκρινίστηκε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκκένωσης του Ελληνικού και πού θα διαμείνουν όσοι φύγουν από εκεί.

Διανομή φαγητού

Το ζήτημα της ακαταλληλότητας του Ελληνικού έχει διατυπωθεί πολλές φορές από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Υπέρ του κλεισίματος, με ομαλό και ανθρώπινο τρόπο χωρίς τη μείωση παροχής βοήθειας, τάσσεται και ο Κυριάκος Γιαγλής, διευθυντής Ελλάδος της Danish Refugee Council. Προσθέτει ότι η οργάνωση θα συνεχίσει να παρέχει φαγητό στον καταυλισμό μέχρι και την τελευταία στιγμή, όπως έχει ζητηθεί από τις κρατικές αρχές. Αυτή την περίοδο, στις τρεις δομές του παλιού αεροδρομίου διανέμονται την ημέρα 700 μερίδες, αριθμός που δείχνει τη σημαντική μείωση του πληθυσμού καθώς τον Ιούνιο του 2016 οι άνθρωποι που έμεναν εκεί ξεπερνούσαν τις 3.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή