Πυρά Αδ. Γεωργιάδη κατά υπουργείου Υγείας

Πυρά Αδ. Γεωργιάδη κατά υπουργείου Υγείας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «απροκάλυπτη καταπάτηση της νομιμότητας» και «συστηματική προσπάθεια άλωσης του κρατικού μηχανισμού» κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης. Αφορμή στάθηκε η αντικατάσταση της πρώην γενικής επιθεωρήτριας της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) από φαρμακοποιό, υποψήφιο δήμαρχο, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, δεν έχει τα κατά τον νόμο απαραίτητα προσόντα.

Οπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., σε κείμενο ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, η γενική επιθεωρήτρια της ΥΠΕΔΥΦΚΑ Γεωργία Γεωργιάδου, με απόφαση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, παύθηκε στα τέλη Απριλίου, πριν από τη λήξη της θητείας της και αντικαταστάθηκε από φαρμακοποιό, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυχόντα υποψήφιο δήμαρχο στις εκλογές του 2014. Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη απόφαση «μνημείο διοικητικής αυθαιρεσίας», η οποία «επιβεβαιώνει ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η άλωση της δημόσιας διοίκησης –και δη των πλέον νευραλγικών υπηρεσιών και θέσεων– από τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ». Και εξηγεί ότι αφενός, σύμφωνα με τον νόμο, για την παύση του γενικού επιθεωρητή πριν από τη λήξη της θητείας (η θητεία της κ. Γεωργιάδου, έληγε τέλος του 2017) απαιτείται σπουδαίος λόγος ο οποίος δεν μνημονεύεται στην απόφαση, αφετέρου ο αντικατάστασης δεν έχει τα απαιτούμενα προσόντα. Συγκεκριμένα, στερείται εμπειρίας σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και δεν είχε διατελέσει σε προηγούμενη θέση ευθύνης με συναφές αντικείμενο.

Ο κ. Γεωργιάδης ερωτά τον υπουργό Υγείας ποιος είναι ο λόγος της παύσης της πρώην γενικής επιθεωρήτριας και εάν ο αντικαταστάτης έχει τα τυπικά προσόντα για τη θέση.

Εν τω μεταξύ, σοβαρές αιχμές κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη απευθύνει η πρώην γενική επιθεωρήτρια σε ανοικτή επιστολή της. Η κ. Γεωργιάδου χαρακτηρίζει προαποφασισμένη την απομάκρυνσή της, ενώ κατηγορεί τον κ. Πολάκη για «κομματικό νεποτισμό» και την κ. Γεροβασίλη για προστασία γιατρών της Αρτας με διαπιστωμένες παραβάσεις. Στους γιατρούς που έπειτα από ελέγχους της ΥΠΕΔΥΦΚΑ διαπιστώθηκαν παραβάσεις εστάλησαν επιστολές με τις οποίες καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά. Η κ. Γεωργιάδου επικαλείται επιστολή της κ. Γεροβασίλη προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αρτας, με την οποία η υπουργός ενημερώνει τους συμπατριώτες της ότι θα ανακληθούν οι επιστολές της ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, η υπουργός αναφέρει ότι οι επιστολές συνιστούν «παρέκκλιση της πολιτικής κατεύθυνσης της κυβέρνησης» για πάταξη της μεγάλης διαφθοράς. Τέλος, η κ. Γεωργιάδου χαρακτηρίζει τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Τάκη Γεωργακόπουλο ιθύνων νου της απομάκρυνσής της, λέγοντας ότι είχε προαναγγείλει την παύση της από γενική επιθεωρήτρια με αρθρογραφία του πριν καν αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή