ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εναλλακτικό σχέδιο για άρση αδιεξόδου στην «Πήγασος Εκδοτική»

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εναλλακτικό σχέδιο για την επίλυση του αδιεξόδου στην «Πήγασος Εκδοτική» αναζητούν τα εμπλεκόμενα μέρη. Στα πιθανά σενάρια φέρεται να προστίθεται ένα ακόμη, αυτό της διενέργειας διαφορετικών πλειστηριασμών για τα εμπορικά σήματα και για κάθε μία από τις συμμετοχές της «Πήγασος» σε συνδεδεμένες εταιρείες, κάτι που αναμένεται να ανακατέψει ακόμα περισσότερο την τράπουλα στον χώρο των ΜΜΕ.

Από χθες το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες, στις περιοδικές εκδόσεις και στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του ομίλου πραγματοποιούν απεργία, η οποία αποφασίστηκε να διαρκέσει έως τις 6 π.μ. της 7ης Ιουνίου. Στους εργαζομένους οφείλονται δεδουλευμένα πέντε μηνών. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς και νομικοί κύκλοι, το γεγονός ότι η «Πήγασος Εκδοτική» αποτελεί κατ’ ουσίαν εταιρεία συμμετοχών επιτρέπει τη διενέργεια πλειοδοτικών διαγωνισμών για τα διάφορα τμήματα της εταιρείας και όχι για το σύνολο του ενεργητικού, όπως συνέβη στην περίπτωση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ). Η «Πήγασος Εκδοτική» τυπικά δεν έχει εργαζομένους, καθώς αυτοί απασχολούνται στις θυγατρικές, οι οποίες έχουν διαφορετικό ΑΦΜ από τη μητρική. Τούτο επιτρέπει τη συμμετοχή περισσότερων ίσως ενδιαφερομένων για τις διάφορες συμμετοχές και εμπορικά σήματα της «Πήγασος». Το σενάριο αυτό δεν απαιτεί να καταστεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, δεν αποκλείει όμως και το ενδεχόμενο κάποιες εκ των θυγατρικών να οδηγηθούν, τελικά, σε πτώχευση. Σε αυτές δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται και η «Εθνος Εκδόσεις», σύμφωνα με όσα φέρεται ο ίδιος ο Φ. Μπόμπολας να είπε σε εργαζομένους.

Από το τίμημα των πλειστηριασμών εκτιμάται ότι μπορεί να αποπληρωθεί σημαντικό μέρος των δανείων προς τις τράπεζες. Οι συμμετοχές της «Πήγασος» σε άλλες εταιρείες έχουν ως εξής: α) Pegasus Magazines Publications AEE 100%, β) Ανωση 97,29%, γ) Πήγασος Interactive 100%, δ) Πρακτορείο Διανομής Τύπου Ευρώπη 67,96%, ε) Εκδόσεις Εθνος Α.Ε. 100%, στ) Εκτυπώσεις Ιρις 50%, ζ) Μέλλον Group A.E. 50%, η) Word of Mouth A.E. 50%, θ) NSP Radio Ραδιοφωνική Α.Ε. 50%, Εκδοτική Βορείου Ελλάδος 33,33%, ι) Τηλέτυπος (Mega) 13,09%, ια) Αποστολή Ανώνυμη Εταιρεία Διανομών 20% και ιβ) Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις ΑΕΒΕ 25%. Χθες, η «Πήγασος» εξέδωσε ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επισημαίνοντας ότι οι αναφορές που έγιναν στον ηλεκτρονικό Τύπο για καταγγελία δανειακών συμβάσεών της είναι ανακριβείς. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν στείλει εξώδικο και αναμένεται να καταγγείλουν δάνεια την επόμενη εβδομάδα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ