ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Νέα «Γενεύη» για το Κυπριακό εντός Ιουνίου

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Προς νέα διάσκεψη κορυφής για το Κυπριακό το δεύτερο μισό του Ιουνίου συμφώνησαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί. 

Μάλιστα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε προχώρησε σε ενημέρωση σύμφωνα με την οποία η νέα διάσκεψη επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον κ. Άιντε, το θέμα  της χθεσινής συνάντησης ήταν  να ρωτηθούν «οι δύο ηγέτες» εάν είναι έτοιμοι για μία τελική διάσκεψη στην Γενεύη. Έκανε λόγο για μία μακρά, εντατική, ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση που διήρκησε πάνω από 4 ώρες η οποία είχε ως αποτέλεσμα ότι οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να ζητήσουν την επανασύγκληση της διάσκεψης για την Κύπρο στην Γενεύη.

Τόνισε ότι κατά πάσα πιθανότητα η διάσκεψη θα λάβει χώρα το δεύτερο μισό του Ιουνίου και ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γενικός Γραμματέας θα επικοινωνήσουν με την Τουρκία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δουν εάν μπορεί να διανυθεί το τελικό μίλι έτσι ώστε να υπάρξει μία διευθέτηση για την Κύπρο. Είπε ότι χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά να γίνει και ότι ο ίδιος έχει επιφορτιστεί με το έργο της δημιουργίας ενός κοινού κειμένου το οποίο θα λειτουργήσει ως την βάση των συζητήσεων της διάσκεψης για το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό γίνονται σε δύο επίπεδα: το διζωνικό και το διεθνές.

Ανέφερε ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν μόνο τις δύο πλευρές της Κύπρου αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις γιατί μία ενωμένη Κύπρος θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε επίσης ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει ανάμειξη.

Τέλος, είπε ότι ο γενικός Γραμματέας είναι ευτυχής με το αποτέλεσμα ενώ ανέφερε ότι και ο ίδιος είναι χαρούμενος που τα πράγματα έχουν έλθει σε αυτό το σημείο. Κατέστησε σαφές ότι χρειάζεται να γίνει ακόμα πολύ δουλειά τις επόμενες εβδομάδες προτού υπάρξει δυνατότητα συνάντησης στην Γενεύη αργότερα μέσα στο μήνα.

Αντίστοιχου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ μετά το δείπνο εργασίας που παρέθεσε προς τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, «οι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν για την ανάγκη επανασύγκλησης της διάσκεψης για την Κύπρο τον Ιούνιο σύμφωνα με τη δήλωση της διάσκεψης στις 12 Ιανουαρίου.

Όλοι συμφώνησαν πως το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας στις δύο κοινότητες. Η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο αποτελεί ουσιώδες στοιχείο για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα εμπλακεί με όλους τους συμμετέχοντες στην προετοιμασία ενός κοινού εγγράφου που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και της εγγυήσεις στη βάση της έκβασης των συναντήσεων της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για όλα τα άλλα εκκρεμούντα θέματα, αρχής γενομένης από το εδαφικό, το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών.

Οι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν ότι όλα τα θέματα θα τύχουν αλληλένδετης διαπραγμάτευσης και ότι τίποτε δεν θα συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα, όπως αναφέρει η κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014.

Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας θα έχει επαφές με τους άλλους συμμετέχοντες της διάσκεψης: Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητή».

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση αν έχει τεθεί ημερομηνία για μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη, ο ΓΓ των ΗΕ είπε ότι «θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τις εγγυήτριες».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ