30 ημέρες παραμένουν τα εγκαταλελειμμένα βρέφη στα νοσοκομεία

30 ημέρες παραμένουν τα εγκαταλελειμμένα βρέφη στα νοσοκομεία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο χρόνο, κυρίως για ιατρικούς λόγους, παραμένουν πλέον στα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα» και «Ελενα Βενιζέλου» βρέφη τα οποία οι γονείς τους άφησαν πίσω, καθώς αδυνατούν να τα μεγαλώσουν.

Ο χρόνος παραμονής των βρεφών αυτών στο νοσοκομείο έχει πλέον μειωθεί στις 20 με 30 ημέρες κατά μέσον όρο, όταν πριν από έναν χρόνο ο αντίστοιχος χρόνος κυμαινόταν από πέντε έως εννέα μήνες. Σύμφωνα με τον διοικητή των δύο νοσοκομείων, κ. Δημήτρη Βεζυράκη, η μείωση του χρόνου παραμονής οφείλεται στη στενή συνεργασία των κοινωνικών υπηρεσιών των δύο νοσοκομείων και της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών, χάρη στις ενέργειες των οποίων περίπου τέσσερα στα δέκα βρέφη επιστρέφουν γρήγορα στις οικογένειές τους και έξι στα δέκα προωθούνται για οικογενειακή αποκατάσταση μέσω των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας από το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού «Η Μητέρα». Επιπλέον, έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα που επιτρέπει την απευθείας τοποθέτηση βρεφών με εντολή της Εισαγγελίας Ανηλίκων σε ανάδοχες οικογένειας έπειτα από διερεύνηση των κοινωνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Οι κύριες αιτίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο νοσοκομείων, η κύρια αιτία για την οποία τα βρέφη παραμένουν στο νοσοκομείο είναι επειδή η μητέρα είναι χρήστρια ναρκωτικών ουσιών και μόνη και έτσι αδυνατεί να εκτελέσει τον ρόλο της. Αυτό ισχύει περίπου στο 35% των περιπτώσεων. Εξάλλου συχνό είναι η μητέρα να είναι χαμηλού νοητικού επιπέδου, με επίσης αδυναμία εκτέλεσης του γονεϊκού ρόλου. Συνειδητή εγκατάλειψη βρέφους παρατηρείται μόλις στο 5% με 10% των περιπτώσεων. Κατόπιν τούτου, η πρώτη προτεραιότητα των υπηρεσιών είναι να αναζητήσουν τη δυνατότητα να παραμείνουν τα βρέφη στις οικογένειες των γονιών τους.

Σήμερα στα νοσοκομεία «Ελενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα» φιλοξενούνται συνολικά τέσσερα βρέφη, κυρίως για ιατρικούς λόγους. Από την αρχή του έτους συνολικά έχουν φιλοξενηθεί 19 βρέφη εκ των οποίων τα έξι τελικά επέστρεψαν στην οικογένειά τους, ενώ τα εννέα έχουν μεταφερθεί σε ίδρυμα παιδικής προστασίας. Το 2016 φιλοξενήθηκαν συνολικά 47 βρέφη, εκ των οποίων τα 19 επέστρεψαν στην οικογένειά τους και τα 28 προωθήθηκαν στο Κέντρο Προστασίας του Παιδιού «Η Μητέρα» για οικογενειακή αποκατάσταση μέσω των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή