3,1 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα φορολογική δήλωση

3,1 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα φορολογική δήλωση

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατρείς ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει παράταση, διαφορετικά το ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis θα καταρρεύσει.

Η χαμηλή ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να προκαλέσει «έμφραγμα» στο ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis, καθώς οι δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί ξεπερνούν τα 3,1 εκατ. Αυτές θα πρέπει να υποβληθούν σε διάστημα 13 ημερών (μέχρι τις 30 Ιουνίου), δηλαδή θα πρέπει ημερησίως το ηλεκτρονικό σύστημα να δέχεται περισσότερες από 215.000 δηλώσεις. Εάν συνυπολογιστούν και οι δηλώσεις των νομικών προσώπων όπως επίσης και οι φορολογικές υποχρεώσεις που υπάρχουν για τον τρέχοντα μήνα (ΦΠΑ από τις μεγάλες επιχειρήσεις) το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών πολύ δύσκολα θα αντεπεξέλθει.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι στιγμής (16/6/2017) έχουν υποβληθεί 3,1 εκατ. δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι αντίστοιχος αριθμός φορολογουμένων δεν έχει υποβάλει ακόμα τη δήλωσή του. Το νούμερο αυτό όχι μόνο θα δημιουργήσει «έμφραγμα» στο Τaxis, αλλά πολύ πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα μη αντιμετωπίσιμα σημειώνουν στελέχη της Αρχής. Πέρυσι μόνο σε μία μέρα υποβλήθηκαν 163.915 δηλώσεις (στις 14 Ιουλίου). Τις υπόλοιπες μέρες αιχμής τα νούμερα ήταν χαμηλότερα στα επίπεδα των 120.000 δηλώσεων ημερησίως.

Οπως γίνεται αντιληπτό το να υποβάλλονται 215.000 δηλώσεις για 13 συνεχόμενες ημέρες όχι μόνο δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αλλά όπως προαναφέρθηκε θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οδηγείται στην παράταση των προθεσμιών, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τους λογιστές οι οποίοι τη ζητούν μετ’ επιτάσεως.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 3.084.814 δηλώσεις και προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Οι 1.163.409 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αποτελούν το 37,71% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 1,051 δισ. ευρώ. Κάθε ένας από αυτούς θα καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο κατά μέσον όρο το ποσό των 903 ευρώ. Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία προκύπτει ότι ακόμα δεν έχουν υποβάλει δήλωση οι έχοντες υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα, καθώς ο μέσος όρος διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί σε κάθε περίπτωση στις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.

• Οι 500.153 δηλώσεις είναι πιστωτικές και αποτελούν το 16,21% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί. Δηλαδή, ισάριθμοι φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 163,23 εκατ. ευρώ. Κατά μέσον όρο ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει 326 ευρώ. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι το ποσό αυτό να μην πιστωθεί στους λογαριασμούς τους αλλά να συμψηφιστεί με πιθανή μελλοντική οφειλή όπως για παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ.

Για όσους δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές ξεκίνησε η επιστροφή των χρημάτων που τους αναλογούν.

• Οι 1.142.252 δηλώσεις είναι μηδενικές. Ουσιαστικά πρόκειται για συνταξιούχους και μισθωτούς οι υποχρεώσεις των οποίων καταβάλλονται μέσω της μηνιαίας παρακράτησης, αλλά και για χαμηλά εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 46,07% του συνόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή