ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ιδρυτής της Uber χάνει το τιμόνι της, λόγω σκανδάλων

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η προσωρινή αποχώρηση του Τράβις Καλάνικ από την Uber έχει στόχο να αποκλιμακώσει την έκρυθμη κατάσταση στην εταιρεία που ίδρυσε και διευθύνει ο ίδιος. Οταν επανέλθει, πάντως, θα μοιράζεται τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου με ακόμα ένα άτομο – έτσι, η επιρροή του στην εταιρεία θα περιοριστεί. Ο Τράβις Καλάνικ έχει δεχθεί ομαδικά πυρά αφενός για το πώς αναπτύσσει τις δραστηριότητες της εταιρείας του, αφετέρου για το πώς συμπεριφέρεται σε συνεργάτες, εργαζομένους και οδηγούς.

Σε άρθρο τους οι FT επισημαίνουν ότι η διοίκηση της Uber εστιάζει πρωτίστως στα βραχυπρόθεσμα οφέλη, παρά στον σεβασμό των ανθρώπων της, ενώ θεωρητικοί του μάνατζμεντ της προσάπτουν αδιαφορία για την τήρηση του νόμου ή των κανόνων δεοντολογίας. Βέβαια, η πλήρης ρήξη του κ. Καλάνικ με τους κανόνες της διεθνούς αγοράς μεταφοράς επιβατών από επαγγελματίες οδηγούς μάλλον του βγήκε σε καλό. Η Uber επεκτεινόταν ραγδαία, η χρηματιστηριακή της αξία αυξανόταν, οι επενδυτές τον πίστευαν. Τον τελευταίο καιρό, όμως, τα προβλήματά της έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Μία πρώην μηχανικός υπολογιστών, η Σούζαν Φάουλερ, συνέταξε λεπτομερή έκθεση με σωρεία περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, διακρίσεων εις βάρος των γυναικών εργαζομένων και προσβλητικής σεξιστικής συμπεριφοράς στην Uber – στη δική της περίπτωση παρενόχλησης, ο υπεύθυνος δεν τιμωρήθηκε «επειδή είχε καλές επιδόσεις στην εταιρεία». Προκαλείται μεγάλη αναστάτωση στη Σίλικον Βάλεϊ, η οποία βρίθει ανάλογων συμπεριφορών. Η Uber, εντούτοις, δεν λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει τα κακώς κείμενα και, ως εκ τούτου, παρατηρείται κύμα παραιτήσεων.

Εκτός των κρουσμάτων που έχει δημοσιοποιήσει η κ. Φάουλερ, ανακύπτει ένα ακόμα θέμα για την Uber. Πρόκειται για τον αντιδεοντολογικό χειρισμό περίπτωσης βιασμού από οδηγό της Uber στην Ινδία το 2014. Ο Ερικ Αλεξάντερ, πρώην επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Uber στην Ασία, πήρε με αντιδεοντολογικό τρόπο στα χέρια του το απόρρητο ιατρικό ιστορικό του θύματος – λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που έλαβε η ενέργειά του, η Uber τον απέλυσε. Την ίδια τύχη είχε και ο επικεφαλής της μονάδας αυτόνομης οδήγησης της Uber, Αντονι Λεβαντόβσκι. Η Google τον κατηγόρησε ότι έκλεψε πληροφορίες από τη δική της αντίστοιχη μονάδα. Διεξήχθη σχετική έρευνα, αλλά ο κ. Λεβαντόφκσι δεν θέλησε να συνεργαστεί. Το Δ.Σ. της Uber αποφάσισε να εξετάσει τι έφταιγε για όλα αυτά και ανέθεσε στον πρώην γενικό εισαγγελέα Ερικ Χόλντερ να κάνει ενδελεχή έρευνα στην Uber. Ο κ. Χόλντερ συνέστησε αλλαγές, όπως απομάκρυνση στελεχών της, αναθεώρηση εταιρικών αξιών, δημιουργία φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος για γυναίκες και εκπροσώπους μειονοτήτων κ.λπ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ