Παραμένουν το αδιέξοδο και τα σκουπίδια

Παραμένουν το αδιέξοδο και τα σκουπίδια

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρίβειν διά των υποσχέσεων για καινούργια νομοθετική ρύθμιση ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μετά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές τις προηγούμενες ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση για παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα. Χθες, πάντως, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε την παράταση των κινητοποιήσεών της έως τουλάχιστον την επόμενη Πέμπτη, με καταλήψεις αμαξοστασίων και αποχή από την εργασία το Σαββατοκύριακο, ενώ ήδη τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευθεί στα αστικά κέντρα.

Η εικόνα, πάντως, διαφοροποιείται από δήμο σε δήμο ανάλογα με τη στάση των εργαζομένων που δεν είναι ενιαία. Στον Δήμο Αθηναίων τα σκουπίδια στους δρόμους αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Πηγές του δήμου ανέφεραν ότι η πόλη, εφόσον οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν, θα αντιμετωπίσει σύντομα πολύ μεγάλο πρόβλημα εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Εσωτερικών στη συνάντησή του με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται συνολική λύση για το θέμα των συμβασιούχων. Ωστόσο, όσον αφορά το άμεσο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι αναζητείται τρόπος να παραταθεί η παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις τους έως το τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 6.157 άτομα (σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου), εργαζόμενοι στην καθαριότητα, θα απολυθούν εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεών τους. Από την πλευρά της, η ΚΕΔΕ με ψήφισμα που εξέδωσε, ανακοίνωσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση να διατυπώσει με σαφήνεια τις προτάσεις της έως την επόμενη Τρίτη. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε τη διεξαγωγή έκτακτου διοικητικού συμβουλίου την επόμενη Τετάρτη, όπου, εφόσον η κυβέρνηση δεν δώσει οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων, θα τεθεί ως θέμα προς συζήτηση το κλείσιμο των δήμων σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στη διευρυμένη συνεδρίαση θα συμμετέχουν μάλιστα και οι περιφερειακές ενώσεις δήμων της χώρας.

Επικίνδυνη κίνηση

Η συνάντηση των κ. Σκουρλέτη και Πατούλη πραγματοποιήθηκε με μία ώρα καθυστέρηση, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών κινδύνευσε να τυλιχθεί στις φλόγες όταν συνδικαλιστές έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια που άδειασαν στην είσοδο του κτιρίου και προσπάθησαν να ρίξουν το προστατευτικό ρολό της εισόδου για να εισέλθουν στο κτίριο.

Μικρή ομάδα από το πλήθος των ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, που εκείνη την ώρα έφτανε στην είσοδο προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Σκουρλέτη. Αρχικά, τον προπηλάκισαν με βρισιές και στη συνέχεια σχημάτισαν κλοιό γύρω του και άρχισαν να του πετούν νερά και καφέδες. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, ενώ η αντιπροσωπεία των αιρετών εισήλθε στο κτίριο από την είσοδο του υπουργείου Εργασίας. Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταδίκασε την επίθεση εναντίον του προέδρου της ΚΕΔΕ. Σε δηλώσεις του όσον αφορά τα επεισόδια, ο κ. Πατούλης έκανε λόγο «για επαγγελματίες προβοκάτορες, που είχαν εισχωρήσει στο πλήθος των εργαζομένων στους ΟΤΑ», υποδεικνύοντας μάλιστα ως ηθικό αυτουργό τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Πάντως, αν και η ΚΕΔΕ τηρεί στάση υπέρ των κινητοποιήσεων, οι δήμαρχοι σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ενιαίο μέτωπο. Ο Λάζαρος Κυρίζογλου πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης τονίζει ότι πρέπει να σταματήσουν τα ψέματα από όλους. «Ο μόνος τρόπος να προσληφθούν οι συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας είναι μέσω ΑΣΕΠ με την πραγματοποίηση ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού. Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα πρέπει να έχουν καθοριστεί από τους δήμους και τα δημοτικά συμβούλια». Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Κασσάνδρας Βασίλειος Κυρίτσης έχει σαφώς ταχθεί κατά της μονιμοποίησης των συμβασιούχων στον δήμο του, προκρίνοντας τη λύση της σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία για την πραγματοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή