Ακριβή ενδεχόμενη έξοδος στις αγορές στο άμεσο μέλλον

Ακριβή ενδεχόμενη έξοδος στις αγορές στο άμεσο μέλλον

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που αντιπροσωπεύουν το θεωρητικό κόστος δανεισμού του Δημοσίου, υποχώρησαν μετά τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, παραμένουν υψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά τους. Η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να χάσει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η αιτία.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ούτε ότι δεν υπάρχουν αγοραστές ούτε πως δεν θα μπορέσει η Αθήνα να επιστρέψει στις αγορές, πιθανότατα νωρίς το 2018. Ομως, οι μεν αγοραστές παραμένουν κερδοσκοπικά κεφάλαια, το δε κόστος δανεισμού σε μια ενδεχόμενη ομολογιακή έκδοση του Δημοσίου θεωρείται υψηλό, ειδικά εάν συνυπολογιστούν οι προμήθειες των αναδόχων. Αυτά εξηγούν διαχειριστές κεφαλαίων με γνώση της δευτερογενούς αγοράς ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι ο τρέχων κύκλος νομισματικής πολιτικής πιθανόν να περάσει σε φάση σύσφιγξης το επόμενο έτος, ανεβάζοντας τις αποδόσεις απότομα. Κάτι που δεν δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την Ελλάδα. Τούτων λεχθέντων, δεν λείπουν και οι αισιόδοξες προσεγγίσεις: Η J.P. Morgan, εκ των βασικών αναδόχων των δύο προηγούμενων ομολογιακών εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου το 2014, σημειώνει πως οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων μπορεί να υποχωρήσουν προς το 5,5% μετά την επίσημη ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, ωστόσο περαιτέρω αποκλιμάκωσή τους θα μπορούσε να έλθει μόνον από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Στην Commerzbank εκτιμούν πως η Αθήνα δεν θα προλάβει την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο QE, καθώς αναμένουν πως αυτό θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται δραστικά από το επόμενο έτος με τις αγορές να το προεξοφλούν από αργότερα φέτος. Περιορισμένη σε χρονική διάρκεια εκτιμά πως θα είναι η ανοδική ώθηση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων η Societe Generale. Οπως και άλλοι επενδυτικοί οίκοι θεωρεί πως το γνήσιο αγοραστικό ενδιαφέρον από ποιοτικά και όχι βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα κεφάλαια θα επανέλθει μόνον όταν η οικονομία δείξει σημάδια διατηρήσιμης ανάπτυξης και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης προβούν σε ουσιώδεις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας. «Για την ώρα, ο επίσημος τομέας αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του γα την ανάπτυξη στην Ελλάδα και έτσι οι επενδύσεις σε ελληνικό χρέος παραμένουν ένα στοίχημα για ειδικευμένα χαρτοφυλάκια», σημειώνουν συμμετέχοντες στις αγορές.

Πάντως, «αν τα πράγματα πάνε καλά, υπάρχει πολύς χώρος για ανοδική πορεία των τιμών», σημειώνει η PGIM, η οποία ήδη κατέχει θέσεις σε βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα και δηλώνει πως εξετάζει αγορές σε απώτερες ωριμάνσεις χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή