Τσίπρας: «Ανοιξε ένας νέος δρόμος»

Τσίπρας: «Ανοιξε ένας νέος δρόμος»

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το γεγονός ότι το ελληνικό ζήτημα δεν χρειάστηκε να φτάσει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ή δεν απαιτήθηκε, στο περιθώριό της, σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης. Ο κ. Τσίπρας άφησε, ωστόσο, αιχμές για την ευρωπαϊκή ηγεσία, λέγοντας ότι θα ήταν περισσότερο θετικό να μη χρειάζεται να φτάνουμε στις παραμονές μιας Συνόδου Κορυφής για να δοθεί λύση, αλλά αυτό να γίνεται πιο νωρίς. Αφησε δε να εννοηθεί ότι ήταν η διακήρυξη της πρόθεσης της Αθήνας να φέρει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής που ενεργοποίησε τα εμπλεκόμενα μέρη στην κατεύθυνση να δοθεί λύση στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η απόφαση του Eurogroup δεν είναι το τέλος του δρόμου για την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά ότι ουσιαστικά σηματοδοτεί το άνοιγμα του δρόμου. Ως απτή ένδειξη της θετικής τροπής που λαμβάνουν οι εξελίξεις αναφορικά με τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός επισήμανε την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, το οποίο, όπως είπε, βρισκόταν χθες στη χαμηλότερη τιμή του από την έναρξη της κρίσης το 2010 και μετά. Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου, αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε στο περιθώριό της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, οι οποίοι, όπως είπε, επίσης εξέφρασαν την άποψη ότι η συμφωνία στο Eurogroup ήταν θετική εξέλιξη. «Ο σκοπός μας επιτυγχάνεται, αλλά θέλει ακόμα ένταση της προσπάθειας, συνεννόηση, συγκεκριμένα βήματα», ανέφερε.

Σε σχέση με τις εργασίες της συνόδου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας και της άμυνας και στην κατ’ αρχήν συμφωνία ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει δική της πολιτική άμυνας, προκειμένου να αναβαθμίσει τον περιφερειακό ρόλο της και πρόσθεσε ότι αναφορικά με το κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Αμυνα, η ελληνική πλευρά ζήτησε να μην αφαιρεθούν κονδύλια από τους πόρους συνοχής για να κατευθυνθούν σε αυτό.

Το μεταναστευτικό

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των εταίρων να συγκροτηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα με την ευθύνη της Κομισιόν μια ενιαία ευρωπαϊκή λίστα, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται οι χώρες που η Ε.Ε. αναγνωρίζει ως ασφαλείς τρίτες χώρες, στις οποίες θα μπορεί να γίνεται επιστροφή των μεταναστών στους οποίους απορρίπτεται το αίτημα χορήγησης ασύλου.

Ο κ. Τσίπρας, επιστρέφοντας στην Αθήνα, καλείται να διαχειριστεί τη δυσχερή καθημερινότητα με την οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση και πρωτίστως την ασφυκτική κατάσταση που έχει προκύψει με το ζήτημα των σκουπιδιών. Η άνοδος της θερμοκρασίας και ο πρώτος μίνι καύσωνας του φετινού καλοκαιριού επιδεινώνουν το πρόβλημα και η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για την αντιμετώπισή του, τη στιγμή που η κόντρα των συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη κλιμακώνεται.

Παράλληλα, χωρίς να έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να αναλυθεί η συμφωνία της κυβέρνησης στο πρόσφατο Eurogroup και οι προοπτικές που διαμορφώνονται. Εκεί δεν αποκλείεται, ανάλογα με τις εξελίξεις, να τεθεί και θέμα σχετικά με τις αποκαλύψεις για τον κυβερνητικό εταίρο, κ. Πάνο Καμμένο. Σε εκκρεμότητα παραμένει, τέλος, το θέμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, την οποία ο κ. Τσίπρας είχε συμφωνήσει να συγκαλέσει μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Μέρκελ – Μακρόν για συμφωνία, πρόσφυγες

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής δεν απέτρεψε τον πρόεδρο της Γαλλίας να αναφερθεί, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Αγκελα Μέρκελ, στην πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη στο Εurogroup: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με την καγκελάριο ώστε η Ελλάδα να μην είναι στην ατζέντα, καθώς αυτά τα θέματα λύνονται καλύτερα από τους υπουργούς Οικονομικών», είπε αστειευόμενος, προκαλώντας επίσης το χαμόγελο της κ. Μέρκελ. Ο κ. Μακρόν είπε πως οι υπουργοί της Γαλλίας και της Γερμανίας κατάφεραν να πετύχουν ομοφωνία που επέτρεψε τη σύναψη συμφωνίας και «πρέπει να τους συγχαρούμε για αυτό», προσθέτοντας ότι η εν λόγω συμφωνία θα βοηθήσει την «ελληνική ανάκαμψη» και τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ σχολίασε ότι «είναι θετικό» ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν ασχολήθηκε με την Ελλάδα. «Αυτό σημαίνει ότι βρήκαμε καλές λύσεις», πρόσθεσε.

Η κ. Μέρκελ τόνισε και την ανάγκη για επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Ιταλία στο προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας πως «εάν είμαστε μαζί γύρω από ένα τραπέζι, εάν έχουμε κοινά εξωτερικά σύνορα, τότε πρέπει να μπούμε στη θέση του Ελληνα και του Ιταλού πρωθυπουργού, οι οποίοι δέχονται κάθε μέρα καινούργιους πρόσφυγες και μετανάστες» και πρόσθεσε πως από τη μεριά της δεν μπορεί να χαίρεται που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και δεν έχει αυτό το πρόβλημα με τους πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή