«Ανοιγμα» του Ιδρύματος Βουλής στο ευρύτερο κοινό

«Ανοιγμα» του Ιδρύματος Βουλής στο ευρύτερο κοινό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μεταφορά  του στον νέο του εκθεσιακό χώρο στην οδό Σέκερη, την προσέλκυση νέων επιστημόνων, τη διοργάνωση αποκεντρωμένων εκδηλώσεων και την ανανέωση της Βουλής των Εφήβων, το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στοχεύει στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του και στη διείσδυση σε ένα ευρύτερο κοινό. Ενδεικτικό αυτής της προσπάθειας είναι το μεγάλο συνέδριο «Τέχνη και Δημοκρατία» που προγραμματίζει το ίδρυμα τον Δεκέμβριο του 2017 με προσυνεδριακές ημερίδες σε πόλεις της περιφέρειας, όπως τα Χανιά, το Ναύπλιο, τον Βόλο, την Κέρκυρα και τη Δράμα. «Το Ιδρυμα της Βουλής είναι ένα ανοιχτό πεδίο δράσεων που δεν έχει όρια, έχουμε ανοιχτεί πέραν των ορίων της Βουλής», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στις δράσεις του ιδρύματος.

Στον προγραμματισμό του έτους το ίδρυμα ετοιμάζει έκθεση για την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη και του ζωγράφου Δημήτρη Μεγαλίδη.

Οπως ανακοινώθηκε, στη φετινή ΚΒ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων θα μπει στο επίκεντρο του προβληματισμού η σημασία του ενεργού πολίτη και η «ενδυνάμωση των μαθητών προκειμένου να επιχειρήσουν να παρέμβουν δημιουργικά, υλοποιώντας νέες ιδέες για συλλογική δράση», ενώ από φέτος το πρόγραμμα θα απευθύνεται και στους μαθητές της Α΄ Λυκείου. Μείζον γεγονός θα αποτελέσει και ο εορτασμός των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το ίδρυμα θα κατανείμει τις δράσεις του μέσα στα προσεχή τέσσερα χρόνια, όπως την έρευνα σε αυστριακά και οθωμανικά αρχεία, δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων με τόπους μνήμης της επανάστασης, νέες εκδόσεις και συνέδρια για τις ιστορικές πηγές, τα αρχειακά τεκμήρια και τη σχέση του 1821 με τη Δημοκρατία.

Στις εκδόσεις του ιδρύματος προγραμματίζονται οι βιογραφίες των Δημητρίου Γούναρη και Ηλία Ηλιού, η ανατύπωση δύο τόμων της «Ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης» του Τζ. Φίνλεϊ σε μετάφραση Αλ. Παπαδιαμάντη, ενώ οι εισηγήσεις των Αριστόβουλου Μάνεση και Παύλου Μπακογιάννη σε εκδηλώσεις του ιδρύματος θα εκδοθούν σε μικρούς τόμους. Στις δράσεις του ιδρύματος περιλαμβάνονται εκδηλώσεις στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο που εκτείνονται σε διάφορους τομείς, από ιστορικές ξεναγήσεις και ομιλίες έως την προστασία της φύσης. Τιμητικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται για τους Νίκο Βέη, Κωνσταντίνο Τσάτσο και Κωνσταντίνο Κάππο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή