Ματιές στον κόσμο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σφραγίδα της Ζάχα Χαντίντ στο Αζερμπαϊτζάν

ΜΠΑΚΟΥ

Oι όψεις του πολιτιστικού κέντρου Heydar Aliyev στο Μπακού τείνουν να γίνουν έμβλημα της ανερχόμενης πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν. Πολυσυζητημένο αρχιτεκτονικό έργο της Ζάχα Χαντίντ, το Heydar Aliyev Cente είναι ένα στοίχημα για την πόλη του Μπακού που επενδύει στην εξωστρέφεια. Οι επικριτές του πρότζεκτ μιλούν για ματαιόδοξα σχέδια, αλλά το κτίριο αυτό, που εγκαινιάστηκε το 2013, έχει εξελιχθεί σε καθρέφτη της κυβέρνησης και σε εθνικό έμβλημα της νέας εποχής. Η ονομασία του προέρχεται από τον Heydar Aliyev (1923-2003), που διετέλεσε πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν από το 1993 ώς το 2003 και γενικός γραμματέας του σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν από το 1969 ώς το 1982. Το κτίριο έχει τη σφραγίδα της Ζάχα Χαντίντ και χαρακτηρίζεται από το γλυπτικό του ανάγλυφο σε μία ρευστή κίνηση. Περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο, αίθουσα συναυλιών, μουσείο και βιβλιοθήκη. Το 2014 το κτίριο έλαβε το Design Museum’s Award. Σήμερα, έχει ταυτιστεί με την εικόνα του Μπακού στον νέο αιώνα.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Στο Μουσείο Βασαρελί

Τα έργα του Βίκτορ Βασαρελί συνδέονται με τα μαθηματικά και την ψευδαίσθηση. Ο ιδρυτής του κινήματος της οπ αρτ ανήκει στην ουγγρική κληρονομιά και το μουσείο του επαναλειτούργησε μετά την αποκατάσταση του Μεγάρου Zichy στη Βουδαπέστη. Το Μουσείο Βασαρελί είναι τμήμα του Μουσείου Καλών Τεχνών και το μοναδικό στην Ανατολική Ευρώπη που είναι αφιερωμένο στα έργα του.

ΠΑΡΙΣΙ

Τα 95 του Πιερ Καρντέν

Γενέθλια έχει σήμερα ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής Πιερ Καρντέν, ο οποίος συμπληρώνει τα 95 του χρόνια. Παραμένει ενεργός και αγαπητός. Στη φωτογραφία εικονίζεται στα εγκαίνια του Μουσείου Πιερ Καρντέν και της έκθεσης «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», στις 13 Νοεμβρίου 2014. Ο Πιερ Καρντέν συνδέεται με την άνοιξη της γαλλικής μόδας, στις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η συλλογή της μητριάς της Νταϊάνας

Ενα από τα εντυπωσιακά έργα τέχνης που συγκαταλέγονται στη συλλογή της κόμισσας Raine Spencer είναι και αυτός ο πίνακας του Φραγκονάρ. Η συλλογή αριθμεί πολύ μεγάλο αριθμό έργων τέχνης από διάφορες περιόδους, κοσμήματα και έπιπλα του 18ου αιώνα. Ολα δημοπρατούνται αυτόν τον μήνα στο Λονδίνο από τον οίκο Christie’s. Η κόμησσα Raine Spencer ήταν η μητριά της πριγκίπισσας Νταϊάνας.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Κατανοώντας το γονίδιο

Ο Ινδοαμερικανός  ογκολόγος και συγγραφέας Siddhartha Mukherjee, 46 ετών, απέκτησε πολύ μεγάλη διεθνή δημοσιότητα με το επιτυχημένο εμπορικά βιβλίο του «Ο αυτοκράτορας των ασθενειών: μία βιογραφία του καρκίνου», το οποίο τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ το 2011. Ο Siddhartha Mukherjee πιστεύει στην εκλαΐκευση της γνώσης γύρω από τα ιατρικά θέματα και την κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού εκ μέρους του ευρέος κοινού. Πρόσφατα βρέθηκε στη Βαρκελώνη για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τίτλο «Το γονίδιο: μια λεπτομερής ιστορία».

ΑΜΜΑΝ

Eνα βιβλιοπωλείο με υποστηρικτές

Είχε εξελιχθεί σε συστατικό της ατμόσφαιρας του κέντρου του Αμμάν, της πρωτεύουσας της Ιορδανίας. Μία επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο του Χαμζέχ Αλ Μααϊτάχ ήταν κομμάτι μιας ιεροτελεστίας, καθώς το μοναδικό αυτό βιβλιοπωλείο στην παλιά πόλη είχε αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με το κοινό. Εμενε συνέχεια ανοικτό και ο επισκέπτης μπορούσε να καθίσει όσο ήθελε. Η είδηση ότι το βιβλιοπωλείο κινδύνευε να κλείσει, κινητοποίησε 330 ανθρώπους από 20 χώρες, που συνεισέφεραν 18.000 δολάρια σε μία εκστρατεία crowdfunding.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή