Τα δύο συν ένα πιθανά σενάρια για Αρειο Πάγο

Τα δύο συν ένα πιθανά σενάρια για Αρειο Πάγο

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή σελίδας στον Αρειο Πάγο, μετά την αποχώρηση της προέδρου του Δικαστηρίου, Βασιλικής Θάνου, και πολλών ανώτατων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι συμπλήρωσαν το ηλικιακό όριο των 67 ετών που προβλέπει το Σύνταγμα, προχθές. Και έτσι, άνοιξαν και επίσημα οι διεργασίες για την πλήρωση των κενών θέσεων στη δικαστική ιεραρχία.

Η Βασιλική Θάνου, που διετέλεσε το καλοκαίρι του 2015 και πρωθυπουργός, αποχώρησε από το δικαστικό σώμα την Παρασκευή, μετά διετή αμφιλεγόμενη θητεία που καθορίστηκε από εντάσεις και αντιπαραθέσεις μέσα στη Δικαιοσύνη. Κορυφαία έκφρασή τους ήταν η προσπάθειά της να παραταθεί το όριο ηλικίας των ανώτατων δικαστών, ώστε να μπορούν να μένουν στη θέση τους και μετά τα 67 χρόνια, παρά την αντίθετη και ρητή συνταγματική διάταξη. Να σημειωθεί ότι εκτός από την πρόεδρο, από το ανώτατο δικαστήριο αποχώρησαν, επίσης, και πέντε αντιπρόεδροι –αριθμός ρεκόρ– και πολλοί αρεοπαγίτες λόγω συμπλήρωσης του ηλικιακού ορίου.

Οι εκτεταμένες αποχωρήσεις και οι επικείμενες επιλογές εκείνων που θα επιλεγούν από την κυβέρνηση για να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν, έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο των διεργασιών στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ μονοπωλούν, σχεδόν, το ενδιαφέρον των ανώτατων δικαστικών λειτουργών. Ειδικά για την επιλογή νέου προέδρου στον Αρειο Πάγο οι διεργασίες εμφανίζονται εξαιρετικά σύνθετες, καθώς η τελική απόφαση για το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης για τα επόμενα χρόνια, θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων, καθιστώντας την επιλογή της κυβέρνησης δύσκολη υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες της επιλογής ανώτατων δικαστών για τις κορυφαίες θέσεις, εντούτοις ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση θα κινηθεί για την επιλογή νέου προέδρου στον Αρειο Πάγο ανάμεσα σε δικαστικούς που έχουν ακόμα έναν χρόνο στο δικαστικό σώμα, φεύγουν δηλαδή το 2018, ή αν θα επιλέξει κάποιον που θα αποχωρήσει το 2019.

Στην πρώτη περίπτωση, ως επικρατέστεροι φέρονται οι σημερινοί αντιπρόεδροι, με τη σειρά που είναι στη δικαστική επετηρίδα, Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Γεώργιος Σακάς και Χρυσούλα Παρασκευά. Ο πρώτος ήδη μετά την αποχώρηση της Βασιλικής Θάνου εκτελεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου στο ανώτατο δικαστήριο. Αν η επιλογή γίνει με την προοπτική του 2019, επικρατέστεροι φέρονται η Ειρήνη Κιουρτσόγλου Πετρουλάκη και ο Δημήτριος Κράνης, που είναι και πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Βεβαίως δεν αποκλείεται και η επιλογή-έκπληξη, δηλαδή η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιλογή προέδρου κατεβαίνοντας τα σκαλιά της δικαστικής επετηρίδας και φθάνοντας στον βαθμό του αρεοπαγίτη. Πρόκειται για εναλλακτικό σενάριο, με επικρατέστερο, σε αυτή την περίπτωση, τον αρεοπαγίτη Γεώργιο Πέππα.

Τη ρευστότητα των διεργασιών για τις επικείμενες επιλογές ενισχύει και το ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ο χρόνος που αυτές θα γίνουν. Αν, δηλαδή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στον Ιούλιο ή αν θα αφήσει το θέμα για αργότερα, όπως είχε κάνει το 2015, όταν επέλεξε πρόεδρο στο ΣτΕ και στο Ελεγκτικό Συνέδριο το φθινόπωρο και μετά την έναρξη του δικαστικού έτους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, εμφανίζεται υποστηρικτής της θέσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει ανώτατο δικαστικό, που θα μείνει στην προεδρία του Αρείου Πάγου για δύο χρόνια, όπως έγινε και με την κυρία Θάνου και οι επιλογές αυτές να γίνουν μέσα στον μήνα.

Πάντως, οι αλλαγές σε ηγετικές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας θα είναι εκτεταμένες, καθώς πέραν της προέδρου του Αρείου Πάγου, κενές έχουν μείνει λόγω ισάριθμων αποχωρήσεων πέντε θέσεις αντιπροέδρων μετά την αποχώρηση των Δήμητρας Παπαντωνοπούλου, Ευθυμίας Λαμπροπούλου, Ασπασίας Καρέλλου, Γεράσιμου Φουρλάνου και Δήμητρας Μπουρνάκα. Επίσης, έφυγαν πολλοί αρεοπαγίτες με αποτέλεσμα να μην είναι υπερβολή αυτό που ακούγεται μέσα στη δικαιοσύνη ότι «ο Αρειος Πάγος έχει αδειάσει».

Σε ό,τι αφορά το ΣτΕ, από εκεί αποχωρούν μόνον δύο αντιπρόεδροι, οι Δημοσθένης Πετρούλιας και Νικόλαος Μαρκουλάκης, ενώ από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μόνον ένας αντεισαγγελέας, ο Γεώργιος Μπόμπολης, αποχώρησε και επελέγη ο Ιωάννης Αγγελής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή