Οι διοικητές του ΕΣΥ δίνουν «εξετάσεις»

Οι διοικητές του ΕΣΥ δίνουν «εξετάσεις»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες τους εξετάσεις δίνουν αυτές τις ημέρες οι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση του έργου των διοικητών, ένα χρόνο περίπου μετά τον διορισμό τους στο τιμόνι των δημόσιων νοσοκομείων. Tις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ευρεία συνάντηση των διοικητών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπου θα κληθούν να παρουσιάσουν τις επιδόσεις τους στους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο και οι οποίοι αφορούν, μεταξύ άλλων, στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες των νοσοκομείων, τη λειτουργικότητα των τμημάτων, αλλά και στη συγκράτηση των δαπανών. Από τις επιδόσεις τους αυτές θα κριθεί ποιοι περνάνε τη βάση και ποιοι μένουν μετεξεταστέοι, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η παραμονή στη θέση τους.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι τριετής. Στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται ετήσια αξιολόγηση του έργου τους βάσει συγκεκριμένων στόχων. Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι οι ετήσιες αξιολογήσεις καθυστερούν και γίνονται συνήθως έπειτα από αλλαγή… κυβέρνησης. Πριν από τρεις μήνες σε ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου με τους διοικητές παρουσιάστηκαν τα κριτήρια/στόχοι για τη βάση της τακτικής αξιολόγησης. «Σε πρώτη προτεραιότητα είναι κριτήρια που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία, όπως χρόνος αναμονής στα επείγοντα, στα τακτικά χειρουργεία, στα εξωτερικά ιατρεία, και με τα δικαιώματα των ασθενών όπως είναι η λειτουργία των γραφείων προάσπισης δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας)», αναφέρει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος. Και συνεχίζει ότι «συμπληρωματικά θα αξιολογηθούν οι επιδόσεις στη διαχείριση του προσωπικού, σε οικονομικά στοιχεία, όπως συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης κ.ά.». Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, ήδη τα νοσοκομεία έχουν στείλει εκθέσεις με την υλοποίηση των στόχων στις οικείες ΥΠΕ, που θα κάνουν και την πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τους στόχους/κριτήρια αξιολόγησης που έχει θέσει το υπουργείο, οι διοικητές οφείλουν να έχουν φροντίσει ώστε ο συνολικός χρόνος αναμονής κάθε περιστατικού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έως την τελική διεκπεραίωση –είτε εισαγωγή για νοσηλεία είτε παροχή οδηγιών προς τον ασθενή– να μην ξεπερνάει τις 2 έως 2,5 ώρες. Η αναμονή για τα «ψυχρά» χειρουργεία πρέπει να είναι το πολύ έως έξι μήνες, για το πρώτο ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία έως 20 ημέρες και για τις απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις των εξωτερικών ασθενών έως 15 ημέρες. Επιπλέον δεν πρέπει να υπάρχουν νοσηλευόμενοι σε διαδρόμους, να λειτουργεί το σύνολο των χειρουργικών τραπεζιών και το σύνολο των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι διοικητές πρέπει να έχουν καταγράψει τις «εκροές» περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία, ανάλογα με το εάν αυτές οφείλονται στον χαρακτήρα του νοσοκομείου (αποδεκτές) ή σε λειτουργικά του προβλήματα (μη αποδεκτές), τη λειτουργία των επιτροπών (Χειρουργείου, Ογκολογικού Συμβουλίου, Φαρμακείου, Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων). Τέλος, «εξετάσεις» θα δώσουν και για την οικονομική διαχείριση (παρακολούθηση αναλώσεων σε φάρμακα και υλικά, διείσδυση γενοσήμων, καταγραφή ακίνητης περιουσίας κ.ά.).

«Δυσκολίες»

«Πρόκειται για την πρώτη αξιολόγηση με σχετικά μεγάλο εύρος κριτηρίων πολλά εκ των οποίων έχουν ανθρωποκεντρική προσέγγιση και γι’ αυτό έχει δυσκολίες», σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος. «Εγκαινιάζεται μία διαδικασία με στόχο να δώσει το μήνυμα ότι πρέπει οι διοικητές να δουλεύουν βάσει στόχων, όχι απαραίτητα στη βάση στεγνών αριθμών, αλλά με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή