ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Προβληματίζει η νέα ταινία του Netflix με θέμα τη νευρική ανορεξία

MΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

O Κιάνου Ριβς πρωταγωνιστεί στο πλάι της νεαρής Λίλι Κόλινς στο «Τo the Bone», ένα ιδιαίτερο δράμα διά χειρός Netflix.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η 20χρονη Ελεν (Λίλι Κόλινς) πάσχει από νευρική ανορεξία. Για να την αντιμετωπίσει, εντάσσεται στο πρόγραμμα θεραπείας που διευθύνει ο ανορθόδοξος γιατρός Γουίλιαμ Μπέκαμ (Κιάνου Ριβς) και μετακομίζει σε ένα σπίτι με συγκατοίκους άλλους εφήβους με ανάλογα προβλήματα. Εκεί ξεκινά ένα δύσκολο, επίπονο, αλλά και κάποιες φορές διασκεδαστικό ταξίδι προς την αυτογνωσία και την αποκατάσταση της ψυχικής και σωματικής της υγείας. Η νέα ταινία του Netflix «To the bone», που πρόκειται να διατεθεί στην πλατφόρμα στις ΗΠΑ στις 14 Ιουλίου, έχει προκαλέσει ήδη συζητήσεις και προβληματισμό στην κοινότητα των ειδικών που ασχολούνται με τις διατροφικές διαταραχές και τα ψυχικά νοσήματα.

Ιδρύματα και οργανισμοί που ασχολούνται με θέματα υγείας την έχουν χαρακτηρίσει «ανεύθυνη» εκφράζοντας την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε «οδηγό ανορεξίας» για νεαρά άτομα που μπορεί να έχουν ροπή προς αυτού του είδους τη διαταραχή ή να αναμοχλεύσει οδυνηρά συναισθήματα και τραυματικές εμπειρίες σε ανθρώπους που έχουν βαδίσει αυτό το μονοπάτι. «Ανησυχούμε για τον τρόπο που παρουσιάζονται οι συμπεριφορές που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές... Δεν θέλουμε παρουσίαση ή συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης, στην τηλεόραση ή οπουδήποτε αλλού που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο νέους ανθρώπους», δήλωσε ο Jason Trethowan, διευθύνων σύμβουλος του αυστραλιανού οργανισμού Headspace για την ψυχική υγεία των νέων. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, η Dasha Nicholls, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφικών Διαταραχών του Royal College of Psychiatrists, επεσήμανε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να παρουσιαστεί η ανορεξία σαν κάτι “γκλαμουράτο” ή όχι τόσο σημαντικό.

Η αγωνία μου είναι πως, επειδή [η ταινία] έχει καλό τέλος και αφήνει την εντύπωση μιας ενδιαφέρουσας εμπειρίας, ίσως μοιάζει σαν ένας καλός τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς την εσωτερική του πάλη. Απευθύνω προειδοποίηση ότι έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τους νέους και τους ευάλωτους ανθρώπους»

«Αφορμή για συζήτηση»

Μέσω Twitter, η δημιουργός της ταινίας Marti Noxon, που και η ίδια πάλεψε στο παρελθόν τόσο με την ανορεξία όσο και με τη βουλιμία, δήλωσε ωστόσο ότι ο στόχος της ταινίας «δεν ήταν να δείξει τις διατροφικές διαταραχές σαν κάτι “γκλαμουράτο”, αλλά να δώσει την αφορμή για να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με ένα θέμα που περιβάλλεται από μυστικοπάθεια και παρανοήσεις». Αυτή της η δήλωση βρήκε πολλούς υποστηρικτές τόσο στα social media όσο και μεταξύ των ειδικών.

Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικούς μήνες το Netflix είχε και πάλι βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων για τη σειρά «13 reasons why» με θέμα την αυτοκτονία μιας έφηβης. Και τότε ο πάροχος κατηγορήθηκε για ωραιοποίηση της αυτοκτονίας, ενώ σε κάποια σχολεία των ΗΠΑ απαγορεύθηκαν στους μαθητές οι συζητήσεις γύρω από τη σειρά.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ