Παράλληλο νόμισμα, «Νoor 1» εγκλωβίζουν την κυβέρνηση

Παράλληλο νόμισμα, «Νoor 1» εγκλωβίζουν την κυβέρνηση

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες εγκλωβισμού διαμορφώνονται για την κυβέρνηση με επίκεντρο την υπόθεση των τηλεφωνικών συνομιλιών του υπουργού Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη κρατούμενο της υπόθεσης «Noor 1», ενώ επιπλέον πίεση αθροίζεται από τις νέες αποκαλύψεις σε σχέση με τον σχεδιασμό –το 2015– για το παράλληλο νόμισμα. Παρά την κυβερνητική προσπάθεια να μετατοπιστεί η ατζέντα της επικαιρότητας σε άλλα ζητήματα, οι σχεδόν καθημερινές εξελίξεις συντηρούν το ενδιαφέρον γύρω από την υπόθεση Καμμένου, ενώ είναι περισσότερο από σαφές ότι η αντιπολίτευση δεν θα διευκολύνει τον κ. Αλέξη Τσίπρα στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να έρθουν στο φως περισσότερα στοιχεία. Η χθεσινή ημέρα, με την κατάθεση του αιτήματος της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή αλλά και το αίτημα από την πλευρά του Ποταμιού για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών, κατέστησε περισσότερο από σαφές ότι η πίεση προς την κυβέρνηση θα συνεχιστεί.

Με δεδομένο ότι από πολύ νωρίς ο ίδιος ο κ. Τσίπρας βγήκε μπροστά και υπερασπίστηκε τον κυβερνητικό εταίρο του, τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης είναι πολύ στενά. Το κυβερνητικό επιτελείο διαμορφώνει σε δύο επίπεδα την επιχειρηματολογία του για να αποκρούσει την επίμονη «όχληση» από την πλευρά της αξιωματικής –και όχι μόνον– αντιπολίτευσης. Το πρώτο αφορά τη θέση ότι η Ν.Δ. χρησιμοποιεί την υπόθεση Καμμένου, μία, κατά το Μαξίμου, ήσσονος σημασίας υπόθεση, ως αντιπερισπασμό για τα σκάνδαλα παρελθόντων ετών. Και χθες, μόλις έγινε γνωστό ότι, τελικά, η Ν.Δ. προχώρησε στην κατάθεση αιτήματος για Εξεταστική, από το γραφείο του πρωθυπουργού έσπευσαν να σχολιάσουν ότι «ούτε Siemens, ούτε Novartis, ούτε “Ερρίκος Ντυνάν”, ούτε εξοπλιστικά, ούτε θαλασσοδάνεια. Το μόνο που θυμάται ο κ. Μητσοτάκης είναι να στοχοποιεί τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο, κατ’ εντολή φίλων του επιχειρηματιών». Και, βεβαίως, επανέλαβαν ότι «σε αυτή την απεγνωσμένη επιχείρηση αντιπερισπασμού είναι προφανές ότι δεν θα συμμετέχουμε».

Απάντηση Ν.Δ.

Η απάντηση από τη Ν.Δ. ήταν άμεση. Από την Πειραιώς φρόντισαν να υπενθυμίσουν ότι «τις εξεταστικές επιτροπές που αναφέρει το γραφείο Tύπου του πρωθυπουργού, η Νέα Δημοκρατία τις έχει υπερψηφίσει όλες» και συνέχισαν θέτοντας το ερώτημα προσωπικά προς τον κ. Τσίπρα «γιατί αρνείται τις εξεταστικές επιτροπές για την οικονομική καταστροφή του 2015 και την εμπλοκή του κ. Καμμένου στη σκανδαλώδη υπόθεση με τον ισοβίτη κατάδικο για εμπόριο ναρκωτικών», καθώς και γιατί αρνείται να απαντήσει «αν γνώριζε τους διαλόγους και τη σχέση του κ. Καμμένου με τον φυλακισμένο ισοβίτη».

Από την κυβέρνηση, όπου κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι είναι από το γεγονός ότι βρίσκονται σε θέση άμυνας λίγο μετά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ ο σχεδιασμός τους ήταν να προκρίνουν μια θετική ατζέντα φυγής της χώρας προς την τελική ευθεία του δρόμου που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση, επανήλθαν με το δεύτερο σκέλος της επιχειρηματολογίας με την οποία απαντούν στη Ν.Δ. Αυτό αφορά τη διατύπωση της εκτίμησης ότι, καθώς όλα βαίνουν καλώς στο μέτωπο της οικονομίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητεί αντιπολιτευτικό σωσίβιο στην υπόθεση Καμμένου. «Είναι εμφανές γιατί η Ν.Δ. πλέον ξέχασε την καταστροφολογία και ζητεί Εξεταστικές» ήταν η καταληκτική φράση κυβερνητικού  non paper, το οποίο έκανε αναφορά στα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από την ολοκλήρωση της συμφωνίας και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή