Σε επέμβαση κήλης υποβλήθηκε ο Αλ. Τσίπρας

Σε επέμβαση κήλης υποβλήθηκε ο Αλ. Τσίπρας

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως εφαλτήριο για απόδραση από τη δυσμενή πολιτική καθημερινότητα και την πολιτική πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου την έγκριση, χθες, από τον ESM της εκταμίευσης της δόσης. Πάνω σε αυτή την εξέλιξη θα επιδιώξει η κυβέρνηση να οικοδομήσει εκ νέου το αφήγημα εισόδου της χώρας σε διαδικασία πλήρους αποδέσμευσης από τα προγράμματα επιτήρησης και τα μνημόνια. Αυτό το μήνυμα θα επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Κοζάνη, όπου θα βρεθεί την Τρίτη και την Τετάρτη για το πρώτο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο.

Ο πρωθυπουργός εισήχθη χθες στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο όπου υποβλήθηκε σε προγραμματισμένη επέμβαση αφαίρεσης κήλης, καθώς αισθάνθηκε ενοχλήσεις και κρίθηκε σκόπιμο να χειρουργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επέμβαση, που ήταν επιτυχής, έγινε από τον επίκουρο καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γιατρό της Μονάδας Χειρουργικής Ανωτέρου Πεπτικού Συστήματος του Ιπποκρατείου κ. Δημήτρη Θεοδώρου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει εξιτήριο το αργότερο σήμερα.

Το επικοινωνιακό επιτελείο θα επιδιώξει, εν τω μεταξύ, να διαμορφώσει ένα διαφορετικό περιεχόμενο της καθημερινής πολιτικής ατζέντας, προκειμένου να καταστεί εφικτό για την κυβέρνηση να ξεφύγει από το πιεστικό πολιτικά περιβάλλον που συντηρείται με επίκεντρο τις τηλεφωνικές συνομιλίες του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, με τον ισοβίτη κρατούμενο της υπόθεσης «Nοοr 1» και το οποίο επιβαρύνθηκε περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες μετά τις νέες αποκαλύψεις για το σχέδιο παράλληλου νομίσματος το 2015.

Η επίμονη αρνητική για την κυβέρνηση επικαιρότητα προκαλεί όχι απλά προβληματισμό αλλά και ενόχληση στην κυβερνητική ηγεσία. Σχεδόν είκοσι ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και τη συμφωνία του Eurogroup, η κυβέρνηση βρίσκεται στη δυσχερή θέση να αμύνεται διαρκώς σε συνεχείς επιθέσεις της αντιπολίτευσης. Ενώ ο σχεδιασμός ήταν να λειτουργήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως αφετηρία για μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με τελικό στόχο την ανάσχεση των απωλειών που η κυβέρνηση καταγράφει στις δημοσκοπήσεις, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Παράλληλα, δεν φάνηκε να αρκεί για να ενισχύσει το κυβερνητικό προφίλ η απόφαση του κ. Τσίπρα για κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι η προτεραιότητα στρέφεται πλέον στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Αν και ουδείς πρόκειται να θέσει δημοσίως ζήτημα για την υπόθεση του κ. Καμμένου, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει προβληματισμός για τον αντίκτυπο που τελικά μπορεί να έχει στην κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο, δε, που ο κυβερνητικός εταίρος εμφανίζεται να υιοθετεί διαφορετική στάση από την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης. Ετσι, ήταν ο ίδιος ο κ. Καμμένος που προκάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει αίτημα για Προανακριτική ή πρόταση μομφής εναντίον του. Οταν η Ν.Δ. κατέθεσε, τελικά, το αίτημα, η κυβέρνηση εμφανίστηκε αμυνόμενη να το απορρίπτει. Είναι σαφές ότι η κεντρική στρατηγική του Μαξίμου είναι να αφήσει το θέμα να εκτονωθεί, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχουν άλλες αποκαλύψεις που θα μπορούσαν να συντηρήσουν το ζήτημα στην επικαιρότητα. Ωστόσο, και πάλι ο κ. Καμμένος, αμέσως μετά το αίτημα που κατατέθηκε από τη Ν.Δ., απάντησε με μια καταγγελτική δήλωση, στην οποία ανταπάντησε με τη σειρά του ο κ. Μαρινάκης σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο για τη στάση του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Στην οικονομία

Στην κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να στρέψουν τα φώτα της επικαιρότητας στην οικονομία, καθώς θεωρούν ότι μετά και τη χθεσινή απόφαση για εκταμίευση της δόσης, διατηρούν στο συγκεκριμένο πεδίο συγκριτικό πλεονέκτημα και έχουν να παραθέσουν συγκεκριμένα θετικά στοιχεία, όσον αφορά, για παράδειγμα, την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που διαμορφώνει ευνοϊκό περιβάλλον για έξοδο στις αγορές ή σε σχέση με τη μείωση της ανεργίας.

«Ναι» Φίλη σε Εξεταστική για το «Noor 1»

Τη θέση ότι ο ίδιος δεν θα είχε αντίρρηση με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για τον Πάνο Καμμένο και την υπόθεση του «Noor 1» διατύπωσε χθες ο πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης. Αφού ανέφερε (iefimerida.gr) ότι δεν νομίζει ότι υπάρχει σοβαρό θέμα δεοντολογίας εκ μέρους του υπουργού Αμυνας, ο κ. Φίλης δήλωσε ότι «προσωπικά δεν θα είχα αντίρρηση για την Εξεταστική, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εντασσόταν σε ένα πλαίσιο κομματικής αντιδικίας, που τελικά θα παρεμπόδιζε το έργο της Δικαιοσύνης». Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι ενδεχομένως με αυτή τη σκέψη η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της Ν.Δ., ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο κ. Καμμένος στη Βουλή «φάνηκε πρόθυμος να γίνει συζήτηση στη Βουλή».

Εν τω μεταξύ, στη Βουλή συνεχίζεται η πίεση της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση αναφορικά με τους χειρισμούς στις έρευνες για την υπόθεση του «Noor 1». Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, αναφορικά με την απουσία πειθαρχικού ελέγχου για τον Λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη, τον οποίο έχει καταγγείλει ο ισοβίτης κρατούμενος για το «Noor 1», αντί άλλης απάντησης, εγκάλεσε τον ερωτώντα βουλευτή ότι έθεσε το θέμα της πειθαρχικής έρευνας διότι είναι με αυτούς «που θέλουν να κρύψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» και επειδή έχει πρόβλημα «για το χαμηλό στα ελληνικά ομόλογα και την άνοδο του δείκτη του χρηματιστηρίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή