Η κρίση στο Κατάρ προσφέρει ευκαιρίες για την Ελλάδα

Η κρίση στο Κατάρ προσφέρει ευκαιρίες για την Ελλάδα

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στην υπόθεση της κρίσης με το Κατάρ, διότι «είμαστε φίλοι με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, με ιδιαίτερα στρατηγικά γεωπολιτικά συμφέροντα με ορισμένες από αυτές», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Κατάρ, Παναγιώτης Μίχαλος. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι η συγκυρία προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για είσοδο ελληνικών επιχειρήσεων και αγαθών στην αγορά του Κατάρ, αλλά και για την προσέλκυση καταρινών επενδύσεων στη χώρα μας.

– Ποιο είναι το σκηνικό των σχέσεων του Κατάρ με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου, έναν μήνα μετά το ξέσπασμα της κρίσης;

– Aυτό που συμβαίνει μπορεί να φαίνεται ως μία κρίση μεταξύ αδελφών κρατών, ως μία πρωτίστως εσωτερική υπόθεση των χωρών του Κόλπου, αλλά έχει πολύ μεγάλες διεθνείς διαστάσεις και κυρίως διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές διαστάσεις. Μία κακή εξέλιξη είναι βέβαιο ότι επηρεάζει τους ίδιους τους ενεργειακούς πόρους αλλά και τους διαδρόμους διέλευσής τους, καθώς επίσης το ότι θα συμπεριλαμβάνει και το Ιράν, και θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), που ήδη φαίνεται ότι μάλλον δεν θα υπάρχει.

– Θα ξεπερασθεί η κρίση;

– Για να ξεπεραστεί η κρίση είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με ρεαλισμό, και σε αυτό πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι διεθνείς οργανισμοί, ο αμερικανικός παράγοντας και η Ευρώπη που έχει ευρύτερο συμφέρον να μην κλιμακωθεί η κρίση. Για να εξευρεθεί λύση, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να εντοπιστούν εύλογα, ρεαλιστικά, μετρήσιμα, απτά και κυρίως υλοποιήσιμα βήματα.

– Οπως;

– Το Κουβέιτ, ως διαμεσολαβητής, θα μπορούσε να συντάξει μία κοινή λίστα αρχών, που εννοείται ότι όλες οι εμπλεκόμενες χώρες του Κόλπου ενστερνίζονται, πάνω στις οποίες θα μπορούσε να ξεκινήσει ο διάλογος. Από τη δική μας πλευρά, ως χώρα, ως Ευρώπη, ως Δύση, πρέπει να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια διαλόγου, για το καλό της ευρύτερης περιοχής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο ρόλος της χώρας μας

– Μπορεί, όντως, να παίξει η Ελλάδα ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης;

– Η Ελλάδα έχει ιστορικά μία πιο ζεστή σχέση με τον αραβικό κόσμο, και αυτό αφορά όλες τις χώρες του Κόλπου, όχι μόνο το Κατάρ. Δεν υπήρξαμε ποτέ εχθροί, αντιθέτως, παρότι φαινόμαστε εκ πρώτης όψεως πολύ διαφορετικοί, υπάρχουν πάρα πολλά κοινά σημεία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αραβία – και σε ιστορικό αλλά και σε σύγχρονο υπόβαθρο. Οι κουλτούρες μας, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τις διαπροσωπικές σχέσεις, η αξία που αποδίδουμε σε κοινωνικούς και οικογενειακούς δεσμούς, επέτρεπε πάντα τη διατήρηση μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης και όταν μιλάμε για διεθνείς σχέσεις, η εμπιστοσύνη είναι asset ανεκτίμητης αξίας. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, διότι είμαστε φίλοι με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, με ιδιαίτερα στρατηγικά γεωπολιτικά συμφέροντα με ορισμένες από αυτές. Είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί τις εξελίξεις και ενεργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κατάστασης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα κοινά μας συμφέροντα.

– Πόσο ισχυρή είναι η εμπιστοσύνη αυτή; Πολυδιαφημιζόμενες καταρινές επενδύσεις στην Ελλάδα δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες.

– Εχω ζήσει τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Κατάρ ως γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών παλαιότερα, αλλά και ως επιχειρηματίας στον Κόλπο και πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Κατάρ τώρα. Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει εμπιστοσύνη, και δικαίως υπάρχει. Η εμπιστοσύνη όμως κερδίζεται και απαιτεί συνεχή προσπάθεια για να διατηρηθεί. Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, είχε δώσει μια τιτάνια μάχη για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη σε διεθνές επίπεδο και να ξεπεράσει το έλλειμμα αξιοπιστίας που είχε. Ωστόσο, απέναντι στους ξένους επενδυτές εξακολουθούμε να επιδεικνύουμε μία αμφισημία ως προς το πόσο πραγματικά δεσμευόμαστε απέναντί τους. Με τις καταρινές επενδύσεις στην Ελλάδα έγιναν λάθη από τη δική μας πλευρά. Η ύπαρξη του Συμβουλίου Ελλάδας – Κατάρ, οι επαφές που έχουμε αλλά και η αγαστή συνεργασία που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις-μέλη μας με το Κατάρ δεν νομίζω ότι αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για τις ειλικρινείς επενδυτικές προθέσεις των Καταρινών προς τη χώρα μας. Τώρα, εν μέσω αυτής της κρίσης παρουσιάζονται ευκαιρίες για επιχειρηματικές συνεργασίες με το Κατάρ. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε. Ο Τσόρτσιλ είχε πει: «Ποτέ μην αφήνετε μια καλή κρίση να σπαταλιέται».

– Τι προσφέρει το Συμβούλιο στις ελληνικές επιχειρήσεις;

– Είναι ένα όχημα για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Δεν υποκαθιστά την οικονομική διπλωματία. Η ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στη διεθνή αγορά είναι ένα τεράστιο έργο που απαιτεί τη συνεργασία κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα. Εμείς αυτό που προσφέρουμε στα μέλη μας είναι μία πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ των επικεφαλής των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων των κρατών, όπου μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών, επιχειρηματικών αποστολών, συναντήσεων δικτύωσης αλλά και ανταλλαγής τεχνικών πληροφοριών ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί και έρχονται σε επαφή κορυφαίοι επιχειρηματίες με εξωστρεφείς δραστηριότητες από την Ελλάδα και το Κατάρ.

Ποιοι τομείς προσφέρονται για συνεργασίες

– Σε ποιους τομείς εμφανίζονται προοπτικές για ελληνικές εταιρείες στο Κατάρ και καταρινών επενδύσεων στην Ελλάδα;

– Στην παρούσα φάση η κρίση στο Κατάρ ενέχει ευκαιρίες για τον κλάδο των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων. Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο προσπαθεί να συντονίσει ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, για να αξιοποιήσουμε τις επαφές που ήδη έχουμε με το καταρινό τμήμα του Συμβουλίου μας, το Καταρινό Εμπορικό Επιμελητήριο, την κυβέρνηση του Κατάρ και μεμονωμένους εισαγωγείς. Είναι βέβαιο πως όποιος μπορέσει να μπει στην αγορά του Κατάρ τώρα, θα μπορέσει να παραμείνει και να αναπτυχθεί και μετά την αποκλιμάκωση της κρίσης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που εκτιμώνται από το Κατάρ διαχρονικά, όπως το υψηλό επίπεδο του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού, η τεχνογνωσία που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε επίπεδο έργων υποδομής, η δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας κ.ά. Ως προς τη χώρα μας, ο τομέας της ενέργειας (LNG) ενέχει σίγουρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Καταρινούς, ενώ σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων και τουριστικών υποδομών, των καλλυντικών, των φαρμάκων, των logistics. Η Ελλάδα είναι ο κοντινότερος ευρωπαϊκός γεωγραφικός προορισμός για τη Μέση Ανατολή. Πύλη εισόδου προς ένα πολύ μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής αγοράς. Δεν μπορούμε να αφήνουμε αυτό το ανεκτίμητο γεωγραφικό πλεονέκτημα αναξιοποίητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή