«Θύελλα» με τη Βασ. Θάνου

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μέτωπα αντιπαράθεσης αθροίζει η κυβέρνηση σε ένα ήδη «θερμό» πολιτικό περιβάλλον από ανοικτά ζητήματα. Η απόφαση να τοποθετηθεί η απελθούσα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου στη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και από τον χώρο της Δικαιοσύνης, με τον οποίο οι σχέσεις της κυβέρνησης ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά στο κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε, επέλεξαν να απαντήσουν στη λογική ότι «και εσείς τα ίδια κάνατε», απευθυνόμενοι, κυρίως, στη Ν.Δ., ενώ απέφυγαν να απαντήσουν στην προερχόμενη από τον χώρο της Δικαιοσύνης κριτική ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις που να αποτρέπουν τη δημιουργία καταστάσεων που δίνουν την αίσθηση κατάλυσης της διάκρισης των εξουσιών.

Εκεί εστίασε την κριτική της προς την κυβέρνηση η Ν.Δ., η οποία έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της για «μαύρη σελίδα για τη δημοκρατία», καταγγέλλοντας ότι για την κυβέρνηση «δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών». «Η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Πειραιώς.

Σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση, ο αρμόδιος τομεάρχης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε σε «αλαζονεία της εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», που, όπως προσέθεσε, «αποκαλύπτει, χωρίς ντροπή, τις σχέσεις εξάρτησης που είχε η τ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου Θάνου με τον πρωθυπουργό. Σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η θεσμική και αντισυνταγματική εκτροπή που επιχειρήθηκε στον χώρο της Δικαιοσύνης, δυόμισι χρόνια τώρα, είχε εντολέα και εκτελεστικό όργανο».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε (ΣΚΑΪ) «ντροπή για τη δημοκρατία μας αυτή την επιλογή». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι κακώς η κ. Θάνου δέχθηκε να τοποθετηθεί στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας ότι «είναι επικίνδυνο για κάποιον να φεύγει από ένα τέτοιο θεσμικό πόστο και να τάσσεται με κορυφαίο πολιτικό παράγοντα. Είναι λάθος».

Στην απάντησή του, το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώθηκε στην αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «κοντή μνήμη και κάνοντας αναφορά στις περιπτώσεις του κ. Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος παραιτήθηκε από εν ενεργεία αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για να μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., στη θητεία του Π. Πικραμμένου ως συμβούλου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1991-1993, αλλά και στον νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης Σημίτη, Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Στην ανακοίνωση του Μαξίμου γίνεται λόγος για «δεκάδες ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν διατελέσει υπουργοί, νομικοί σύμβουλοι σε υπουργεία και έχουν υπηρετήσει στα νομικά γραφεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο Γραφείο Πρωθυπουργού και στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης».

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Πάντως, το μέτωπο της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη παραμένει ανοικτό. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Δ. Παπαγγελόπουλος έσπευσε χθες να απαντήσει στην ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που έκανε λόγο για κίνδυνο για τη δημοκρατία από τις επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης. Ο αναπληρωτής υπουργός καταλόγισε στην Ενωση Εισαγγελέων «μια έντονα αντικυβερνητική διάθεση και εξίσου έντονη συντεχνιακή νοοτροπία», προσθέτοντας ότι η τοποθέτηση του ιδίου στη Βουλή, που προκάλεσε την αντίδραση των δικαστικών, «είναι απλώς μια μετριοπαθής επανάληψη των όσων συζητάει δημόσια ο ελληνικός λαός».

Παρέμβαση πρώην γ.γ. του υπ. Δικαιοσύνης

Για «αθέμιτη πολιτική ταύτιση που, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, κλονίζει το ίδιο το κράτος δικαίου και τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών» κάνουν λόγο σε κοινή τοποθέτησή τους οι πρώην γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης και Γιάννης Ιωαννίδης, σχολιάζοντας τη νέα θέση που ανέλαβε η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Οπως επισημαίνουν, «αυτή η θλιβερή κατάσταση των ιδιαίτερων σχέσεων κυβερνήσεων με δικαστικούς λειτουργούς, αν και πρώτη φορά συντελείται σε τόσο υψηλό επίπεδο και με τόσο προκλητικό τρόπο, δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά αποτελεί μια οικεία πρακτική της εκτελεστικής εξουσίας, την οποία τα κόμματα ως αντιπολίτευση στηλιτεύουν αλλά ως κυβέρνηση με πάθος ευνοούν». Οι πρώην αξιωματούχοι προτείνουν τη θέσπιση χρονικού ορίου μετά τη λήξη του οποίου οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί θα μπορούν να μεταπηδούν στην εκτελεστική εξουσία. Την ίδια πρόταση εξέφρασε μιλώντας στο ΣΚΑΪ και ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χρ. Σεβαστίδης, ζητώντας να απαγορευθεί στους δικαστικούς λειτουργούς να αναλαμβάνουν παρόμοια αξιώματα πριν από το πέρας τριών ετών από τη συνταξιοδότησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή