ΕΛΛΑΔΑ

Οι αντιδράσεις και το παρασκήνιο για τη Μανωλάδα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στις 30 Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η καταδίκη της Ελλάδας για την καταναγκαστική εργασία μεταναστών σε φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, τέθηκε σε ισχύ προθεσμία τριών μηνών μέχρι να καταστεί η απόφαση τελεσίδικη. Βάσει των κανονισμών σε αυτό το διάστημα θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να δηλώσει ρητά ότι δεν πρόκειται να ζητήσει επανεξέταση της υπόθεσης, ώστε να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα η διαδικασία και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αντιθέτως, όσα ακολούθησαν ανέδειξαν την έλλειψη πολιτικής πρόνοιας, αλλά και συντονισμού μεταξύ αρμοδίων φορέων.

Στην εκπνοή της προθεσμίας, στις 30 Ιουνίου, ζητήθηκε από την Ελλάδα η επανεξέταση της υπόθεσης. Αυτή η κίνηση, την οποία παρουσίασε με χθεσινό δημοσίευμά της η «Κ», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ο δικηγόρος των προσφευγόντων μεταναστών, Βασίλης Κερασιώτης, είχε δηλώσει ότι «η κυβέρνηση συγκαλύπτει την εμπορία ανθρώπων». Το αίτημα ερχόταν σε πλήρη αντίφαση με παλιότερες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο οποίος είχε αποκαλέσει την καταδίκη «όνειδος» για τη χώρα.

Η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη δήλωσε στην «Κ» ότι δεν της είχε κοινοποιηθεί το αίτημα επανεξέτασης και ότι δεν υπήρξε καμία «έγκριση και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης». Προσέθεσε ότι θα εξεταστεί ο χειρισμός της υπόθεσης.

Ανάκληση

Μετά τις αντιδράσεις, στέλεχος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οργάνου που είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τον χειρισμό υποθέσεων του ελληνικού Δημοσίου ενώπιον των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε χθες στην «Κ» πως το αίτημα θα ανακληθεί. «Η αίτηση παραπομπής έγινε με μια πρώτη εκτίμηση των νομικών λόγων που θα μπορούσαν να τη στηρίξουν, αλλά έπειτα από ενδελεχέστερη μελέτη θα αποσυρθεί. Η πολιτεία ενδιαφέρεται να μην υπάρξει συνέχεια, οπότε η αίτηση θα αποσυρθεί συντομότατα», είπε. Δεν απέκλεισε η σχετική αίτηση ανάκλησης να σταλεί και σήμερα. Δύο ώρες αργότερα το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε την ανάκληση, αναφέροντας ότι ζητήθηκε «με εντολή» του κ. Κοντονή.

«Η κίνηση αυτή –εάν υλοποιηθεί– είναι προς την ορθή κατεύθυνση, έστω την ύστατη ώρα», δήλωσε στην «Κ» ο δικηγόρος των θυμάτων κ. Κερασιώτης. «Αφενός υπήρχε κίνδυνος χειροτέρευσης της θέσης της χώρας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αφετέρου, κάθε αναβολή στην εκτέλεση είναι καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία να μην υπάρξουν νέες Μανωλάδες».


Το χρονικό της υπόθεσης της Μανωλάδας:


Οπως φαίνεται, πάντως, επί τρεις μήνες δεν υπήρξε πολιτική μέριμνα για να ξεκαθαρίσει η ελληνική πλευρά –και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και κατ’ επέκτασιν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο– ότι δεν προτίθεται να ζητήσει επανεξέταση της υπόθεσης. Δικαιώνοντας την προσφυγή 42 εργατών γης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε επιδικάσει συνολικά αποζημίωση άνω των 500.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «οφείλει επίσημη τοποθέτηση για το θέμα». «Αυτοί που ανέλαβαν την πολιτική πρωτοβουλία για την κατάθεση του αιτήματος οφείλουν να βγουν στο φως και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», προσθέτει.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ