ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Νέα Υόρκη
Οι συλλέκτες πίσω από το Guggenheim (Έως 6/9/2017)

Ο επιχειρηματίας Solomon R. Guggenheim είχε ξεκινήσει να συλλέγει έργα τέχνης από το 1890, ωστόσο η γνωριμία του με τη Γερμανίδα καλλιτέχνιδα Ηilla von Rebay έστρεψε το ενδιαφέρον του στις καινοτομίες της μοντέρνας τέχνης. Η συλλογή του, κυρίως με έργα αφηρημένης τέχνης, αποτέλεσε τη βάση για το Solomon R. Guggenheim Museum, που εγκαινιάστηκε το 1959 – αρχικά είχε στεγαστεί στο Museum of Non-Objective Painting (1939). Η έκθεση «Visionaries: Creating a Modern Guggenheim» αποτίνει φόρο τιμής στους συλλέκτες που πρόσφεραν σημαντικά έργα τους στο μουσείο. Η διορατικότητά τους να συγκεντρώσουν αριστουργηματικά δείγματα της τέχνης της εποχής τους επιτρέπει σήμερα στο Guggenheim να επιδείξει το μεγάλο εύρος της νεωτεριστικής καλλιτεχνικής έκφρασης, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου.
www.guggenheim.orgΖυρίχη: © San Keller #Yard, 2017,Ιnterprétation nouvelle de «Yard» d’Allan Kaprow, 1961 © San Keller © Alexander Schmidt

Ζυρίχη
Nέες προκλήσεις (Έως 30/7/2017)

Μετά τα πολιτικά και καλλιτεχνικά γεγονότα στα ’60s-’70s, μια νέα γενιά δημιουργών στρέφεται σε πιο  εφήμερες μορφές τέχνης. Η έκθεση «Action!» στο Kunsthaus Zürich παρουσιάζει ζωντανές αναβιώσεις ιστορικών περφόρμανς, με τους επισκέπτες να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στα δρώμενα.
www.kunsthaus.chΛίβερπουλ: © Otto Dix, Hugo Erfurth with Dog 1926, Museo Thyssen-Bornemisza Madrid © DACS 2017. Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid.

Λίβερπουλ
Ρεαλιστικές απεικονίσεις (Έως 15/10/2017)

Μέσα από 300 πίνακες, σχέδια, χαρακτικά και φωτογραφίες, η έκθεση «Portraying a Nation: Germany 1919-1933» στην Tate Liverpool αφηγείται την ιστορία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, από τη συνθήκη των Βερσαλλιών έως την άνοδο στην εξουσία του Ναζιστικού Κόμματος του Χίτλερ το 1933. Τα διαφορετικά πρόσωπα της Γερμανίας ανάμεσα στις δύο παγκόσμιες πολεμικές συρράξεις αποτυπώνονται με τρόπο αιχμηρό και σαρκαστικό μέσα από τα έργα του Γερμανού ζωγράφου και χαράκτη Otto Dix και του φωτογράφου August Sander.
www.tate.org.ukΠαρίσι: © Paul Cezanne, La Femme A la cafetiEre, entre 1890 et 1895 Paris, Musée d’Orsay (RF 1956 13) © Photo musée d’Orsay Dist. RMN-Grand Palais/Patrice Schmidt

Παρίσι
Τα πρόσωπα του Cézanne (Έως 24/9/2017)

Ο Paul Cézanne ζωγράφισε σχεδόν 200 πορτρέτα, συμπεριλαμβανομένων 26 αυτοπροσωπογραφιών και 26 προσωπογραφιών της γυναίκας του, Hortense Fiquet. H έκθεση «Portraits by Cézanne» στο Musée d’ Orsay ερευνά τα ειδικά εικονογραφικά και θεματικά χαρακτηριστικά των πορτρέτων του σπουδαίου Γάλλου δημιουργού, εστιάζοντας στις πολλαπλές εκδόσεις του ίδιου θέματος και στην εξέλιξη του στυλ και της μεθοδολογίας του με την πάροδο του χρόνου.
www.musee-orsay.frΣτουτγάρδη: © Roy Lichtenstein, Sweet Dreams, Baby!, 1965, Staatsgalerie Stuttgart, Graphische Sammlung © Estate of Roy Lichtenstein/ VG Bild-Kunst, Bonn 2017

Στουτγάρδη
Γραφικές τέχνες στις ΗΠΑ (Έως 15/11/2017)

Σε συνεργασία με το Nasjonalmuseet του Όσλο, η Staatsgalerie Stuttgart παρουσιάζει την έκθεση «The Great Graphic Boom». Εκατόν εβδομήντα έργα αφηγούνται την άνθηση των γραφικών τεχνών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από το 1960 έως το 1990. Στις αρχές του 20ού αιώνα, πρώτοι οι Γερμανοί εξπρεσιονιστές ενδιαφέρθηκαν για διαφορετικές τεχνικές εκτύπωσης. Όμως στα τέλη του 1950 καλλιτέχνες της αμερικανικής πρωτοπορίας –εκφραστές του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, της pop art, του μινιμαλισμού και άλλων εικαστικών ρευμάτων– αρχίζουν να ενσωματώνουν στοιχεία γραφικού σχεδιασμού στο έργο τους και να πειραματίζονται με τεχνικές χαρακτικής.
www.staatsgalerie.de

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ