Ερώτηση Ν.Δ. για ώρες πτήσεις των Χιούι

Ερώτηση Ν.Δ. για ώρες πτήσεις των Χιούι

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινοβουλευτική ερώτηση με την οποία ζητούν να μάθουν αν όντως έχει προταθεί η αύξηση των απαιτούμενων ωρών λειτουργίας των ελικοπτέρων UH-1H (Χιούι) από 300 σε 450 ώρες, πριν από την επιθεώρηση, κατέθεσαν οι αρμόδιοι για την Αμυνα της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης και Αν. Δημοσχάκης προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο. Υπενθυμίζεται ότι αυτού του τύπου ήταν το ελικόπτερο που κατέπεσε προ περίπου τριών μηνών στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς. Οι δύο βουλευτές επικαλούνται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο κ. Καμμένος «πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης των απαιτούμενων ωρών στις 450 ώρες λειτουργίας για την πραγματοποίηση της εν λόγω επιθεώρησης προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων, τα οποία θα καθηλώνονται για τις εργασίες, λιγότερες ώρες».

Οι κ. Γεωργιάδης και Δημοσχάκης επικαλούνται, επίσης, πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι «η αρχική εισήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων του ΓΕΣ ήταν αρνητική, καθ’ όσον κάτι τέτοιο θα έθετε τα ελικόπτερα σε καθεστώς επικινδυνότητας». Η Διεύθυνση Τεχνικού του ΓΕΣ έχει εκδώσει τεχνικές οδηγίες βάσει των οποίων η επιθεώρηση του θερμού μέρους του κινητήρα των ελικοπτέρων θα πρέπει να γίνεται κάθε 300 ώρες, κάτι το οποίο συνεπάγεται καθήλωση των «Χιούι» για όσο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται οι εργασίες. Με αφορμή αυτές τις πληροφορίες, οι δύο βουλευτές ερωτούν, πρώτον, αν υπάρχουν εξελίξεις επί του θέματος. Δεύτερον, αν «η αύξηση των προβλεπόμενων ωρών για την πραγματοποίηση της επιθεώρησης, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες επικινδυνότητας για την ασφάλεια πτήσεων των ελικοπτέρων» και τρίτον, «αν επιβεβαιωθεί η παρέμβαση του ΥΕΘΑ σε τεχνικά θέματα συντηρήσεως ελικοπτέρων, με βάση ποιο θεσμικό κείμενο επετράπη αυτή η ενέργεια;».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή