ΕΛΛΑΔΑ

Το ΕΚΠΑ ψηλά στις λίστες αξιολόγησης

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναδεικνύει τα δυνατά του σημεία που βρίσκονται «κρυμμένα» μεταξύ των εξειδικευμένων στοιχείων στις λίστες αξιολόγησης των πανεπιστημίων διεθνώς. Οπως δημοσιοποίησε ο πρύτανής του Θάνος Δημόπουλος, στη λίστα της Σαγκάης (Academic Ranking of World Universities) έγινε αξιολόγηση 4.000 ΑΕΙ σε 52 επιμέρους ακαδημαϊκές ενότητες και το ΕΚΠΑ είχε προγράμματα σπουδών του στους πίνακες των top 500 παγκοσμίως σε οκτώ θεματικά πεδία. Συγκεκριμένα:

• Η Οδοντιατρική Σχολή κατέλαβε θέση μεταξύ 76-100. Επίσης εμφανίζει εντυπωσιακή επίδοση στον δείκτη IC (% άρθρων με διεθνή συνεργασία) με βαθμό 87,5. Η συγκεκριμένη επίδοση είναι υψηλότερη της βαθμολογίας των 16 πρώτων πανεπιστημίων του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού αντικειμένου (μεταξύ των οποίων το Harvard, το University of Washington, το Kings College London κ.ά).

• Το Τμήμα Φυσικής κατέλαβε θέση μεταξύ 76-100. Σε σχέση με την περυσινή κατάταξη υπήρξε βελτίωση αφού το τμήμα βρισκόταν στις θέσεις 101-150.

• Το Τμήμα Φαρμακευτικής κατέλαβε θέση μεταξύ 101-150.

• Η Ιατρική Σχολή εκπροσωπείται και στα επιμέρους θεματικά-ακαδημαϊκά πεδία και ειδικότερα στο αντικείμενο της Κλινικής Ιατρικής, όπου ήταν μεταξύ 201-300.

• Το Τμήμα Πληροφορικής βρίσκεται μεταξύ 301-400, και το Μαθηματικών μεταξύ 401-500.

Την ίδια στιγμή, ο Πίνακας Διεθνούς Κατάταξης Πανεπιστημίων της Webometrics δημοσίευσε ειδική κατάταξη με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών του ερευνητικού τους έργου. Ο εντοπισμός των ετεροαναφορών (citations) έγινε μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar. Στην κατάταξη περιλαμβάνονται 5.000 πανεπιστήμια. Πρακτικά η μελέτη των ετεροαναφορών θεωρείται από πολλούς έγκυρο και ισχυρό κριτήριο αποτίμησης του έργου ενός πανεπιστημίου. Με βάση τα αποτελέσματα, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 44η θέση με 539.999 ετεροαναφορές. Η θέση είναι η καλύτερη που έλαβε ποτέ ελληνικό ΑΕΙ σε ιδρυματικό επίπεδο σε οποιαδήποτε παγκόσμια κατάταξη. Μάλιστα, στην καταμέτρηση του Δεκεμβρίου του 2016 το ΕΚΠΑ ήταν 152ο με 281.660 αναφορές. Επίσης, το ΕΚΠΑ είναι έβδομο στην Ευρώπη πίσω από τα Cambridge, University College of London, Oxford, École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Imperial College London και King’s College London.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ