ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και του ΔΕΣΦΑ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Χθες, το διοικητικό συμβούλιο του ΤAIΠΕΔ ενημερώθηκε για την εκκίνηση της διαδικασίας παραχώρησης των μαρινών σε Αργοστόλι, Ζάκυνθο, Καλαμαριά, Ρόδο, Ιτέα κ.α.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Καθυστερούν οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και του ΔΕΣΦΑ. Χθες, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό για την πρόσληψη του χρηματοοικονομικού συμβούλου για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ. Η απόφαση αυτή επισφραγίζει την πρόθεση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων να καθυστερήσει την πώληση της συμμετοχής του στη ΔΕΗ, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αγοραπωλησίες μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τώρα προωθεί η διοίκηση της Επιχείρησης.

Την πρόθεση αυτή του ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος του Ταμείου, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου. Η τελευταία, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, είπε ότι όσο παραμένει ρευστό το σκηνικό με τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κρίνει σκόπιμο να μην προχωρήσει στη διάθεση του 17% των μετοχών. Ετσι, η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ προϊδέασε για μια διαδικασία διάθεσης της συμμετοχής της ΔΕΗ μέσα στο επόμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, στο Ταμείο αναμένουν να σημειωθεί νέα καθυστέρηση, καθώς ξεκίνησε διαδικασία ορισμού των χρεώσεων αερίου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Παράγοντες κοντά στην αποκρατικοποίηση σημείωναν ότι η ολοκλήρωση του καθορισμού των χρεώσεων για τα επόμενα τέσσερα έτη, μπορεί να καθυστερήσει ένα έως δύο μήνες την αποκρατικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, με πιθανό αποτέλεσμα τη μετάθεση του οικονομικού κλεισίματος και της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης στο 2018. Πάντως, πρόσθεταν ότι ο καθορισμός των νέων τελών από τη ΡΑΕ, παρέχει ένα διαφανέστερο επενδυτικό περιβάλλον στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Παραχώρηση μαρινών

Αυτό που διαφαίνεται να προχωρά είναι η διαδικασία παραχώρησης των μαρινών της χώρας. Χθες, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ενημερώθηκε για την εκκίνηση της διαδικασίας παραχώρησης των μαρινών σε Αργοστόλι, Ζάκυνθο, Καλαμαριά, Ρόδο, Ιτέα κ.ά. Ως πρώτο βήμα θα πρέπει να θεωρείται η πρόσληψη συμβούλων που θα βοηθήσουν στη σύνταξη της προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Επίσης προχωρά η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες που υπήρχαν μεταξύ πωλητών (ΤΑΙΠΕΔ), αγοραστών (Ferrovie) και του ελληνικού Δημοσίου. Το σχέδιο τροποποιημένης σύμβασης που αφορά τις υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας (ΥΔΥ) υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τώρα όλοι αναμένουν την έγκρισή του. Στο ΤΑΙΠΕΔ ελπίζουν ότι η απόφαση αυτή, που αφορά σε ένα άρθρο της σύμβασης που ήδη έχει εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, να μην οδηγήσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας στον Σεπτέμβριο, με δεδομένο ότι στο τέλος του μήνα ξεκινά η λειτουργία των θερινών τμημάτων του δικαστηρίου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ