ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική αγορά κατοικίας πρώτη σε πτώση τιμών στην Ε.Ε.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην «οπισθοφυλακή» της αγοράς κατοικίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που δημοσίευσε χθες η Eurostat για το φετινό πρώτο τρίμηνο, η ελληνική κτηματαγορά καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ειδικότερα, η πτώση των τιμών στην Ελλάδα ήταν της τάξεως του 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ούσα τέσσερις φορές μεγαλύτερη από εκείνη στην αμέσως επόμενη χώρα, την Κροατία, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά μόλις 0,4%. Οριακή ήταν και η υποχώρηση των τιμών στην ιταλική αγορά κατοικίας με μόλις 0,1%. Αυτές ήταν και οι μόνες τρεις ευρωπαϊκές χώρες όπου σημειώθηκε μείωση των αξιών των κατοικιών.

Υψηλή προσφορά

Οπως τόνισε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, «βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς παραμένουν η περιορισμένη ζήτηση και η υπερβάλλουσα προσφορά, που μπορούν να αποδοθούν κυρίως στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική μέση πτώση των τιμών από το τέλος του 2008 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2017 αγγίζει το 42%, ενώ στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα αγγίζει το 44,1% και στη Θεσσαλονίκη το 46,3%. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών καταγράφει η αγορά κατοικίας της Τσεχίας, με ετήσια αύξηση της τάξεως του 12,8%, ενώ έπονται δύο χώρες της Βαλτικής, η Λιθουανία με ετήσια αύξηση κατά 10,2% και η Λετονία με 10,1%. Συνολικά, σε επίπεδο Ευρωζώνης, η αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν της τάξεως του 4%, ενώ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η αύξηση διαμορφώθηκε σε 0,4%. Αντίστοιχα, η αύξηση στο σύνολο της Ε.Ε. των 28 χωρών-μελών διαμορφώθηκε σε 4,5%.

Μη ελκυστική αγορά

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Global Property Guide είχε τοποθετήσει την ελληνική αγορά κατοικίας ως μία από τις λιγότερο ελκυστικές αναφορικά με την πραγματοποίηση επενδύσεων από ξένους αγοραστές. Εξετάζοντας τις προοπτικές της απόκτησης ενός διαμερίσματος με αποκλειστικό στόχο την εκμετάλλευση/ενοικίασή του, η Global Property Guide κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ελληνική κτηματαγορά μόνο ελκυστική δεν είναι, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 32η θέση επί συνόλου 36 χωρών. Η υψηλή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, σε συνδυασμό με τον ήδη υψηλό φόρο κατοχής (ΕΝΦΙΑ), καθιστά μη ελκυστική την τοποθέτηση επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ακινήτων, ιδίως αν στα παραπάνω συνεκτιμηθεί ο παράγοντας του επενδυτικού ρίσκου, που συνοδεύει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης. Ως εκ τούτου και παρά την πτώση των τιμών των κατοικιών κατά 45% στην περιοχή της Αττικής από το τέλος του 2008, μέχρι σήμερα, η Global Property Guide καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αξίες των ακινήτων παραμένουν υψηλές, σε σχέση με τα εισοδήματα που μπορεί κανείς να αποκομίσει από αυτά.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ