ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Αίολος «αναστάτωσε» το 54ο Ράλλυ Αιγαίου

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ρασσιάς

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με τις καιρικές συνθήκες να εναλλάσσονται και τους ανέμους να παίζουν… κρυφτό με τους ιστιοπλόους συνεχίζεται το «54ο Ράλλυ Αιγαίου», που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Στην τελευταία ιστιοδρομία ανοικτής θαλάσσης τα σκάφη διένυσαν το αγαπημένο Αρχιπέλαγος των ποιητών και των ζωγράφων από τη μία πλευρά στην άλλη, από τη Χίο έως τη Σκύρο. Είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυνάμεις, αντοχή και γνώσεις μέχρι η μυρωδιά της ρίγανης να τους υποδεχτεί στο, κατά τη μυθολογία, αγαπημένο νησί του Αχιλλέα, του Λυκομήδη και του Νεοπτόλεμου.

Τα γνώριμα ύδατα έδωσαν την ευκαιρία στο χιώτικο σκάφος «Code Zero – Vodafone» να φέρει την πρώτη του νίκη στον αγώνα και να… ταράξει λίγο τα νερά της γενικής κατάταξης. Τα σκάφη απέπλευσαν από τη Χίο προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν έντονους βοριάδες, οι οποίοι ολόκληρη την προηγούμενη νύχτα έπαιζαν μουσική με τα άρμενα τους. Με ριπές που αγγίζαν του 30 κόμβους, δόθηκαν μάχες πλώρη με πλώρη για την καλύτερη εκκίνηση. Με το ίδιο αγωνιστικό πάθος έπλευσαν στα πρώτα 10 ν.μ. μέχρι το βόρειο άκρο της Χίο και εκεί ο Αίολος τους επεφύλασσε μία έκπληξη: τον κακό σύμμαχο τους, την μπουνάτσα.          

Με το κύμα «ανάποδο» στα βόρεια της Χίου και με τον άνεμο λιγοστό, ο στόλος προσπάθησε να εισχωρήσει στο Αρχιπέλαγος περιμένοντας να τον καλέσει ο πολυπόθητος βοριάς για να τον οδηγήσει στη Λινάρια της Σκύρου. Τα επόμενα 70 μίλια οι «εραστές των ιστίων» έδωσαν τα δική τους μάχη, τριμάροντας και ζυγίζοντας τα σκάφη τους, ανάλογα με τις απαιτήσεις των ανέμων.

Την ώρα που ο ήλιος κρυβόταν πίσω από τα βουνά της Σκύρου και η γη του Λυκομήδη ανέδυε μυρωδιές ρίγανης και φασκομηλιάς, τα πιο γρήγορα σκάφη του στόλου έπιασαν τα σταβέντα του νησιού και με το γύρισμα του καιρού σε μαΐστρο (τριτσάρισμα) αντίκρισαν το γραφικό λιμάνι της Λιναριάς, όπου οι κάτοικοι είχαν ετοιμάσει μία θερμή υποδοχή.

Την πρωτιά της ιστιοδρομίας από τη Χίο μέχρι τη Σκύρο, στον διορθωμένο χρόνο, πήρε το «Code Zero – Vodafone» με κυβερνήτη τον Μιχάλη Μπελέγρη, με δεύτερο το «iSail» (Χρήστος Καρύδης) και τρίτο το «Optimum 3» (Π. Λιβάς – Ν. Λάζος). «Ήταν άλλο ένα μπράτσο που είχε διαφορετικές, αλλά ωραίες για ιστιοπλοΐα συνθήκες. Ξεκινήσαμε με δυνατό αεράκι. Στη συνέχεια, βόρεια της Χίου, έπρεπε να προσαρμοστούμε στις χαμηλές εντάσεις ανέμων μέχρι να φτάσουμε βόρεια των Ψαρών για να συναντήσουμε τον μαΐστρο που μας έφεραν στη Σκύρο. Το σκάφος με αυτή τη σύνθεση τρέχει για πρώτη φορά σε Ράλλυ Αιγαίου. Με τους προηγούμενους κυβερνήτες, Δεληγιάννη – Καμπουρίδη, έχει κερδίσει, κατά το παρελθόν, πολλές διοργανώσεις και, πραγματικά, νιώθω μεγάλη ευθύνη που βρίσκομαι στο τιμόνι του. Συγχαρητήρια σε όλα τα πληρώματα που έχουν ταξιδέψει με εξαιρετική ναυτοσύνη, σε μία διοργάνωση, η οποία έχει χαρακτηριστεί δύσκολη», δήλωσε ο κυβερνήτης του «Code Zero – Vodafone» Μιχάλης Μπελέγρης.

Στα ORC Club πρώτο στην τρίτη ιστιοδρομία του 54ου Ράλλυ Αιγαίου ήρθε το «Water Gipsy» (Ιωάννης Μαραγκουδάκης – Τζανέτος Κυριακίδης), με δεύτερο το «Alter Ego – Jack & Jenny» (Στέλιος Μπόνας – Αλέξης Μπόνας) και τρίτο το «Apidalos Nafs – TATOI Club» (Παύλος Κούρκουλος).

Τα αποτελέσματα της γενικής κατάταξης (ύστερα από τρεις ιστιοδρομίες):ORC International: 1ο) «Optimum 3» με 5 βαθμούς, 2ο) το «iSail» με 9 και 3ο) το «Code Zero - Vodafone» με 10 βαθμούς. ORC Club: 1o) «Water Gipsy» 4 βαθμοί, 2o) «Alter Ego – Jack & Jenny» με 9 βαθμούς και 3o) «Afroditi – Solaris» (Βασίλης Μηλιώτης) με 12 βαθμούς.

Τα ιστιοπλοϊκά στο «54ο Ράλλυ Αιγαίου» συνοδεύει η πυραυλάκατος «Σιμιτζόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού. Χορηγός επικοινωνίας είναι η «Καθημερινή».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ