ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει στο «σκληρό ροκ» το Μαξίμου

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στρατηγική επιλογή και όχι κίνηση αντιπερισπασμού, λόγω της δυσμενούς για τον ΣΥΡΙΖΑ συγκυρίας, αποτελεί η συνεχής δημιουργία μετώπων με τη Ν.Δ., τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ που έχει υιοθετήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί από το νέο ισχυρό δίδυμο της κυβέρνησης, τους κ. Δ. Τζανακόπουλο και Ν. Παππά, θα ακολουθηθεί μέχρι τέλους πλαισιωμένη από νομοθετικές πρωτοβουλίες «διευθετήσεων» επιμέρους κοινωνικών ομάδων, όπως το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ και «αριστερόστροφων» κινήσεων, όπως οι προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σταθερός συνομιλητής του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα, «στόχος μας είναι η οριοθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ», αφού στο πεδίο της οικονομίας η κυβέρνηση όχι μόνον υιοθέτησε σειρά επώδυνων μέτρων, αλλά πλέον δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει μια πολιτική με επίκεντρο την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, που θα μπορούσε να ασκήσει –βεβαίως χωρίς τις επιμέρους ιδεοληψίες της Κουμουνδούρου– ένας κεντρώος ή ακόμη και φιλελεύθερος σχηματισμός.

Διαφωνίες

Η στρατηγική του «σκληρού ροκ» που κορυφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης διαφοροποιεί την κυβέρνηση από τη Ν.Δ., συσπειρώνει σε ένα βαθμό την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και συγκρατεί διαρροές προς τα αριστερά του εκλογικού φάσματος, αλλά δεν βρίσκει σύμφωνους όλους στο υπουργικό συμβούλιο. Κατά πληροφορίες, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους την αμφισβητούν.

Οπως λέγεται, ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στο 35% αντλώντας ψήφους κεντρώων και κεντροαριστερών ψηφοφόρων που προέρχονται κατά κύριο λόγο από το ΠΑΣΟΚ. Οι συνεχείς επιθέσεις κατά των θεσμών αλλά και η πυροδότηση διαρκούς πολιτικής έντασης είναι προφανές πως βρίσκονται εκτός της «πολιτικής κουλτούρας» των συγκεκριμένων ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να κινδυνεύει με εκλογική καθίζηση.

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, η στρατηγική της έντασης επί του παρόντος θα συνεχιστεί, καθώς ο κ. Τσίπρας προετοίμαζε ομιλίες ιδιαίτερα υψηλών τόνων τόσο κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Π. Καμμένου, όσο και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο παρεμβάσεις ήταν προγραμματισμένες για προχθές, αλλά τελικώς ανεβλήθησαν λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Κω.

Αλλα μέτωπα

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το μόνο πεδίο διαφωνιών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς με δεδομένο ότι συμπληρώνονται δύο χρόνια στην εξουσία, στο παρασκήνιο έχει ανοίξει η συζήτηση περί του χρόνου των προσεχών εθνικών εκλογών. Ορισμένα στελέχη, αλλά και κορυφαίοι παράγοντες της αντιπολίτευσης, εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας το πιθανότερο είναι να επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν από το καλοκαίρι του 2018. Ετσι, θα μπορεί να αξιοποιήσει την επιστροφή της οικονομίας και την έξοδο στις αγορές προτάσσοντας το δίλημμα «εάν ο ίδιος ή ο κ. Μητσοτάκης θα διαχειριστεί τις τύχες της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αποφύγει να βάλει και πάλι τη σφραγίδα του στις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου, που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τους εταίρους και ψηφιστεί από τη Βουλή.

Πάντως, επί του παρόντος, και όσο ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται δημοσκοπικά άνω του 20%, κυρίαρχη άποψη παραμένει ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν το 2019. Κατά μία άποψη, η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία και να διεκδικήσει τότε την ανανέωση της λαϊκής εντολής, όπως αναφέρει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Τσίπρας.

Κατά μια άλλη άποψη, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση πρέπει να διεξαχθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές, ώστε στην κάλπη για την Ευρωβουλή να διοχετευθεί και μέρος της λαϊκής δυσφορίας. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις την ίδια ημέρα να διεξαχθεί και το δημοψήφισμα που συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε μέσω των ερωτημάτων που θα τεθούν προς το σώμα των ψηφοφόρων να αναδειχθούν οι διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ. και να ενισχυθεί ο διπολικός χαρακτήρας της αναμέτρησης για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.

Πάντως, οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου είναι εν πολλοίς ασκήσεις επί χάρτου, καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει εάν τους επόμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει να διατηρήσει έστω τα σημερινά χαμηλά ποσοστά του, καθώς η τρίτη αξιολόγηση κρύβει νέες παγίδες για την κυβέρνηση, ενώ την εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να μεταβάλουν τόσο η υπόθεση Καμμένου που θα επανέλθει στο προσκήνιο τον Σεπτέμβριο με τη συζήτηση επί του αιτήματος της Ν.Δ. για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, όσο και οι εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ