Οδοντιατρική Αθηνών, μεγάλη ζήτηση αλλά και προβλήματα

Οδοντιατρική Αθηνών, μεγάλη ζήτηση αλλά και προβλήματα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σας ενημερώνουμε ότι για νέα ραντεβού μπορείτε να προσέρχεστε στη σχολή από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου»… Αυτό απαντά ο αυτόματος τηλεφωνητής στην Οδοντιατρική Σχολή της Αθήνας εάν κάποιος ζητήσει αυτήν την περίοδο ραντεβού για θεραπεία. Οι χαμηλές τιμές στις εργασίες, που είναι μέχρι και 80% πιο κάτω από τα ιδιωτικά ιατρεία, καθώς και οι πολύ καλές υπηρεσίες που προσφέρονται από τους φοιτητές –υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους–, έχουν κάνει τα χρόνια της κρίσης τη σχολή περιζήτητη και τα ραντεβού δυσεύρετα. Ετσι, κάθε Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στηθούν στην ουρά καθώς το τηλεφωνικό κέντρο είναι αδύνατον να λειτουργήσει εξαιτίας του όγκου των τηλεφωνημάτων που δέχεται.

«Ετησίως θεραπεύονται 7.000-8.000 νέοι ασθενείς και άλλοι τόσοι εξετάζονται στην Οδοντιατρική Σχολή. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται άτομα με ειδικές ανάγκες, άποροι, πρόσφυγες κ.ά., γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντική διάσταση και της κοινωνικής προσφοράς», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της σχολής Γιώργος Ηλιάδης. Τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μάλιστα το προφίλ των ασθενών. Σύμφωνα με στοιχεία του καθηγητή Γιάννη Τζούτζα, το 32% έχει πτυχίο ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ το 39% είναι απόφοιτοι Λυκείου, ποσοστά πολύ υψηλά σε σύγκριση με περασμένες δεκαετίες, όταν οι ασθενείς προέρχονταν κυρίως από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Πρόσφατα, η Σχολή Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ κέρδισε μια σπουδαία διάκριση. Συμπεριλήφθηκε στη «λίστα της Σαγκάης», στις 100 καλύτερες του κόσμου και στις 20 πρώτες της Ε.Ε., ανάμεσα σε 4.000 ακαδημαϊκά ιδρύματα και 1.500 οδοντιατρικές σχολές παγκοσμίως. Η επιτυχία αυτή –που έρχεται μαζί με άλλες σημαντικές διακρίσεις ΑΕΙ της χώρας– μπορεί να προσφέρει την ηθική ικανοποίηση, παρόλο που, όπως λέει στην «Κ» η διευθύντρια του Εργαστηρίου Οδοντικής Χειρουργικής Αφροδίτη Κακάμπουρα, «τα προβλήματα, παρά τις προσπάθειες των πρυτανικών αρχών, παραμένουν. Συμπληρώνουμε το τέταρτο έτος με μηδενική κρατική επιχορήγηση, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν τεράστια προβλήματα στις διαδικασίες και στις πληρωμές, καθιστώντας εξαιρετικά προβληματική τη διαχείριση των ιδίων πόρων».

Στην Οδοντιατρική Σχολή της Αθήνας λειτουργούν 180 μονάδες, οι οποίες συντηρούνται αποκλειστικά από τους πόρους της ίδιας της σχολής, δηλαδή από τα έσοδα των νοσηλίων των ασθενών, από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, από ερευνητικά προγράμματα και από προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. «Είναι απογοητευτικό μια σχολή που τυχαίνει αυτής της διεθνούς αναγνώρισης να φτάνει σε οριακά επίπεδα ώστε να αντιμετωπίζει τόσο σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία της», τονίζει στην «Κ» ο κ. Ηλιάδης. «Η πολιτεία, όχι μόνο δεν είναι συνεπής στις συμβατικές της υποχρεώσεις σε μια παραγωγική σχολή δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, υιοθετώντας πρωτόγνωρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ως απότοκες των “θεσμικών” απαιτήσεων», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή